Donderdag 09/02/2023

'Geen contract tot Tokio? Dan stop ik'

De Belgian Tornados misten nog nooit de finale van een groot toernooi sinds het project rond de 4x400 meter in 2007 het daglicht zag. Alleen de VS deden beter. Morgen doen de Belgen een gooi naar de WK-finale in Londen. Architect van die successen: Jacques Borlée. Maar over zijn toekomst hangen donkere wolken.

Even het olympische palmares van de Belgian Tornados overlopen: 4de in Rio, 6de in Londen en 4de in Peking. Hun WK's dan: 5de in 2015 en 2013, 4de in 2011 en 2009. Nooit waren ze dichter bij een medaille dan op de Spelen van 2016, waar ze op drie honderdsten van het brons finishten. Met hun nationale recordtijd (2:58.52) staan in Europa alleen Team GB en Polen hoger op de all-time ranking. "Landen met meer dan dertig miljoen inwoners", constateert trainer Jacques Borlée (59) trots. Sinds de Brusselaar in 2007 is aangesteld als hoofdcoach van het 4x400 meter-team stonden de Belgian Tornado's in elke grote finale, of het nu om EK's, WK's of Spelen gaat.

Jacques Borlée kan met andere woorden serieuze adelbrieven voorleggen. Niet voor niets nodigden ze hem in Frankrijk en Duitsland al uit om zijn succesformule toe te lichten. "Het buitenland kijk vol bewondering naar wat wij presteren. Ik moet toegeven: Tia Hellebaut en Kim Gevaert gaven het voorbeeld. Ze toonden dat kleine Belgen de wereld aankunnen."

Aflopend contract

Een trainer met zo'n staat van dienst probeer je als federatie tevreden te houden of voor langere tijd vast te leggen, zou je dan denken. Borlée: "Het is niet zeker dat ik in Tokio 2020 nog trainer ben van de 4x400. Over minder dan vijf maanden loopt mijn contract af. De afspraak is dat we na Londen een evaluatie maken. Het maakt me triest dat ik na al die jaren nog altijd niet het volle vertrouwen van de federatie krijg."

Terwijl Jacques Borlée in het verleden altijd een contract van vier jaar tekende - van de ene Spelen naar de andere - is het er nu eentje van één jaar. Daar is een reden voor: Borlée kon zich niet vinden in het eerste voorstel dat de Waalse atletiekliga (LBFA) hem deed. De discussies sleepten aan tot in mei, tot de Brusselse trainer, na tussenkomst van sportminister Rachid Madrane, voor één jaar bijtekende. "Ik heb mijn buik vol van al die conflicten", blaast Borlée. "Ik wil rust. Als ze me straks geen contract geven tot Tokio, dan stop ik ermee. Je kunt niet geloven met welke problemen ik dit jaar al te maken kreeg." Hij wil niet op de details ingaan, maar ze zijn voornamelijk van financiële aard.

Thomas Lefebvre, voorzitter van de LBFA, sust: "De kans lijkt me klein dat zijn contract niet verlengd zal worden. Wie weet tot Tokio, op voorwaarde dat de minister en Adeps (de Waalse sportadministratie, VH) me daarin steunen."

Kevin Borlée als slotloper

De gemoedsrust is wat zoek en dat is niet zijn enige zorg in Londen. Veel acuter is de gezondheidstoestand van zijn zoon Kevin Borlée, kapitein van de Belgian Tornados en zondag geveld door een buikvirus. "Geen lachtertje. Hij had buikloop en moest heel de nacht overgeven. Het gaat gelukkig elke dag beter en de dokter is optimistisch over zijn herstel voor de reeksen."

Kevin Borlée miste nog nooit een finale met de Tornados. Hij is nu eenmaal de beste finisher van het kwartet en dat zal, als hij fit genoeg is, morgen ook zijn rol zijn. "Ik kan jullie nu al de volgorde geven", onthult Jacques Borlée. "Dylan start. Met hem op die positie grepen we in 2015 brons op het WK aflossingen. Jonathan komt als tweede. Robin Vanderbemden moet zijn positie vooraan handhaven en Kevin moet het afmaken."

Jacques Borlée gaat ervan uit dat zijn Tornados doen wat ze altijd doen: zich kwalificeren voor de finale, die zondagavond op het menu staat. "Wij moeten in staat zijn om een Belgisch record te lopen", besluit hij. "Maar of dat zal volstaan voor het podium?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234