Geen excuses meer!
Steeds meer geëngageerde chefs en bezorgde consumenten proberen hun impact op het milieu te beperken, maar er is nog steeds onnoemlijk veel werk aan de winkel. De cijfers zijn ronduit hallucinant. Zo kiepert een gemiddeld Vlaams gezin elk jaar 36 tot 55 kilogram voedsel de vuilnisbak in. Wereldwijd gaat een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Boontjes te klein, te groot, te dik of te dun? Hopla, weg ermee.
Gelukkig steken steeds meer initiatieven, die met deze perfect eetbare ingrediënten aan de slag gaan, de kop op. Zo is er Rekub, een app ontwikkeld door twee jonge Antwerpse onderneemsters die de voedselverspilling niet langer konden aanzien. Via de app bieden handelaren en producenten hun overschotten aan, waarop consumenten de producten uit de buurt kunnen 'redden'. Re-fruit is een lokaal, Oost-Vlaams initiatief dat min of meer hetzelfde doet maar dan offline. De bedenkers van Wonky maken dan weer gezonde, plantaardige dips waarin onesthetische groenten, die anders op de vuilnisbelt belanden, de hoofdrol spelen.
Zero waste draait niet alleen om voedselverspilling, ook de plastic verpakking creëert een gigantische afvalberg en overspoelt onze zeeën en oceanen. Robuust in Antwerpen en Ohne in Gent zijn verpakkingsvrije winkels waar je in bulk granen, noten, groenten, koffie, olie en tal van andere ingrediënten, vaak van lokale producenten, koopt. Dat je geen geitenwollensok moet zijn om om het milieu te geven, bewijst Ohne. Het concept opent, door het grote succes, begin mei al een tweede winkel in de buurt van het Sint-Pietersstation.
rekub.be, refruit.be, wonkyfood.be, berobuust.com, ohne.be
Lekker én mooi!
Ik at voor het eerst ingemaakte eieren bij De Ganzerik. Chef Tomek Mroszczak serveert er de mooie, paars-roze eitjes als hapje met geroosterde zonnebloempitten en een mieriksworteldip. Een kleurrijk bordje, lekker in al zijn eenvoud. Ingelegde eieren zijn heel gemakkelijk zelf te maken en pimpen je aperitief of zomers slaatje in een handomdraai.
Ingrediënten
12 eieren, 1 rode ui, 3 teentjes knoflook, 1 gekookte rode biet,
400 ml rodewijnazijn, 600 ml water, 1 el korianderzaad, ½ el mosterdzaad, 1 el peperkorrels, 200 gr suiker, 12 g zout
Zo maak je het
Doe de eieren in een kookpot en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat 12 minuten garen. Giet het water af en laat de eieren volledig afkoelen alvorens ze te pellen.
Schil de ui en snij hem in plakjes. Schil de knoflooktenen. Snij de rode biet in stukjes.
Doe alle ingrediënten, behalve de eieren en de rode biet, in een kookpot en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 5 minuten zacht pruttelen tot de suiker en het zout opgelost zijn.
de eieren en rodebietenstukjes in een gesteriliseerde weckpot met beugelsluiting en een inhoud van 1,5 liter en giet het azijnmengsel tot aan de rand.
Sluit de pot af en bewaar ze minstens 3 dagen en maximaal 2 maanden in de koelkast.
Niet voor gevoelige smaakpapillen
Geen gebrek aan Thaise, Vietnamese of Chinese restaurants in België, maar het is lang zoeken naar een Koreaans adresje. De keuken staat nochtans garant voor een explosie aan smaken en kleuren.
We gingen allemaal overstag voor hét nationale gerecht: kimchi. Maar het culinaire repertoire omvat zoveel meer dan gefermenteerde Chinese kool. Zo is bibimbap, een rijstgerecht geserveerd in een gloeiend hete stenen pot, een van mijn persoonlijke favorieten. Op de rijst liggen gepekelde en gesauteerde groenten en in het midden blinkt een rauw ei. De rijst vormt, door de hete steen, onderin de pot een heerlijk krokant laagje. Pas op het allerlaatste moment wordt het gerecht door elkaar gemengd wat resulteert in een interessante mix vol textuur.
Voor een complete onderdompeling is er nu het kookboek K-food. Waarin zowel traditionele Koreaanse gerechten, waarmee auteur Da-Hae opgegroeide, als nieuwe interpretaties, die ze samen met haar Britse vriend Gareth West ontwikkelde en die het beste van oost en west combineren, worden besproken.
K-food, Veltman Uitgevers, 22,50 euro
Mile high servies
Delta Airlines en het iconische designmerk Alessi slaan de handen in elkaar. Vanaf deze maand smul je in de premium cabins van het stijlvolle servies van Alessi, dat speciaal voor de vliegmaatschappij ontwikkeld werd. Vergeet plastic serveerbladen en onhandig bestek. Kristal, roestvrij staal en hoogwaardige keramiek bepalen vanaf nu de eetervaring aan boord.
Waar eet...
David Creëlle
De eerste insectenkok van België staat met Bugs op 30 april in de Antwerpse foodmarket Mercado. Op het menu: gezonde, duurzame en vooral lekkere insectengerechten en vegan kroketten.
"Sinds ik met insecten kook, eet ik veel minder vlees. Ik kies dan ook regelmatig voor vegetarische restaurants, zoals Panda in Gent. Vooral het totaalconcept spreekt me hard aan. Het restaurant ligt een beetje verstopt achter hun natuurwinkel in de Oudburg, waar je voor biologische en ecologische producten terechtkunt. De gevarieerde dagschotel is een aanrader, maar ook de smaakvolle gehaktbal op basis van seitan is heerlijk. De eigenaar Ip Man organiseert ook ecologische boottochten met Aziatische gondels, waarmee hij een alternatief wil bieden voor het massatoerisme."
Panda, Oudburg 38, Gent, viadago.be
Laat eieren steeds op kamertemperatuur komen alvorens ze te gebruiken. Zo barsten ze minder snel tijdens het koken en voorkom je dat mayonaise gaat schiften.