Woensdag 28/07/2021

Spoorstaking

"Geen garantie dat pendelaars woensdag en donderdag in Brussel geraken"

Langs Vlaamse kant hebben de vakbonden de staking bij het spoor woensdag en donderdag dan wel afgeblazen, er valt toch nog sterke hinder te verwachten. Zeker omdat er in Brussel ook bij de Nederlandstaligen stakingsbereidheid is. Dat is vernomen van een Brusselse vakbondsman. De NMBS adviseert reizigers intussen om van morgenavond 22 uur tot en met donderdag niet enkel op de trein te vertrouwen om zich te verplaatsen.

In Brussel werken Nederlandstalige en Franstalige militanten samen. "Dat geeft problemen als er verschillende visies zijn", klinkt het bij een socialistische vakbondsman. Daarom kwamen beide vleugels met een gemeenschappelijk persbericht. Een stakingsoproep staat daar niet in, maar er wordt wel benadrukt dat de aanzegging en stakersvergoeding voor alle spoormensen gelden.

Provocaties

Bovendien valt bij ACOD Brussel te horen dat er ook langs Vlaamse kant mensen zullen staken. "Ook zullen velen verlof nemen op de dag zelf", luidt het. De vakbondsman waarschuwt dan ook voor sterke hinder in Brussel. "We kunnen niemand garanderen dat ze in Brussel zullen geraken", zegt hij.

"We zullen trachten te verhinderen dat mensen op de sporen lopen, maar als er provocaties zijn zoals de vorige keer - met politie en gerechtsdeurwaarders -, vrees ik voor een reactie."

Onderhandelingen

Ook Michel Abdissi, de Franstalige voorzitter van de socialistische spoorvakbond, verwacht dat veel Vlaamse militanten zullen deelnemen aan de staking. Dat zei hij aan de Franstalige openbare omroep RTBF. Hij weigerde ook te spreken over een breuk tussen de Franstalige en Nederlandstalige vleugel bij zijn vakbond. Bij de christelijke bond CSC-Transcom luidt het eveneens dat de actie "een nationale impact" zou moeten hebben.

Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor, erkent dat de stakingsaanzegging nationaal geldt en dat hij dus niet kan verhinderen dat Vlaamse militanten aan de staking deelnemen. "Maar we roepen niet op om te staken", zegt hij. Sempels herhaalt ook dat hij nog ruimte ziet voor onderhandelingen met de directie van het spoorbedrijf, al is op dit moment nog geen formeel overleg gepland.

Of de kleine machinistenbond ASTB zal deelnemen, staat ook nog niet vast. Zij raadplegen hun achterban, zo verklaarde de bond gisteravond op zijn Facebookpagina.

Brussel en Wallonië

De NMBS adviseert reizigers intussen om van morgenavond 22 uur tot en met donderdag niet enkel op de trein te vertrouwen om zich te verplaatsen. De spoormaatschappij belooft er alles aan te zullen doen "om het verkeer doorheen de hoofdstad zo vlot mogelijk te laten verlopen".

Het bedrijf waarschuwt voor "een risico op verstoord binnenlands en internationaal treinverkeer, op de eerste plaats in Wallonië en Brussel". De hinder in Vlaanderen zou relatief beperkt moeten blijven, zo luidt het. "NMBS zal er alles aan doen om haar klanten in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer."

Thalys

Thalys raadt reizigers dan weer aan hun reis uit te stellen. Morgenavond zijn al zeker twee treinen geschrapt: Thalys 9393 (Paris Nord 21.25 uur - Brussel-Zuid 22.47 uur) en Thalys 9394 (Brussel-Zuid 22.13 uur - Paris Nord 23.35 uur). Op woensdag is het Thalys-verkeer al volledig afgeschaft en over de storingen op donderdag zal Thalys woensdag pas communiceren, meldt het bedrijf in een persbericht.

NMBS Europe meldt voorts dat ook Eurostar de laatste trein naar Brussel morgen afschaft, en op woensdag en donderdag niet zal rijden tussen Brussel-Zuid en Rijsel. Tussen Rijsel en Londen zal Eurostar volgens een aangepaste dienstregeling rijden.

TGV Brussel-Frankrijk

Ook de TGV Brussel-Frankrijk is getroffen. Morgen wordt de trein uit Marseille beperkt tot Rijsel. Op woensdag en donderdag rijdt de TGV Brussel-Frankrijk vanuit Rijsel, maar niet tussen Brussel-Zuid en Rijsel. De betrokken TGV-tickets kunnen gebruikt worden op eender welke TGV-trein op dezelfde verbinding van 5 tot en met 8 januari, maar zonder garantie op een zitplaats.

Ook ICE past de ritten aan. Morgen wordt ICE nr. 10 vanuit Frankfurt beperkt tot Luik-Guillemins (aankomst 20.44 uur). Op woensdag en donderdag zijn alle ICE-treinen tussen Brussel en Aken afgeschaft in beide richtingen. Op vrijdag zal ICE nr. 11 vanuit Luik-Guillemins vertrekken in plaats van uit Brussel-Zuid.

EuroCity-treinen

De EuroCity-treinen 'Vauban' en 'Iris' (van en naar Bazel) tot slot worden afgeschaft tussen Brussel en Luxemburg. De impact op de overige grensoverschrijdende treinen (onder andere van/naar Amsterdam, Roosendaal, Rijsel, Maastricht en Luxemburg) is moeilijk te voorspellen. Voor deze treinen raadt NMBS Europe aan om het treinverkeer in real time te raadplegen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234