Zaterdag 08/08/2020

Geen bisronde voor Laatste Showband

Het muzikale ontvangstcomité van Eénvlaggenschip De laatste show moet afscheid nemen. Na twaalf seizoenen stopt de plaat van de Laatste Showband met draaien. Definitief. ‘Het is beter om te stoppen nu iedereen het nog spijtig vindt’, klinkt het bij programmamaker Woestijnvis.

“Als Bob Dylan ooit komt, is het volbracht, dan mogen de boeken toe”, zei draaischijf Patrick Riguelle ooit over de Laatste Showband. Dylan is nooit gekomen, de dikke dame wel. Het is over voor de Laatste Showband. Na twaalf jaar komt hun plaat tot stilstand. Definitief en noodgedwongen. “De beslissing is genomen op de traditionele maandagvergadering na het einde van het seizoen”, zegt Sem Van Hellemont, Woestijnviseindredacteur van De laatste show. “Elk jaar worden daar alle elementen van de show geëvalueerd.”

Tot nog toe werd het contract met de Laatste Showband steeds met een jaar verlengd. Of zoals Riguelle en de zijnen graag grapten: twaalf jaar lang fungeerden de studiogesprekken als ideale opwarmer voor het concert van de band. “Maar nu willen we echt een radicaal andere koers uit met het muziekluik in de show”, zegt Van Hellemont. “Dat kan alleen door de Laatste Showband stop te zetten, hoe goed die mannen ook zijn. En het is ook beter om te stoppen nu iedereen het nog spijtig vindt.”

Ontgoocheld en verbaasd

Kijkers reageren ontgoocheld, bandleden verbaasd. “We hadden nog jaren kunnen doorgaan”, zegt pianist Jan Hautekiet. “Muzikanten spelen nu eenmaal graag muziek, en we hadden ook het gevoel dat we konden blijven vernieuwen. Maar we passen natuurlijk in een groter geheel.” Geboren in de coulissen van Radio 1 tijdens de hoogdagen van Het vrije Westen, opgegroeid op Canvas met Wijlen de week: de Laatste Showband was van bij de start vooral het geesteskind van Jan Hautekiet en Patrick Riguelle. “Ik zal het missen”, zegt Hautekiet. “Twaalf jaar lang heb ik fantastische mensen ontmoet. Die vriendschap is het enige tastbare dat overblijft.”

Ook Bruno Wyndaele, als presentator mee aan de wieg van De laatste show en bijhorende band, haalt maar wat graag de loftrompet boven. “Van de eerste tot de laatste dag was het een zuiver plezier om met die gasten samen te werken”, verklaart Wyndaele. “Een oogopslag was genoeg om elkaar te begrijpen. Dat komt omdat het niet alleen rasmuzikanten zijn, maar ook erg geïnteresseerde mensen. Wij hielden van dezelfde muziek, maar ook onze algemene interesses liepen vlekkeloos in elkaar over.”

Ze lieten The Pointer Sisters Fawlty Towers kennen, doopten Heather Nova om tot ‘Etter Nova’ en kondigden Bert Anciaux op de tonen van André van Duin aan met “Er staat een Bert in de gang”. Onnozel, ondeugend, ontwapenend. “Maar mijn beste herinnering is de aflevering met Sting (op 11 november 2009, LDW), die plots toch een stuk van ‘Message in a Bottle’ met ons wou spelen”, vindt Hautekiet.

Van Laura Lynn tot Moby en van Willy Claes tot The Opposites: het lijstje muzikale gasten van de Laatste Showband is lang. En breed. “Zo breeddenkend vind je ze zelden”, reageert Stijn Meuris, zelf regelmatig met de Laatste Showband op de planken. “Van heavy metal tot Albanese folk: ze kwamen er altijd mee weg. En steeds straalden ze erg veel liefde voor muziek uit.”

Meuris betreurt dan ook dat er in het dertiende seizoen geen plaats meer is voor zanger Patrick Riguelle, pianist Jan Hautekiet, drummer Joost Van den Broeck, bassist Bert Embrechts en gitarist Chris Peeters. “Ik keek er telkens naar uit om met hen samen te spelen, en niet alleen omdat er in hun kleedkamer wel gerookt mocht worden”, zegt Meuris. “Er hing een soort jongensachtige branie rond de band, een sacrale rust doorspekt met geniale witzen en oneliners. Echt uniek dat ze dit twaalf jaar lang dag na dag, en met een welbepaalde eigen stijl, hebben kunnen doen. Want vergeet niet: het zijn sessiemuzikanten, die stuk voor stuk nog in andere bands zitten.”

Dat maakt het abrupte einde van de Laatste Showband voor de leden ietwat draaglijk. “De komende maanden kan ik misschien eindelijk een eigen project opstarten. De laatste show slorpte tenslotte veel tijd en energie op”, zegt bassist Bert Embrechts. “Maar het is erg jammer, zeker omdat het zo laat werd meegedeeld en dus niet meer op te vangen valt. Dit is voor iedereen een heel inkomen dat plots verdwijnt. Maar het was een ongelooflijk voorrecht om dit twaalf jaar lang te kunnen doen.”

Extra lang seizoen

Na de obligate zomerbreak staat een extra lang seizoen van de talkshow gepland. Met Michiel Devlieger, zonder Laatste Showband. “Wat er in de plaats komt? Nog geen idee”, besluit Van Hellemont. “Er zal in De laatste show altijd wel livemuziek te horen blijven, allicht ook dagelijks. Maar we gaan hen zeker niet vervangen door vijf jonge gasten. De Laatste Showband is immers de beste talkshowband die in Vlaanderen rondloopt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234