Dinsdag 10/12/2019

Geen fucking perfect, wel 'simple food'

In Simple Food vertelt sterrenchef Sergio Herman je hoe je een 'spiegeleitje speciaal' bakt, of een Arabische tafel vol lekkernijen zet. Eens je de ingrediënten in huis hebt, is de rest kinderspel.

Doe vooral niet te moeilijk', raadt Sergio Herman de lezers van zijn nieuwe kookboek aan. Inderdaad, diezelfde chef die ooit 20 op 20 kreeg van Gault Millau, vindt dat je thuis niet voor de perfectie hoeft te gaan. Thuis zet Sergio de tafel vol met verschillende gerechten, allemaal in één keer. Zo ben je ontspannen. "Mensen komen in eerste instantie voor jouw gezelschap." In dit boek kijk je over de schouders van een vader van vier koters, binnenkort vijf. Je ontdekt er de klassiekers uit zijn jeugd en ook gerechten die geïnspireerd zijn door zijn reizen naar Azië en Italië.

Simple Food is op 6/10 verschenen bij Uitgeverij Minestrone, 29,50 euro.

Linzensalade

Ingrediënten voor 4 personen:

150 g gegaarde fijne zwarte linzen, 150 g gegaarde fijne rode linzen, 100 g gegaarde kikkererwten, sap en rasp van 1 citroen, 3 gepelde tomaten in blokjes gesneden, 1 versnipperde zoete ui, 1 bosje fijngehakte bladpeterselie, 3 el granaatappelpitjes, 1 komkommer in blokjes gesneden, 2 el gehakte dille, 200 g verbrokkelde fetakaas, 2 dl biologische olijfolie, 8 el cabernet sauvignonazijn, 1 tl harissa, 1 el sojasaus, 2 el gehakte groene olijven, 2 el tahini (sesampasta), 3 el gehakte munt, zwarte peper van de molen, fleur de sel

Bereiding:

1. Meng alle ingrediënten samen in een grote kom.

2. Kruid met zwarte peper van de molen en fleur de sel.

3. Doe in een schaal en werk af met wat granaatappelpitjes en plukjes dille.

Marokkaanse wortelsoep

Ingrediënten voor de wortelsoep:

olijfolie, 140 g zoete ui, gepeld en grof versneden, 2 teentjes geperste knoflook, 400 g wortel geschild en versneden, 5 g geraspte gember, 1 kleine fijngehakte rode chilipeper zonder zaadjes, zwarte peper, zeezout, 1 tl korianderpoeder, 1 tl ras el hanout, 1⁄2 tl komijnpoeder, 1 liter kippenbouillon, 1⁄2 dl room, 1,5 el Sriracha (soort chilisaus), 2 tl rozenwater, 2 el koriander en 1 tl zwart sesamzaad

Voor de bijgerechten:

400 g hummus (koop een lekkere in de supermarkt om nadien op te werken), biologische olijfolie, 4 eetlepels Griekse yoghurt, fleur de sel, zwarte peper van de molen, 12 miniwortelen, ongeschild, klontje gezouten boter, mespuntje paprikapoeder, mespuntje za'atar (kruidenmengsel), 1 Marokkaans brood, geroosterd sesamzaad

Bereiding wortelsoep:

1. Verhit olijfolie in een hoge pot en stoof de ui, knoflook, wortel, gember en rode chilipeper aan.

2. Kruid met zwarte peper van de molen, zeezout, korianderpoeder, ras el hanout en komijnpoeder.

3. Zet onder met kippenbouillon en laat pruttelen op het vuur tot de wortel gaar is.

4. Mix met een staafmixer en passeer door een fijne zeef.

5. Kruid bij met zwarte peper van de molen, zeezout en werk af met wat room, Sriracha, rozenwater en enkele korianderblaadjes en zwart sesamzaad.

Bereiding bijgerechten:

1. Maak de hummus lekker smeuig met de olijfolie en Griekse yoghurt en breng goed op smaak met zwarte peper en fleur de sel.

2. Doe de hummus alvast in een mooie schaal.

3. Blancheer de wortelen kort in gezouten water en zet ze vervolgens aan in een pan in een klontje boter. Brand ze daarna lichtjes af met een gasbrandertje en kruid met zwarte peper en fleur de sel.

4. Dresseer speels in de kom op de hummus en werk af met

paprikapoeder en za'atar.

5. Serveer hierbij het Marokkaans brood, lichtjes opgewarmd in de oven met wat extra geroosterd sesamzaad.

Tajine met kip en citroen

Ingrediënten voor de tajine:

8 kippenbouten, biologische olijfolie, zwarte peper, fleur de sel, 1 tl geraspte gember, 2 teentjes geperste knoflook, 1 gesnipperde zoete ui, 1 wortel (geschild en in blokjes gesneden), 1 dl witte wijn, 1,5 dl kippenbouillon, 500 g tomaat in bokaal, 1 el curry madras, 1 el komijnpoeder, 1 el kaneelpoeder, 2 tl ras el hanout, 5 kruidnagels, 2 stuks steranijs, 1/2 tl cayennepeper, 2 el sojasaus, 2 el Sriracha (soort chilisaus), 1 fijngehakte rode chilipeper zonder zaadjes, 25 g ketchup, 30 g tapenade van zwarte olijven, 1 el gehakte schil van gezouten citroen (zie verder), 1 (gepofte, zie verder) aubergine (gepeld en in stukken gehakt), sap van 1 limoen, 2 gepelde tomaten)

Voor de afwerking:

8 miniwortelen, klontje boter, 2 el groene olijven, koriander, handjevol gezouten en geroosterde amandelen, munt, 1 tl schil van gezouten citroen, Marokkaans brood, 5 dl Griekse yoghurt, zeste van 1 limoen

Bereiding gezouten citroen:

Gebruik biologische citroenen (zoveel als er samen in een pot passen). Was ze goed, snij ze aan de bovenkant kruislings in en vul met wat grof zeezout. Doe ze dicht op elkaar in een pot en vul op met nog meer grof zeezout. Na een week of vier zijn ze klaar voor gebruik.

Bereiding gepofte aubergine:

Was de aubergine en snij doormidden. Kruid met za'atar (kruidenmengsel), zwarte peper, zeezout, knoflook en besprenkel met olijfolie. Rooster in een voorverwarmde oven van 180°C tot er een mooi korstje ontstaat, wikkel in aluminiumfolie en pof verder.

Bereiding tajine van kip:

1. Kruid de kippenbouten met zwarte peper en zeezout langs beide kanten en kleur in een ruime pan in olijfolie.

2. Voeg de ui, gember, knoflook en wortel toe en bak tot de ui glazig is.

3. Blus met de witte wijn en laat verdampen.

4. Voeg de kippenbouillon en tomaten toe, kruid met de curry, komijn, kaneel, ras el hanout, kruidnagel, steranijs en cayenne-peper en laat 10 minuten sudderen.

5. Voeg de sojasaus, Sriracha, chilipeper, ketchup, tapenade, gezouten citroen en aubergine toe, roer om en laat nog 5 minuten sudderen.

6. Verfris met limoensap, voeg de tomatenblokjes toe en kruid indien nodig bij met zwarte peper en zeezout.

Afwerking:

1. Kook de miniwortelen beetgaar.

2. Verwarm de boter in een pan, wentel de worteltjes hierin en kruid met zwarte peper en fleur de sel.

3. Doe de tajine in een mooie schaal en werk af met de wortelen, olijven, koriander, amandelen, munt en gezouten citroen.

5. Serveer hierbij het ovengebakken Marokkaans brood en de Griekse yoghurt, opgewerkt met peper, zout, zeste van 1 limoen en olijfolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234