Maandag 10/08/2020

Onderwijs

Geen einde aan kamperen voor schoolpoort

Ouders kamperen voor de schoolpoort om hun kind in te schrijven, een zicht dat niet overal in Vlaanderen zal verdwijnen.Beeld ID/ Patrick De Roo

Online uw kind inschrijven voor het secundair onderwijs. Het kan vanaf komend schooljaar ook in Antwerpen en Gent en moet kamperen voor de schoolpoort voorkomen. Maar een centraal inschrijvingssysteem voor heel Vlaanderen komt er voorlopig niet.

Gentse en Antwerpse ouders die hun kind willen inschrijven in een middelbare school kunnen dat voortaan online. Ze mogen verschillende voorkeursscholen opgeven. Met die rangschikking wordt rekening gehouden, maar het toeval speelt ook een rol. Het systeem moet het kamperen voor de schoolpoort voorkomen. De Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) en zijn Gentse collega Elke Decruynaere (Groen) vragen dat het in heel Vlaanderen wordt ingevoerd. “We vragen al twee jaar één systeem bij de minister, maar het gaat maar niet vooruit”, zegt Decruynaere in Het Nieuwsblad.

In 2016 waren N-VA, CD&V en Open Vld het er al over eens dat er zo’n centraal inschrijvingssysteem zou moeten komen. Normaal zou dit voor de inschrijvingen van komend schooljaar over heel Vlaanderen kunnen worden uitgerold. Maar die stappen zijn niet gezet. N-VA verzet zich fel tegen de zogeheten dubbele contingentering. Die regel moet de sociale mix in scholen bevorderen en zorgt er, kort gezegd, voor dat sommige scholen (eerst) plaats moeten vrijhouden voor kansarme leerlingen, waar andere juist het omgekeerde moeten doen.

“Vroeger stond N-VA er wel achter, maar zij zijn van gedachte veranderd”, zegt Vlaams Parlementslid en schepen van Onderwijs in Vilvoorde Jo De Ro (Open Vld). “We hebben meerdere keren geprobeerd om het gesprek te reanimeren, maar het zit nog altijd vast.”

Het lijkt erop dat daar de komende jaren geen verandering in komt, waardoor het kamperen aan de schoolpoort op sommige plaatsen zal blijven bestaan. “Ik heb geen kristallen bol, maar ik verwacht geen beterschap”, zegt Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck (N-VA), die zegt te ijveren voor maximale keuzevrijheid voor de ouders en eerder stelde dat de dubbele contingentering discrimineert. “Wij willen een transparant en eenvoudig systeem voor scholen en ouders. Het grootste obstakel blijft die dubbele contingentering. De transparantie is nu ver weg. Indien er een nieuw decreet over de inschrijvingen moet komen, zal het alleen de steun krijgen van N-VA als de dubbele contingentering verlaten wordt.”

Stadsvlucht

Intussen blijft vanuit steden en gemeenten de roep naar maatregelen bestaan. Vandaag bepalen gemeenten zelf wanneer de inschrijvingen beginnen, waardoor er concurrentie en onrust kan ontstaan. Scholen in de rand van grote steden kunnen bijvoorbeeld vroeger starten, waardoor er zich een stadsvlucht, vooral van rijkere ouders, kan voordoen. Een vaste inschrijvingsperiode voor heel Vlaanderen zou daarmee komaf maken. Zowel Van Dijck als De Ro zijn vragende partij.

“Bij zowat alle partijen hoor ik hetzelfde geluid”, zegt De Ro. “Ook willen we de minister vragen om de gemeenten extra te ondersteunen. Een koppeling van de inschrijvingssystemen aan de centrale databank met leerlingengegevens Discimus zou al helpen om dubbele inschrijvingen te voorkomen. Vandaag kunnen wij in Vilvoorde niet zien of een leerling zich tegelijk in Brussel heeft aangemeld.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaf onlangs aan dat zij achter een centrale tijdslijn staat. Ze ziet het als een opstapje naar een centraal inschrijvingssysteem. “Ik ben bereid om te kijken of wij zo’n platform kunnen aanbieden, al vraag ik me af of dit over heel Vlaanderen moet. Maar het initiatief moet vanuit het Vlaams Parlement komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234