Vrijdag 14/08/2020

Geen drie sterren voor The Jane

Twee sterren in twee jaar, de opmars van The Jane in Antwerpen leek niet te stuiten. Helaas greep topkok Sergio Herman naast zijn derde ster in evenveel jaar.

In de nieuwe Michelingids blijft The Jane op twee sterren steken. België heeft er wel elf nieuwe sterrenrestaurants bij. Maar er verdwijnen ook zes restaurants uit de gids, waaronder driesterrenrestaurant De Karmeliet. Het toprestaurant in Brugge was al 20 jaar op rij bekroond met drie sterren. Chef Geert Van Hecke sloot vorig jaar de deuren en daarmee verdwijnt een stukje Belgische culinaire geschiedenis.

Er blijven nu nog twee driesterrenrestaurants over in België: Hof van Cleve van Peter Goossens en Hertog Jan van Gert De Mangeleer. "Hun keukens hebben persoonlijkheid, ze zijn een ervaring, en zorgen ervoor dat beide chefs blijven meedraaien aan de gastronomische wereldtop", klinkt het bij Michelin.

Jonge chefs

België verwelkomt elf nieuwe sterrenrestaurants, waarvan er veel zijn opgericht door jonge talentvolle chefs die in grote huizen in de leer zijn gegaan. Maarten Bouckaert van Castor in Beveren-Leie, een voormalige souschef van Peter Goossens, zag zijn harde werk beloond met een ster. Zijn restaurant is pas elf maanden open, maar de jury was onder de indruk van de manier waarop hij "klassiek raffinement zeer mooi weet te combineren met moderne ideeën".

Ook Thijs Vervloet van Colette in Westerlo kreeg een ster. Vervloet begon samen met zijn zus een restaurant in hun ouderlijk huis. Hij volgde een opleiding aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Vervolgens werkte hij in twee sterrenrestaurants, waarna hij de rechterhand werd van sterrenchef Viki Geunes in 't Zilte in Antwerpen.

Een derde talent dat een ster kon versieren is Sébastien Ververken, die in Marke chef is van Vol-Ver. Ook hij leerde het vak in Hotel Ter Duinen en mocht ervaring opdoen in De Karmeliet en Hof van Cleve.

Niet alleen jonge veulens werden dit jaar beloond met een ster, ook standvastigheid werd beloond. Chef Bart Tastenhoye van Kelderman in Aalst en 't Korennaer van Edwin Van Goethem in Nieuwerkerken-Waas draaien al lang mee aan de top en zien hun inspanningen bekroond met een ster. Andere nieuwkomers zijn Bozar Basserie in Brussel, La Villa Emily in Elsene, Wine in the City in Jette en Quadras in Sankt-Vith.

De Michelingids België en Luxemburg 2017 is te koop vanaf 24 november.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234