Donderdag 29/10/2020

Standpunt

Geen enkele coalitie ontkomt aan de vraag hoe het uitdijende gat in de begroting te dichten en hoe toekomstige prioriteiten te financieren

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

In de vragenronde aan alle partijvoorzitters, waarmee deze krant de verslaggeving over de kiescampagne besluit, luidt de eerste vraag: “Welke maatregel wilt u na 26 mei meteen nemen om het begrotingstekort te dichten?”

De verplicht korte en directe antwoorden zijn even helder als leerrijk. Ze variëren, grosso modo, van de invoering van een meerwaardebelasting (John Crombez, sp.a, geschatte opbrengst 4 miljard) tot de beperking van de werkloosheidsvergoeding in de tijd (Bart De Wever, N-VA, geschatte opbrengst 1,5 miljard). Wie zei ook alweer dat links en rechts voorbijgestreefde begrippen zijn?

Lees ook:

De laatste vragenronde: wat de partijvoorzitters willen doen

Het is geen toeval dat de vraag hier als eerste gesteld wordt. Als één kritiek op de aflopende, veelzijdige campagne terecht is, dan wel dat het maar erg zelden is gegaan over hoe al die plannen betaald zouden worden.

Spervuur van beloftes

Dat is, achteraf bekeken, best vreemd. De campagne ging van start met de primeur van de doorrekening van de partijprogramma’s door het Planbureau. De bedoeling was dat die officiële rekenoefening een matigend effect zou hebben op de budgettaire creativiteit van de partijen.

Helaas, het tegendeel geschiedde. Doordat het Planbureau noodgedwongen alleen een erg gedeeltelijke berekening kon afleveren, kon elke partij de resultaten naar goeddunken interpreteren. De doorrekening werd zo het startschot van een spervuur van beloftes. Of die werkelijk budgettair gedekt zijn, viel maar moeilijk te vernemen.

Aan die electorale stoelendans komt weldra een einde. Maandag, daags na de stembusgang, stopt de muziek. Onherroepelijk. Welk kabinet er uiteindelijk ook uit de bus komt – centrumrechts, centrum of centrumlinks –, geen enkel zal ontkomen aan de urgente vragen hoe het gevaarlijk uitdijende gat in de begroting te dichten en hoe toekomstige prioriteiten – infrastructuur, klimaatzorg, pensioenen – te financieren.

Die antwoorden zijn er vooralsnog niet, en de luchthartigheid waarmee menige politieke leider daar omheen danst, is extra reden tot bezorgdheid.

Uw stem telt

Hoe lastig de opdracht wel is, valt af te leiden uit een ander recent werkstuk van het Planbureau. In zijn ‘Economische vooruitzichten 2019-2024’ ziet het bureau het tekort op de begroting voor dit jaar verdubbelen tot 7,5 miljard. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort tegen het eind van de volgende regeerperiode oplopen tot een alarmerende 11,5 miljard. En dan praten we dus nog niet eens over nieuw beleid, onverwachte omstandigheden of economische tegenslag.

Dat is de budgettaire erfenis van de regering-Michel I. En dat is de berg waar de volgende regering over moet. Hoe dan ook.

Maar die ‘hoe’, dat bepalen u en ik zondag mee. Laat u niks wijsmaken door wie cynisch of moegetergd op de campagne toegekeken heeft. Uw stem is zeer zeker belangrijk.

De redactie wenst u een prettige verkiezingsdag. Kies voor wie u wilt, maar ga stemmen. U doet ertoe.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234