Zondag 04/12/2022

Geen EK én geen Eurostadion in Antwerpen

Het oordeel van Euro 2000 is onverbiddelijk. De Antwerpen Stadion nv kan niet de nodige garanties bieden om bij de volgende Europese kampioenschappen een speelklaar Eurostadion aan te bieden. Antwerpen mag het EK op zijn buik schrijven. Waarop de Duitse financiers terugkrabbelden, zegt architect Stefan Peeters: 'Er komt niets. Zelfs geen kleiner stadion. De financiers zijn het beu om zolang aan het lijntje gehouden te worden.'

Antwerpen.

Eigen berichtgeving

Het is volledig gedaan." Stefan Peeters, de architect van het te bouwen Eurostadion, is klaar. Er komt geen Eurostadion in Antwerpen, zegt hij. Van de Duitse financiers kreeg hij te horen dat ze zich terugtrekken nadat Euro 2000 de kandidatuur van Antwerpen voor Euro 2000 definitief van tafel veegde. Peeters: "Ze willen hun tijd niet meer verdoen bij zoveel onbereidwilligheid." Bij Otto Leasing was er niemand om het bericht te bevestigen. Ook op het stadhuis wist men gisteravond nog van niets. François Van Aelst, woordvoerder van burgemeester Detiège: "Het is voorlopig koffiedik kijken of er nog een Eurostadion komt. Wij hebben nog geen contact gehad met het bestuur van Antwerp FC."

Ondervoorzitter Karel Vertongen: "We moeten de bouwplannen zeker aanpassen. Als er een stadion komt, zal het zeker een kleiner stadion zijn. De komende dagen zullen we ons beraden."

Als er een stadion komt. Want de subsidie van een kwart miljard frank valt nu weg. Een bedrag waarop de club had gerekend om een nieuw stadion te bouwen. Vertongen: "Het is inderdaad een aanzienlijk gedeelte van het budget voor het te bouwen stadion." Wordt vervolgd. Het zou een kleine ramp zijn. Momenteel speelt Antwerp in een bouwval in afwachting van een nieuw stadion. De afbraakwerken werden stante pede stopgezet.

De hoop om als gaststad voor het EK 2000 te fungeren, mag Antwerp in ieder geval vergeten. Op het middaguur arriveerde een delegatie van Euro 2000 in het Bosuilstadion. Niet om de vooruitgang van de werken met eigen ogen te aanschouwen -veel zou dat niet opleveren, want sinds donderdag was men alleen nog maar bezig met proefboringen om de stabiliteit te controleren - maar wel om te checken of de eisen die toernooidirecteur Alain Courtois zowat een maand geleden stelde nageleefd zijn. Aan minstens drie voorwaarden moest voldaan zijn vooraleer Euro 2000 het licht op groen wilde zetten: Antwerp moest de nodige bankgaranties op tafel leggen, het contract met de aannemer moest ondertekend zijn. En ook belangrijk: Euro 2000 wilde een schadevergoeding als blijkt dat het Eurostadion toch niet op tijd klaar blijkt te zijn. Want de tijdslimiet was een doorn in het oog van Courtois. In Antwerp stond men mijlenver achter in vergelijking met de andere vier Belgische locaties voor het EK (Brussel, Brugge, Luik en Charleroi).

Een Eurostadion met of zonder dak, dat maakt Euro 2000 niet echt uit. Maar dat vormde wel een conditio sine qua non voor de Duitse financiers. Kortweg: geen dak, geen geld. En dat maakte ze donderdag duidelijk aan het Antwerpse schepencollege middels een brief. Het stadsbestuur wilde niet ingaan op die eis zonder dat Antwerpen Stadion nv een nieuwe bouwaanvraag had ingediend. Het sein voor een lange praatsessie die uitmondde in volgend compromis: over veertien dagen zou Antwerp opnieuw aankloppen bij het stadsbestuur met een nieuwe bouwaanvraag. Met dak. De Duitse financiers waren bereid om de werken 14 dagen lang te bekostigen. Het te bouwen Eurostadion kost 2,3 miljard frank. 1,7 miljard frank zou naar de bouwwerken gaan.

Maar de aanhoudende onduidelijkheid over het wellesnietes-spel schoot in het verkeerde keelgat bij Euro 2000. Peeters: "Zij hebben geoordeeld: het is nu al vier maanden dat men discussieert over een dak. Op veertien dagen tijd zal er ook niets veranderen." In een communiqué van Euro 2000 luidt het: "Langer uitstel is niet meer mogelijk. Alle stadions moeten uiterlijk in mei 1999 klaar zijn. De plannen verschaffen niet de noodzakelijke zekerheden."

Peeters verwijt moedwil van de stad. "De stad heeft niet willen meewerken. Waarom leveren ze geen intentieverklaring af voor het nieuwe bouwplan?"

Van Aelst: "We kunnen toch geen intentieverklaring afleveren als we geen businessplan hebben gekregen? We hadden het al verwacht dat men de zwarte piet naar het stadsbestuur zouden doorschuiven. Maar we hebben steeds meegewerkt. Het is jammer dat de stad een evenement met een internationale uitstraling mist."

Dat de bouw van een Eurostadion het lot van het zieltogende Sportpaleis definitief zou bezegeld hebben - het is commercieel interessanter om evenementen in een gloednieuw overdekt Bosuilstadion te organiseren dan in een bouwvallig Sportpaleis - en daarom het stadsbestuur niet wilde meewerken, doet men bij het stadsbestuur als onwaar.

(HJS/MS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234