Zaterdag 08/05/2021

'Geen erbarmen voor Walter'

De afgelopen week stonden twee bekende Walters opvallend in het nieuws. Het was op z'n zachtst uitgedrukt een nogal moeilijke week voor beide Walters. Het gezin van Walter Grootaers, zo vernamen we via Story, is begin deze maand zowaar aan een homejacking ontsnapt. Niet door enkele amateurs of door een opportunistische rondtrekkende inbrekersbende uit Oost-Europa. Nee, door een bende heuse professionals, waaronder de broer van ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki en de handlanger die de topgangster destijds met een helikopter hielp ontsnappen uit de gevangenis van Brugge.

Men kan van Walter zeggen wat men wil, maar hij trekt de iets betere klasse van misdadigers aan. Ik probeer mij al een hele tijd de meeting voor te stellen waarop Marokkaanse beroepscriminelen in een achterafzaaltje van een café samenzitten om hun volgende klus te bespreken. In mijn verbeelding wordt door een van hen een pistool opnieuw in mekaar gezet terwijl iemand anders alvast de gestolen bouwplannen van een chique landhuis uitrolt op de schaars verlichte tafel, en plots komt iemand binnen met: 'Mannen, ik heb een briljant idee! Wat denken jullie van, hou u vast, een homejacking bij Walter Grootaers?' Ik weet niet precies waarom, maar het fascineert mij mateloos. Waar waren hun gedachten?

Het moet een vergelijkbaar soort vergadering zijn geweest toen werd beslist om de zanger Arnold Dorsey voortaan als Engelbert Humperdinck het podium op te sturen: eerst denkt iedereen: 'Dit is het meest lamme idee sinds de uitvinding van de marmeren reddingsboot'. Later denkt men: 'Toch, het hééft wel iets' en voor men het beseft zit men met een volstrekt onzinnige beslissing opgescheept. Waarom in vredesnaam die goeiige Walter Grootaers?

Ik kan namelijk voor de vuist weg meteen tien gemakkelijker slachtoffers opsommen waar aanzienlijk meer te halen valt bovendien. Wat ik niet ga doen. Ik wil niemand op ideeën brengen. Maar ik wed dat, mochten ze niet preventief geklist zijn, Walter die vier gangsters gewoon lachend had binnengelaten in de waan dat het om een practical joke van Ben Crabbé ging. Of om een verborgen cameraopname voor een nieuw Vier-programma. Wie weet zou hij zelfs - pa pa pa pa palalaaaa! - in een schalkse frase uit Gezellig samenzijn zijn losgebarsten. We zullen het gelukkig nooit weten.

Die andere vrolijke Walter die we kennen als Capiau werd deze week dan weer door zijn pedofiel verleden in het gat gebeten. Ik kan niet zeggen dat ik bij het vernemen van het nieuws uit de chaise longue ben gevallen van verbazing. Want ik, en naar mijn gevoel zowat de helft van Gent, weet al meer dan dertig jaar dat Capiau wel voor wat knapenschenderij te porren is. Of was. Laat ik hem vooral het voordeel van de twijfel gunnen.

Nee, ik ben van mening veranderd. Laat ons dat obligate, moeë pedodiscours ('Ik heb in het verleden een fout gemaakt, het is een relatietje dat uit de hand liep, het is allemaal zo lang geleden, de tijden waren toen anders, het is sindsdien niet meer gebeurd...') liever meteen kloekhartig ter discussie stellen. Ik geloof immers niet dat een pedofiel plotsklaps kan ophouden met pedofiel te zijn. Zeker niet wanneer hij (nog) niet werd betrapt en veroordeeld. Dat hij op een dag wakker wordt en denkt: normaal zou ik deze stevige ochtenderectie nog het liefst in het rectum van een prepuberale jongen rammen, maar ik weet niet hoe het komt...het zegt mij plots absoluut niets meer.

Maar goed, ik ben feitelijk mijn boekje al te buiten gegaan, waarvoor mijn excuses. Het is immers niet mijn taak om Capiau zijn proces te maken. Daar hebben we de familiebladen voor. Bovendien vermoed ik dat Walter het dezer dagen sowieso al niet onder de markt heeft. Ik las bijvoorbeeld dat Jacky Lafon ermee dreigt om 'niet van zijn zijde te zullen wijken'. Geen erbarmen voor Walter.

PDW is hoofdredacteur van P-Magazine.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234