Donderdag 02/02/2023

Coronamaatregelen

Geen drones, wel hogere boetes voor lockdownparty’s: zo wordt de naleving van de coronamaatregelen verstrengd

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

De verschillende procureurs-generaal in ons land vaardigen een verscherpte omzendbrief uit die erop gericht is een strengere aanpak te garanderen van het naleven van de coronamaatregelen. Er komen fors hogere boetes voor deelnemers van lockdownfeestjes. De politie mag echter geen drones gebruiken om dergelijke feesten op te sporen, en voor een woonstbetreding moet er steeds toestemming gevraagd worden aan een parketmagistraat.

Redactie

Er komt een forse verhoging van de boetes voor deelnemers van lockdownparty’s. De boete wordt van 250 opgetrokken naar 750 euro. Organisatoren riskeren een boete van 4.000 in plaats van 750 euro. Het Openbaar Ministerie viseert daarmee vooral bijeenkomsten die een flagrante schending uitmaken van de coronamaatregelen. Nieuw is ook dat een procureur des Konings de inbeslagname kan bevelen van al het materiaal dat wordt gebruikt bij het organiseren van een illegaal feest. “Denk daarbij aan geluidsinstallaties, tapinstallatie, maar ook de gsm-toestellen van de organisatoren, de opbrengst van het illegale feest of zelfs de wagens van de bezoekers van het feest”, klinkt het.

De omzendbrief van het college van procureurs-generaal moet ook duidelijkheid scheppen omtrent het inzetten van drones voor het vaststellen van overtredingen van de coronamaatregelen. Het college acht het gebruik daarvan niet proportioneel, wat wil zeggen dat politiediensten er geen gebruik van kunnen maken voor het vaststellen van individuele coronaovertredingen. Wat wel kan, is het bestuurlijke gebruik ervan, zoals monitoren hoeveel mensen aanwezig zijn in een winkelstraat, klinkt het.

Wat betreft de woonstbetredingen, is het college van mening dat de lokale politiediensten steeds de toestemming nodig hebben van een parketmagistraat. “Die zal oordelen of er inderdaad voldoende ernstige aanwijzingen zijn van een overtreding van de coronamaatregelen”, klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234