Dinsdag 07/02/2023

Gezondheid

Geen dokter, maar meer dan verpleger: hier komt de verpleegkundig specialist

Maggie De Block creëert een wettelijk kader voor de verpleegkundig specialisten. Beeld BELGA
Maggie De Block creëert een wettelijk kader voor de verpleegkundig specialisten.Beeld BELGA

Geen klassieke verpleegkundige en ook geen arts, maar iets daartussen. Dat wordt de nieuwe job ‘verpleegkundig specialist’ in de zorg. Er werken er nu al een aantal in onze ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zorgt voor een wettelijk kader.

Erwin Verhoeven en Isolde Van den Eynde

Zorg wordt complexer, waardoor meer gespecialiseerde kennis en vaardigheden nodig zijn. Vandaar de nood aan hooggespecialiseerde verpleegkundigen. “Vergelijk het met geneesheer-specialisten”, zegt Lieve Goossens, voorzitster van de Belgische Vereniging Verpleegkundig Specialisten. “Die zijn gespecialiseerd in een onderdeel(tje) van de geneeskunde. De verpleegkundig specialist is zijn tegenhanger: een verpleegkundige die zeer goed op de hoogte is van een deelgebied van de zorg.”

In het buitenland – onder meer de VS, Groot-Brittannië en Nederland – bestaat de job al. In ons land officieel nog niet. Een wetsontwerp is eind vorige maand goedgekeurd en ligt nu bij de Raad van State. De precieze invulling en taakomschrijving van het beroep gebeuren nadien. In onze grote universitaire ziekenhuizen oefenen er al tientallen verpleegkundigen in de dagelijkse praktijk de job van verpleegkundig specialist uit. Ze houden zich niet alleen bezig met directe zorg. Ze doen ook aan onderzoek, leiden verpleegkundigen en zorgverleners op zodat iedereen mee is met de nieuwste evoluties en technieken, ze coördineren, coachen en begeleiden. In veel gevallen zijn zij de verbindingspersoon tussen het ziekenhuis en de zorg bij de patiënt thuis.

Maggie De Block: “Verpleegkundig specialisten staan met één voet in de praktijk en met de andere in wetenschap. Dat maakt hen perfect geplaatst om de nieuwste wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de klinische praktijk. Via dit wettelijk kader willen we hun rol verder uitbouwen.”

Schemerzone

Vermits dat kader er niet was, gebeurde alles voorzichtig aftastend in de schemerzone. Zeker bij het overnemen van medische handelingen, waar de verpleegkundig specialist op het terrein van de arts komt. Daarbij gaat het om het uitvoeren van bepaalde medische handelingen, zoals de opvolging van een opgestarte behandeling en het voorschrijven van onderzoeken en van medicatie. Vanzelf­sprekend steeds in overleg met de behandelende arts.

Uit steekproeven blijkt dat zorgverleners die vandaag al de facto als verpleegkundig specialist werken, dat nog niet zo vaak doen (22 procent). In Nederland ligt de nadruk van de activiteit van de verpleegkundig specialist juist op het uitvoeren van dat soort medische handelingen.

“In Nederland is de job van verpleegkundig specialist ingevoerd met de focus heel erg gericht op dat aspect. Aangezien er hier geen wettelijk kader was, bleef iedereen zeer voorzichtig. Maar die trend komt naar ons”, zegt Lieve Goossens.

“Dat is logisch. Wie bijvoorbeeld voor een urinewegenprobleem behandeld is door een geneesheer-specialist, kan verder geholpen worden door een verpleegkundig specialist. Als het herstel goed verloopt, kan die raad geven op maat: van hoe je met deze problemen omgaat tot welk type luiers er zijn. Dit is een belangrijke rol van de verpleegkundig specialist bij de opvolging en begeleiding van chronisch zieken. Maar dit gebeurt steeds in overleg met de behandelende arts. Het uiteindelijke doel is zorgen dat de ziekte niet verergert en de gezondheid en het welzijn zo goed mogelijk wordt behouden of hersteld.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234