Vrijdag 15/10/2021

Geen 'Blokken' deze maandag

De VRT zal volgende maandag alleen korte nieuwsprogramma's en vervang-programma's uitzenden. De radiozenders beperken zich tot kort nieuws en veel muziek. Daarmee halen de vakbonden hun slag thuis in de onderhandelingen met de directie.

Geen Blokken, geen Thuis en ook geen Jeroen Meus. Eén neemt maandag een schrikkeldag: naast het ingekorte nieuws zal het alleen vervangprogramma's uitzenden. Ook het normale aanbod van Canvas gaat eraan: daar blijft alleen een korter journaal om 20 uur over. Welke vervangprogramma's Eén en Canvas zullen uitzenden, is nog niet duidelijk. Tijdens de vorige staking in 2010 zonden Eén en Canvas allebei de film Because I Said So en een documentaire uit.

Alleen de kinderen worden volgende maandag gespaard op televisie. Ketnet zal de hele dag blijven uitzenden, al vallen de programma's die normaal live worden getoond wel weg. Ook de vijf radionetten van de VRT zullen een rustig dagje beleven: veel muziek en op het uur een kort radiojournaal dat op alle netten hetzelfde zal zijn. Deredactie.be zal zich dan weer beperken tot het pure nieuws. Tussen alle uitzendingen door en op de websites zullen er ook constant boodschappen komen dat de VRT een beperkt aanbod heeft door een vakbondsactie.

Met het akkoord dat de VRT-directie en vakbonden gisterenavond bereikten, kwam er een einde aan een woelige dag op de openbare omroep. Tijdens een personeelsbijeenkomst 's namiddags had een overgrote meerderheid van de vakbondsleden ingestemd met een staking op 8 december, wanneer de provinciale acties in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant plaats vinden. "We houden een zware actie en de blok gaat erop", verkondigde Servaas Le Compte (ACV), een bericht dat prompt op alle nieuwssites kwam te staan.

Een aankondiging die de VRT-directie allerminst kon appreciëren. Tijdens het ultieme overleg 's avonds stuurde zij een persbericht uit waarin de geloofwaardigheid van de vakbond in twijfel getrokken werd. "De vakbonden spreken niet in naam van de meerderheid van het personeel, zoals zij vandaag in de pers zeggen." Op de personeelsbijeenkomst was volgens de directie slechts "een kleine minderheid van het personeel aanwezig".

Uiteindelijk haalde de vakbond wel zijn slag thuis. "Het is er hard aan toegegaan tijdens de onderhandelingen", zegt Brigitte Parisis van de liberale vakbond. Eerder op de dag luidde het bij de directie nog dat volgende maandag alleen "kleinere acties" mogelijk zijn. De VRT-top wilde dat het zwaartepunt van de acties op 15 december zou vallen, de nationale stakingsdag. Maar dat wilde de vakbond niet, omdat die vreesde dat "het signaal tegen de besparingen bij de VRT dan verloren zou gaan".

Interne wrevel

Dat signaal komt er nu, al blijft het de vraag of iedereen daar even blij mee is. De VRT-vakbonden staan traditiegetrouw erg sterk bij het technisch personeel, terwijl bijvoorbeeld de nieuwsredactie eerder afwijzend reageert op stakingsplannen. Zowel bij de stakingsacties van 2010 en 2011 was er wrevel bij veel journalisten omdat ze hun nieuwsprogramma's niet konden maken. Dat leidde toen zelfs tot een Twitter-verbod nadat onder meer Karl Vannieuwkerke en Gilles De Coster hun ongenoegen hadden geuit. Gisteren bleven zulke tweets alvast uit. Volgens Björn Soenens, de hoofdredacteur van Het journaal, zal de nieuwsdienst maandag zijn job nog kunnen doen. "Het is geen gewone dag, maar er zal genoeg ruimte zijn om onze plicht te doen."

Op 15 december zal de VRT wel alle normaal geplande programma's uitzenden. Het VRT-personeel dat wil staken, mag dat, maar het is niet de bedoeling dat de kijker of luisteraar daar iets van zal merken. De VRT Nieuwsdienst kan dan ook gewoon verslag uitbrengen van de nationale stakingsdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234