Dinsdag 22/06/2021

Geen geruzie meer, wel nog goddeloos luid

Sloten drank, bergen drugs, legendarisch luide shows: The Jesus and Mary Chain had het allemaal. Maar evenzeer hingen ze als los zand aan elkaar. 'Mijn broer en ik konden elkaars bloed drinken.' Gelukkig hebben ze het bijgelegd en spelen ze zondag op Brussels Summer Festival.

Zou Brussels Summer Festival iets met broedermoord hebben? Zaterdag staan de van elkaar vervreemde broers van Orbital eindelijk terug samen op een podium, en een dag later treden ook Jim en William Reid van The Jesus and Mary Chain aan. Ooit stonden ze elkaar naar het leven, maar de Schotse shoegaze-veteranen verzoenden zich tien jaar geleden opnieuw met elkaar.

Dat er bijna twee decennia liggen tussen Munki(1998) en Damage and Joy(2017) had evenwel veel te maken met oude wonden. "Ik zag het echt niet zitten om terug de studio in te duiken", geeft frontman Jim Reid toe. "Ik hou nog steeds van onze voorlaatste plaat, maar tijdens de opnames van Munkihing de groep als los zand aan elkaar. De relatie tussen mijn broer en ik had een absoluut dieptepunt bereikt. We konden elkaars bloed drinken. Wat na de reünie ook meespeelde, was de geboorte van mijn dochter. Ik walgde alléén al van het idee om in de studio te bivakkeren, waarna ik een jaar lang zou moeten touren. Ik wilde geen afwezige vader zijn."

Op de vuist

Na een blik in de achteruitkijkspiegel bekent hij evenwel dat The Jesus and Mary Chain nooit had mogen splitten. "We hadden elkaar gewoon wat rust moeten gunnen. Maar nee: vlak voor de breuk gingen we doodleuk drie maanden in Amerika touren in een busje. Die tour heeft uiteindelijk nauwelijks twee dagen geduurd. William en Ben (Lurie, ex-bassist, GVA) gingen vrijwel meteen op de vuist met elkaar, en William zei dat de groep zijn kloten kon kussen. Bij het laatste concert, in The House of Blues in Los Angeles, was ik zo dronken als een tor. Ik begon verwensingen naar William te schreeuwen, en besefte zelfs niet meer dat ik al op het podium stond.'Who the fuck are those people?', dacht ik zelfs toen ik de verbijsterde blikken in de zaal zag. (lacht) Godzijdank bestond YouTube nog niet, want de publieke vernedering was compleet. We werden van het podium geleid, en de fans kregen hun geld terug. Alan McGee, die ons indertijd ontdekt heeft, beweert trouwens altijd dat hij zijn werk met de broertjes in Oasis alleen wist vol te houden omdat wij zo'n harde leerschool voor hem zijn geweest."

Daar kan Reid nu ook zelf in komen. "Wij waren een nachtmerrie om mee te werken. Wanneer je een groep begint met vrienden, blijven de discussies meestal beschaafd. De smerigste verwijten hou je voor jezelf. Een vriendschap overleeft die druk immers niet. Met William en mij lag dat anders. Een broederband breekt niet zo snel. Ik herinner me dat iedereen indertijd de kamer verliet wanneer we elkaar voor de elfendertigste keer in de haren vlogen. Mensen werden letterlijk misselijk van onze ruzies. We kafferden elkaar doorlopend uit voor het vuil van de straat. Ik had hun gezichten toen eigenlijk weleens willen zien. Op dat ogenblik stond ik daar nooit bij stil: ik was meestal helemaal weg van de wereld."

Zo veel milder zijn de broers evenwel niet geworden. Een van de nieuwe songs, 'Simian Split', opent met het provocatieve"I killed Kurt Cobain/I put the shot right through his brain." Een song die bij sommige Nirvana-fans in het verkeerde keelgat schoot. "Ach, iedereen is zo gevoelig vandaag", schokschoudert Reid. "Het is gewoon een grap, jongens. Maar we zullen het nooit meer doen, beloofd." (lacht)

Ook Joy Division blijft in de toekomst buiten schot, bekent de frontman schroomvallig. In de tv-show Villa Tempo choqueerde hij Bart Peeters zo'n dertig jaar geleden door de groep rond Ian Curtis tot op de grond af te branden. Op YouTube werd het legendarische filmpje de laatste jaren een nieuw leven gegund. "O God, ik wist wel dat een Belgische journalist dat onnozele verhaal nog eens zou oprakelen. Zo beschamend. Je moet weten: net voor de uitzending werd me op het hart gedrukt om zéker niets lelijks over Joy Division te zeggen, omdat de presentator een gigantische fan was. Ik was dat ook, maar zo'n opmerking moest je toen natuurlijk niet tegen mij maken. Ik dacht dat het interessante televisie zou opleveren als ik de potsierlijkste en vreselijke dingen over Joy Division zou zeggen. Had ik geweten dat die grap vandaag nog steeds in mijn gat zou bijten, had ik beter mijn arrogante bek gehouden. Een paar weken geleden heb ik trouwens nog gesproken met Peter (Hook, bassist van Joy Division; GVA). Topkerel. Ik zal me dus tot het graf moeten blijven doodschamen."

Voor galg en rad

Naar Brussels Summer Festival kijkt Reid dan weer wél uit. "Al kan het nooit zo mooi worden als die keer dat ik aan het kasteel van Edinburgh in Schotland speelde. Een magische avond. Mijn moeder kwam ook eens naar de show en beleefde er de tijd van haar leven. Kort daarna is ze gestorven, maar ik prijs me gelukkig dat ze tenminste nog heeft mogen zien dat haar probleemkinderen niet voor galg en rad zijn opgegroeid."

The Jesus and Mary Chain speelt 13/8 op het Paleizenplein in Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234