Dinsdag 25/02/2020

Hoger onderwijs

Geen externe inspectie meer: Universiteiten mogen zichzelf controleren

Beeld PHOTO_NEWS

De inspecties van opleidingen aan de universiteiten en hogescholen worden per direct stopgezet. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) geeft het hoger onderwijs de vrijheid om zelf de kwaliteit in de gaten te houden. "We vragen ons af of alle instellingen hier klaar voor zijn."

Het Vlaamse hoger onderwijs heeft zijn slag thuis gehaald. Vanaf 16 december zullen alle externe kwaliteitscontroles op de opleidingen, de zogeheten visitaties, tot 2020 worden opgeschort. Het betekent minder administratieve druk op de professoren en levert een besparing op van enkele miljoenen euro's. Dat bevestigen de KU Leuven en de UGent aan De Morgen.

De vraag om de tijdrovende externe kwaliteitscontroles af te bouwen, kwam dit voorjaar van KU Leuven-rector Rik Torfs. Crevits liet meteen na haar aantreden weten dat ze het hoger onderwijs meer autonomie wilde geven. Een belofte die mee werd ingegeven door de besparingen op de werkingsmiddelen van de hogescholen en universiteiten. Zij gingen schoorvoetend akkoord met een hoger inschrijvingsgeld, maar verwachtten daarvoor wel een stopzetting van de visitaties.

Aanvankelijk werd pas begin volgend jaar duidelijkheid verwacht, maar nu blijkt dat er al een akkoord is bereikt tussen de instellingen en het kabinet van Crevits. Het voorstel moet nog dit jaar worden goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

"Het is een bijzonder grote verandering", zegt Didier Pollefeyt (KU Leuven), die als voorzitter van de werkgroep onderwijs van de Vlaamse Interuniversitaire Raad deelnam aan een speciaal opgerichte taskforce van het kabinet. "Wij zouden nooit meer de kans krijgen voor zoveel autonomie. De instellingen krijgen een ongelofelijke verantwoordelijkheid."

Geen vrijheid blijheid

Concreet betekent het dat alle hogescholen en universiteiten de keuze krijgen tussen twee pistes. Voor hen die wensen, blijft het oude systeem bestaan. Daarbij inspecteert de Vlaamse Universiteiten- en Hogescholenraad (Vluhr) de opleidingen en levert de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) een advies af. Nagenoeg alle instellingen zullen evenwel kiezen voor vernieuwing. Daarin komt er vanaf 2015 om de zes jaar een instellingsreview, waarbij de NVAO de universiteit of hogeschool in zijn geheel doorlicht en niet meer elke opleiding afzonderlijk. Een negatief resultaat kan tot sluiting van de instelling leiden.

In de jaren tussen de reviews staan de instellingen zelf in voor de kwaliteitscontrole, verduidelijkt onderwijsdirecteur Kris Versluys (UGent). "Wij weten vaak beter dan mensen van buitenaf wat er schort aan een opleiding. Het nieuwe systeem is geen vrijheid blijheid, maar betekent wel een enorme planlastvermindering voor alle professoren."

Ook de Vlaamse Vereniging van Studenten staat achter de vernieuwing. Eerder dit jaar waren de studenten kritisch, omdat ze vreesden dat de kwaliteit in het gedrang zou komen als de visitaties zouden wegvallen. "We vragen ons nog altijd af of alle instellingen hier klaar voor zijn", zegt voorzitter Bram Roelant. "In Nederland is er al een instellingsreview geweest. Daar kregen enkele hogescholen een voldoende voor, terwijl uit visitaties, die tegelijkertijd plaatsvonden, bleek dat enkele opleidingen een onvoldoende kregen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234