Dinsdag 20/04/2021

Geen geld voor revolutionaire therapie tegen kanker

Belgische kankeronderzoekers luiden de alarmbel. Hun unieke onderzoek naar een nieuwe therapie tegen kanker, immunotherapie, komt in het gedrang door besparingen in de gezondheidszorg. "Als ze onze zuurstof wegnemen, kunnen we evengoed stoppen."

Immunotherapie is een relatief nieuwe kankerbehandeling die het immuunsysteem zodanig oppept dat het lichaam van de patiënt de kankertumor zelf gaat aanvallen. Volgens wetenschapsbladen Science en Nature is de methode dé doorbraak van 2013.

"Omdat het de manier waarop onderzoekers naar kankerbestrijding kijken totaal veranderd heeft en het de overlevingskansen van patiënten aanzienlijk verbetert", klinkt het in Science. "En dat met dank aan onderzoek waarin we in België tot de wereldtop behoren", reageert professor Kris Thielemans (UZ Brussel).

Spectaculair
Maar ondanks indrukwekkende resultaten en internationale erkenning, staat het onderzoek in ons land op de helling. "De financiële middelen in België zijn belachelijk laag. Ik vrees echt voor mijn onderzoek", zegt Thielemans. Onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen (UZ) van Antwerpen, Brussel en Leuven luiden daarom samen de alarmbel: "Als ze onze zuurstof blijven wegnemen, kunnen we evengoed stoppen."

Immuno-onderzoek is klinisch onderzoek. Dat gebeurt met publieke middelen in universitaire ziekenhuizen. From bench to bedside, van het labo tot aan het bed van de patiënt. Zo hebben onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Leuven celtherapieën tegen kanker ontwikkeld, waarmee UZ-artsen aan de slag kunnen. Antwerpen richt zich op leukemie, Brussel op huidkanker, Leuven op hersenkanker.

"De resultaten zijn spectaculair", stelt Thielemans. In het UZ Brussel volgden de afgelopen tien jaar meer dan honderd patiënten de therapie. "Mensen die tot voor kort ten dode opgeschreven waren, krijgen dankzij ons onderzoek weer hoop. Vaak kunnen we de ziekte uitstellen, soms zelfs genezen." Professor Zwi Berneman ziet in het UZ Antwerpen, dat al 65 mensen met de therapie behandelde, "bij iets minder dan de helft van de patiënten de kankercellen afnemen."

De universitaire ziekenhuizen klagen dat ze steeds meer onder druk komen door de besparingen in de zorgsector. "Die brengen de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor onder meer kankerbehandelingen in gevaar", stelde Marc Noppen, gedelegeerd bestuurder van het UZ Brussel, vorige week al.

Bovendien is het immuno-onderzoek duur en blijven de kosten stijgen, zegt Berneman. "Van 20.000 euro in 2011 naar 30.000 euro vandaag, per reeks vaccins voor een patiënt. In de geest van sommigen is klinisch onderzoek een taak van de industrie. Hetgeen de doodsteek betekent voor de niet-farmaceutische celtherapie."

Nochtans is het onderzoek van de universitaire ziekenhuizen minstens even goed, en tot driemaal goedkoper dan dat van de farmaceutische bedrijven, benadrukt Thielemans.

Normaal leven
"Dankzij ons onderzoek lopen vandaag lachende mensen rond, waarvan we initieel zeiden: die halen het einde van de zomer niet. Klinisch onderzoek is te belangrijk om over te laten aan de farmaceutische industrie, die zich vooral bekommert om winst maken, en niet geïnteresseerd is in dure en individuele behandelingen zoals cellulaire immunotherapie."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234