Zondag 16/05/2021

update

"Geen gemakkelijke, maar wel noodzakelijke boodschap"

CEO Rik Vandenberghe van ING. Beeld Photo News
CEO Rik Vandenberghe van ING.Beeld Photo News

"Ik ben me ervan bewust dat de impact op de tewerkstelling groot is en dat de aankondiging voor veel mensen een schok was. Het was ook voor mijn geen gemakkelijke boodschap, maar dit is wel een noodzakelijke transformatie voor de toekomst van de bank." Dat heeft Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, maandag gezegd tijdens een persconferentie van ING. De vakbonden hebben opgeroepen om vandaag het werk neer te leggen.

Voorts kondigen de bonden aan vrijdag te zullen staken. Dat doen ze nadat de ING-directie vanmorgen aankondigde dat er in België 3.500 van de 8.500 jobs bij ING en Record Bank bedreigd zijn. Premier Michel zit deze namiddag samen met de bonden.

De herstructurering bij ING in België kan leiden tot het ontslag van maximaal 1.700 werknemers. Dat staat in een brief aan het personeel van Rik Vandenberghe, de CEO van ING België. ING heeft de wet-Renault ingeroepen. "ING zal zijn verantwoordelijkheid opnemen om de zaken op een correcte manier te laten verlopen", aldus nog Vandenberghe. "We zullen er ook alles doen om het aantal ontslagen (maximaal 1.700) samen met de sociale partners naar beneden te brengen. Geloof me vrij, ik heb hier ook nachten van wakker gelegen."

null Beeld ANP
Beeld ANP

ING wil in België tegen eind 2021 het personeelsbestand met 3.500 eenheden verminderen. Omdat er dit jaar 350 natuurlijke afvloeiingen zijn, werd maandag een intentie tot collectief ontslag aangekondigd van 3.150 voltijdse equivalenten, legt Vandenberghe uit. Voor de herstructurering zet de groep 1,1 miljard euro (voor belastingen) opzij.

Record Bank telt in ons land 603 werknemers. Tussen april en juni 2017 worden 524 van hen getransfereerd naar ING. 33 werknemers gaan naar Fiducré, dat ontwikkeld wordt als expertisecentrum voor ING in België op het vlak van regularisatie, restructuring en recovery. 44 werknemers ten slotte gaan zich in een afzonderlijke vennootschap bezighouden met kredietverlening via kredietmakelaars en vendors. Dat meldt een vakbondsbron aan onze redactie.

Ook 600 van de 1.250 kantoren van ING en Record Bank in ons land verdwijnen, bevestigt de CEO. Het merk Record zal verdwijnen. Het kantorennet van beide samen zal bijna worden gehalveerd tot 650. "Dat is het aantal dat we nodig hebben om onze klanten correct te kunnen bedienen", aldus Vandenberghe. Hij benadrukte wel dat "de aanwezigheid van ING in het straatbeeld amper zal veranderen". De huidige klanten van Record Bank zullen na de transformatie in meer kantoren terechtkunnen dan nu (het zullen wel ING-kantoren zijn), terwijl de ING-klanten ongeveer evenveel kantoren ter beschikking zullen hebben, legde hij uit.

België en Nederland gaan alvast op in één geïntegreerd bankplatform, maar er blijven wel twee aparte nv's en balansen. Om te weten hoeveel "eigen" bankkantoren ING nog zal overhouden, is het nog te vroeg. Woordvoerster Vanessa Zwaelens merkt op dat dit deel zal uitmaken van de onderhandelingen met de vakbonden. In de toekomst wil men naar grotere kantoren met meer experten die ter beschikking staan van de klanten. De kantoren zullen ook ruimere openingsuren hebben en betere digitale voorzieningen, klinkt het.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"De gevolgen van onze intentie komen hard aan en ik ben mij bewust van de emotionele impact die deze mededeling op jullie heeft. Wij zijn er niettemin van overtuigd dat deze transformatie essentieel zou zijn om op lange termijn een sterke en toonaangevende onderneming te blijven", schrijft Vandenberghe in zijn brief. Het aandeel van ING is op de beurs in Brussel hoger geopend. Maar de openingskoers van 11,06 euro kon niet vastgehouden worden: intussen staat er 10,96 euro op de borden (+1 procent).

"Ongezien"

De christelijke bediendebond LBC spreekt over "een catastrofe voor de tewerkstelling en een schandalige aanpak voor een bedrijf dat winst maakt." "De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Shame on you, ING!", aldus Herman Vanderhaegen.

"Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien", stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK. "We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo'n vaart zou lopen", aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, "maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing", voegt ze nog toe.

"Slag in het gezicht"

"Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is", reageert Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB. "Vorig jaar konden wij nog het volgende lezen in een persbericht van ING: 'Ik ben trots op de inspanningen en vastberadenheid van de meer dan 8.500 werknemers bij ING België om onze cliëntenservice te verbeteren.', een uitspraak van de CEO van ING België. Vandaag bedankt ING haar personeel voor deze geleverde inspanningen en kondigt de bank een zware herstructurering aan. Dat daarbij naakte ontslagen vallen is voor de ACLVB onaanvaardbaar!"

"De afgelopen jaren heeft ACLVB zich steeds bereid getoond om mee na te denken over een personeelsbeleid dat de continuïteit van de bank moest ondersteunen. Daarbij heeft het personeel van ING reeds in het verleden loonmatiging en afvloeiingen geaccepteerd", klinkt het. Dedeyne is vooral verrast door het hoge aantal naakte ontslagen. "Vijftig procent naakte ontslagen, ondanks een traditie van goed sociaal overleg bij ING", klinkt het. ACLVB zal zich op 4 oktober beraden over de standpunten die zij in dit dossier zal innemen.

"Klantbeleving verbeteren"

De beslissingen van de directie moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro in 2021, zo zegt het bedrijf in een persbericht met als titel 'Accelerating Think Forward'. Doel van de nieuwe strategie is "de klantbeleving verder te verbeteren, het aantal primaire klanten te vergroten, de kredietverlening uit te breiden en de efficiency te verbeteren". Tegelijk gaat men ook 800 miljoen euro investeren in "digitale transformatie".

"Al met al zouden hierdoor in de komende vijf jaar ongeveer 7.000 functies kunnen worden geraakt, waaronder 950 posities die vervuld worden door externe leveranciers. Nog niet alle plannen die we vandaag presenteren zijn afgerond, maar de beoogde initiatieven zullen in de jaren 2016-2021 naar verwachting leiden tot een daling van het aantal ING-medewerkers met ongeveer 3.500 fte’s (voltijdse jobs, red.) in België en met ongeveer 2.300 fte’s in Nederland."

Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, voor de opstart van de informatie- en consultatiefase die voorzien is in de wet-Renault. Premier Charles Michel zit om 16 uur vanmiddag samen met de vakbondsvertegenwoordigers. Dat wordt bevestigd aan onze redactie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234