Zaterdag 31/07/2021

Geen brieven, bussen en treinen op 10 oktober

Na de NMBS en Bpost gaat nu ook De Lijn plat op 10 oktober. Dat kondigt de socialistische vakbond aan. De rode stakingsdag tegen de maatregelen van de regering-Michel wordt steeds groter.

Pendelaars moeten op 10 oktober rekening houden met zware vertragingen. De socialistische overheidsvakbond ACOD roept op om bij De Lijn het werk neer te leggen. Eerder kondigde die ook al acties aan bij de spoorwegen, de post en de VRT.

ACOD lanceerde voordien al een oproep om vanuit de openbare diensten een 'reactiedag' te organiseren tegen het beleid van de federale regering. Die actiedag vindt plaats op 10 oktober, de dag waarop premier Charles Michel (MR) zijn beleidsverklaring voorleest in de Kamer.

"Het is nog onduidelijk hoe de dag er precies zal uitzien", vertelt ACOD-voorzitter Chris Reniers. "Onze sectoren zijn gedekt door een stakingsaanzegging, maar vullen de dag op hun eigen manier in." In het onderwijs zullen leerkrachten bijvoorbeeld niet staken, maar wel onderbrekingen en infomomenten inlassen.

In de gevangenissen wordt het werk wel neergelegd. "Wij verzetten ons tegen de afbouw van de statutaire benoemingen, de afbouw van de pensioenrechten en de afbouw van het stakingsrecht", zegt vakbondsman Gino Hoppe. "De bereidheid om te staken is zeer groot. Het zou me verbazen mocht het bij één dag blijven."

Nog prikacties

Ook de komende weken plant de socialistische overheidsvakbond prikacties. Zo blazen afgevaardigden van de cultuursector, het onderwijs en de lokale besturen op 25 september verzamelen voor het Vlaams Parlement. "Ook op 10 oktober kunnen zij nog acties ondernemen", stelt Reniers.

Bij de overige vakbonden blijft het voorlopig kalm. De meeste afdelingen van het ACV raadplegen hun achterban later deze maand. Toch lijkt de stakingsbereidheid kleiner. Zo vindt Jan Coolbrandt, ACV-vakbondsman bij De Lijn, het voorbarig om te staken tegen de minimale dienstverlening en de herstructurering van De Lijn.

"In tegenstelling tot het spoor legt de Vlaamse overheid ons geen minimale dienstverlening op. Bovendien moeten de sociale onderhandelingen over de herstructurering nog worden opgestart", zegt hij. Binnen het ACV leven wel andere bezorgdheden, zoals het pensioen. Op 26 september spreken de leden zich uit over eventuele acties.

Hier wordt er gestaakt

► NMBS

► De Lijn

► Bpost

► VRT

► Gevangenissen

► Steden en gemeenten

► Intercommunales

► Openbare ziekenhuizen

► OCMW's

► Overheidsdiensten

► Scholen (leraren leggen werk niet neer, maar vullen dag in met infomomenten en onderbrekingen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234