Dinsdag 18/02/2020

'Geen cent te rapen in zinloze show'

'Aan de 15.000 mensen die zich burgerlijke partij willen stellen in het proces-Lernout & Hauspie: bespaar u die moeite, want er valt toch geen euro meer te rapen.' Dat zegt Luc Gheysens, advocaat van medeoprichter Jo Lernout, over het proces rond de burgerlijke belangen.

"Het proces waarin de schadevergoedingen zullen worden vastgelegd voor de gedupeerden in de zaak-L&H, is een zinloze show", zegt advocaat Gheysens. "Er zal uiteraard veel gezegd en geschreven worden, maar het eindresultaat zal volgens mij drie keer niets zijn. De mensen die in 2010 veroordeeld werden, zijn geenszins in staat om het verloren geld solidair terug te betalen. Wat er aanvankelijk aan financiële middelen was, en dan nog vooral op papier, is in rook opgegaan.

"Ook de rechtbank treft daarin schuld. De zogenaamde deep pockets die mee terechtstonden en wel geld hebben - de bank Dexia die geld leende aan L&H en het revisorenkantoor KPMG dat de boeken diende te controleren - werden vrijgesproken. Van Dexia begrijp ik het nog, want voor kredietverleners is het bijzonder moeilijk om te voorzien wat er met het geleende geld van een klant precies zal gebeuren. De vrijspraak van KMPG versta ik echter niet. William Van Aerde, de werknemer van KPMG, werd wel schuldig verklaard én veroordeeld, maar KPMG zelf niet. Met als logische gevolg: KPMG kan ook niet aangesproken worden voor de schadevergoeding. Vijf jaar na de uitspraak gaat dat er bij mij nog steeds niet in."

De advocaat van Jo Lernout zegt dat zijn cliënt nu 'straatarm' is. "Hij is nu 68 en leeft van een minimumpensioentje. Hij woont samen met zijn Filipijnse vrouw in een huurhuisje in Brugge. Mochten oude bekenden hem niet geregeld nog wat geld toestoppen, dan zou hij niet kunnen overleven. Jo heeft na de val van L&H van alles geprobeerd om weer aan de bak te komen. Hij werkte aan een elektronisch speelgoedhamstertje (dat bij de eerste tests door een speelgoedzaak in Londen in brand vloog, red.), importeerde gesculpteerde juwelen- en sigarendozen uit Azië, en verkocht zelfgemaakte pralines in warenhuizen in Manilla. Alles, maar dan ook alles is met een sisser afgelopen. Nu helpt hij nog zijn zoon, maar hij verdient er niets mee. Zoals we in het West-Vlaams zeggen: het is tjolen (ronddolen zonder uitzicht op beterschap, red.)."

De raadsman spreekt ook tegen dat Lernout nog ergens een spaarpotje opzij heeft staan. "Mocht hij dat gehad hebben, dan zou hij het geen vijftien jaar onaangeroerd gelaten hebben. Hoewel ik enkel voor mijn cliënt kan spreken, denk ik ook niet dat Pol Hauspie nog iets overgehouden heeft. Je zou dat toch al gemerkt hebben aan zijn levenswandel. Mijn cliënt is hoe dan ook een gebroken man, wiens leven over is. Hij voelt zich nog steeds niet moreel schuldig. Door juridische raadgevers en boekhouders blindelings te vertrouwen, heeft hij als ondernemer misschien wel fouten gemaakt, maar hij heeft nooit ofte nimmer de intentie gehad om een misdrijf te plegen."

Op de blaren zitten

"En nog iets: veel burgerlijke partijen eisen nu grote schadeclaims, maar ze spreken niet over de winsten die ze destijds gemaakt hebben door aandelen te verkopen. In januari 2000 begon het L&H-aandeel te zakken. De zogenaamde gedupeerden kregen nog maanden lang de kans om te verkopen, maar ze speculeerden liever verder. Dan moet je de gevolgen dragen. Ik weet waarover ik spreek, want ik was een van hen. Ik heb met L&H geld verloren omdat ik risico's nam, maar ik zal me geen burgerlijke partij stellen. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten."

Het Gentse hof van beroep start vandaag in het oude gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein met de registratie van de in totaal 15.414 burgerlijke partijen. De meeste worden vertegenwoordigd door advocaten en hoeven dus zelf niet te komen. 2.733 gedupeerden hebben geen advocaat en moeten zich wel persoonlijk aanbieden tussen 8 en 22 november. Per halve dag kunnen 150 partijen worden geregistreerd. Op de website van het Gentse hof van beroep staat wie wanneer verwacht wordt. Vanaf 23 november wordt er gepleit in de zaak. Een uitspraak wordt ten vroegste ergens in 2017 verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234