Woensdag 20/10/2021

Geen geld meer voor isolatie en renovatie van scholen

De middelen voor groene renovaties in scholen zijn opgeschort. Honderden scholen hadden nood aan die investeringen, maar er is te weinig budget. 'Een zoveelste ecopremie wordt sluipend afgebouwd, terwijl we een verouderd scholenpatrimonium hebben dat energie zuipt', reageert Groen.

Iedereen kent wel zo'n school waar het geld letterlijk door de ramen vliegt omdat die ramen uit enkel glas bestaan. In ons land staan opvallend veel oude gebouwen die energieslokoppen zijn en veel daarvan zijn scholen, die peperdure energiefacturen moeten betalen.

Sinds 2006 kon zo'n school overheidscenten krijgen voor energieaudits en infrastructuurwerken die rationeler energieverbruik opleveren. Op korte termijn betekent dat een fikse besparing. "De nood hieraan is groot", zegt Dirk Vanstappen, verantwoordelijke schoolgebouwen bij het Katholiek Onderwijs.

In 2008, 2009 en 2010 zijn in totaal 1.043 dossiers voor groene ingrepen ingediend in het vrije, provinciale en gemeentelijke onderwijs. Dat was goed voor ruim honderd miljoen euro aan investeringen.

Voordeel was dat er voor dit soort dossiers een aparte snelle procedure was, waardoor ze in enkele maanden tijd in orde kwamen. Voor de reguliere aanvragen lopen de wachtlijsten soms op tot zelfs 34 jaar.

Dat groene budget en de voorrang voor groene ingrepen is sinds 1 februari echter weggevallen, zo meldt het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). Belangrijkste argument is dat er te veel aanvragen zijn en te weinig middelen voor scholenbouw- en renovatie in vergelijking met de grote noden.

"Gelet op de beperkte budgettaire middelen voor onderwijsinfrastructuur heeft Agion, in overleg met de onderwijskoepels, beslist om de zogenaamde REG-procedure af te schaffen met ingang vanaf 1 februari 2012", zo staat op de site van het overheidsagentschap.

Omdat ook het energiebewustzijn enorm is toegenomen in de meeste scholen, zou zo'n aparte pot en een voorrangsprocedure volgens experts niet meer aangewezen zijn. Bovendien wijzen sommige onderwijskoepels op absurde situaties.

"Het is niet logisch dat een school die zonnepanelen wil plaatsen binnen de paar maanden centen krijgt, terwijl een school die een dak wil isoleren, toch ook een groene ingreep, veel langer moet wachten", zegt Filip Smets, diensthoofd beleid bij het Stedelijk Onderwijs.

"De regel is namelijk dat voor de snelle groene subsidies 80 procent van je investering een direct ecologisch voordeel moet hebben. Maar een dak isoleren betekent veel kosten aan het dak en een beperkte 'groene' kost voor de isolatieplaat zelf. Wanneer er al zo weinig geld is, is zo'n versnippering geen goede zaak", zegt Smets.

Paniek

Toch betekent de beslissing dat, zeker in het vrij onderwijs, grote groene projecten er niet meer bij zijn. Vanstappen: "Ik kan me voorstellen dat scholen die hierop rekenden nu wat in paniek zijn. Nu nog lopen 300 aanvragen", zegt Vanstappen.

Volgens Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) gaat het om "een nieuw voorbeeld van nog een ecologische premie die wordt afgevoerd. Die groene middelen kwamen van een budget voor privaat-publieke investeringen voor nieuwbouw van scholen. Omdat die nieuwbouwprojecten maar niet gerealiseerd raakten, is een deel van de pot voor ecologische ingrepen vrijgemaakt. Het is absurd dat weer af te voeren aangezien de marsrichting op Europees vlak is dat het patrimonium energieneutraal moet worden."

Opmerkelijk bij dit alles is dat Agion, dat uitvoert wat een minister beslist, de afschaffing al een tijd meldt, terwijl de betrokken minister, Pascal Smet (sp.a) dat ontkent. "We passen dat aan. Er is nog geen sprake van een definitieve beslissing. De koepels willen nu eerder in nieuwbouw dan in groene renovaties investeren. De zaak is opgeschort in afwachting van een beslissing. Het is de bedoeling dat er ondertussen geen nieuwe aanvragen binnenlopen", zegt Jeroen Janssens, woordvoerder van Smet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234