Dinsdag 26/05/2020

Visum Syrisch gezin

Geen dwangsom voor Syrisch gezin

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

De Syrische familie die met de steun van enkele Belgen naar ons land wil komen, heeft wel recht op een visum. Dat heeft de rechter beslist. De dwangsom voor Staatssecretaris Theo Francken vevalt evenwel. Daardoor valt elke drukkingsmiddel weg.

De advocaten van het Syrische gezin reageren ontgoocheld en tekenen beroep aan. "Met of zonder dwangsom, er moet een visum aan de Syrische familie worden afgeleverd", aldus de advocaten Thomas Mitevoy en Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network.

Eerder veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg de Belgische Staat tot het betalen van een dwangsom van 4.000 euro per dag aan de Syrische familie, zolang die ons land niet binnen mag. Een Waalse familie had het gezin aangeboden om op hun kosten naar hier te komen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weigerde evenwel een visum te verlenen.

Gezin verkeert in gevaar

"In het dossier van de Syrische familie hebben we kennis genomen van de beschikking van de Rechtbank van Eerste aanleg van Brussel over de kwestie van de dwangsommen. Naar aanleiding van de weigering van staatssecretaris Francken om een visum af te leveren in uitvoering van de beslissing van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV), werden wij genoodzaakt om een dwangsom te vragen."

De rechter bevestigt vooreerst dat de familie in gevaar verkeert en dat een visum dient te worden afgeleverd zoals de RVV het oplegt. Tegelijk echter heeft de rechter ook beslist dat zij niet bevoegd zou zijn om een dwangsom op te leggen in deze materie. De weigering van de rechter om een dwangsom uit te spreken, ontneemt de familie elk drukkingsmiddel. Francken kan bijgevolg een visum naast zich neerleggen, zonder dat de stok achter de deur van een dwangsom kan uitgeoefend worden.

De Syrische familie beslist dan ook om beroep aan te tekenen tegen de beschikking, zeggen de advocaten.

"Een dwangsom vormt slechts een drukkingsmiddel om een juridische beslissing te doen naleven. Met of zonder dwangsom, de staatssecretaris is gehouden de beslissing van de RVV na te leven en dient dus een visum af te leveren", menen zij. Ze roepen ook de premier op om in te grijpen.

"Gezien de onwettelijke weigering van de staatssecretaris vragen wij aan Eerste Minister Michel om zich over het dossier te ontfermen teneinde een einde te maken aan deze onmenselijke en illegale situatie. Laten we vooral niet vergeten dat het hier gaat om een gezin met twee kinderen van vijf en acht jaar dat zich in het hart van de oorlog bevindt."

Nog volgens de advocaten is deze beschikking een vrijgeleide voor de Belgische staat om rechterlijke beslissingen naast zich neer te leggen en de scheiding der machten niet langer te respecteren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234