Woensdag 08/02/2023

OverzichtCoronamaatregelen

Geen beperking op aantal klanten in winkels en meer CO2-meters: deze coronamaatregelen gaan binnenkort in

Illustratiebeeld. Beeld Photo News
Illustratiebeeld.Beeld Photo News

In het Staatsblad is het ministerieel besluit (MB) gepubliceerd met daarin de nieuwe en gewijzigde coronamaatregelen die beslist zijn op het Overlegcomite van 19 juli. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het gaat onder andere om versoepelingen in de winkels, en een verplichte CO2-meter op meer locaties.

TT

Net als de bestaande maatregelen zijn ook de nieuwe of aangepaste maatregelen van toepassing tot en met 30 september 2021, zegt Verlinden.

Winkelen

Vanaf 30 juli zal geen beperking meer gelden op het maximaal aantal klanten in winkels en winkelcentra. Voor de grote winkels en de winkelcentra zal het bovendien niet langer verplicht zijn om in een toegangscontrole te voorzien.

Luchtkwaliteit

Vanaf 1 september is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO₂) verplicht in de gemeenschappelijke besloten ruimten van alle inrichtingen van de sportsector, net als in de inrichtingen die behoren tot de evenementensector.

Evenementen

De minimumdrempel voor het aantal aanwezigen op massa-evenementen, die vanaf 13 augustus onder strikte voorwaarden kunnen worden georganiseerd, wordt verlaagd van 5.000 naar 1.500. Bovendien is het gebruik van het CIRM / CERM niet langer vereist bij massa-evenementen.

Vanaf 1 september zullen ook indoor massa-evenementen mogelijk zijn.

Voor massa-evenementen geldt geen einduur. Indien horeca-activiteiten worden uitgeoefend, dienen deze te worden stopgezet om 1 uur.

Reizen

Het verbod om naar België te reizen voor personen die niet beschikken over de Belgische nationaliteit of hun hoofdverblijfplaats niet in België hebben en die zich op enig moment in de afgelopen 14 dagen op het grondgebied van een land bevonden dat is aangemerkt als zone met heel hoog risico, wordt vanaf vandaag beperkt tot derde landen (landen die niet behoren tot de Europese Unie, noch tot de Schengenzone).

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In zeer beperkte gevallen worden uitzonderingen voorzien op dit verbod, nu ook bijkomend voor personen van wie de fysieke aanwezigheid onontbeerlijk is voor de nationale veiligheid. Vervoerders moeten steeds de vereiste documenten controleren en bij gebrek eraan het boarden weigeren.

Sportwedstrijden

Naast veiligheidspersoneel zullen ook stewards het Covid Safe Ticket mogen controleren bij de voetbalstadions. Dat heeft de Pro League bekendgemaakt, na “constructieve contacten” met zowel de diensten van het kabinet Verlinden en het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Dankzij het Covid Safe Ticket zouden er vanaf 13 augustus en de vierde speeldag in de Jupiler Pro League opnieuw wedstrijden kunnen plaatsvinden in volle stadions. Supporters moeten dan in het stadion geen mondmaskers dragen of afstand houden. Bij de Pro League leefde echter de vrees dat enkel beveiligingsagenten de controle van het Covid Safe Ticket zouden mogen uitvoeren, wat tot lange wachtrijen zou leiden. Dat probleem is nu van de baan.

Compartimentering van het publiek aanwezig in een sportinfrastructuur tijdens outdoor sportwedstrijden, is onder bepaalde voorwaarden reeds toegelaten. Vanaf 1 september zal compartimentering in een sportinfrastructuur bijkomend ook kunnen worden toegepast zowel indoor tijdens sportwedstrijden, als outdoor tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sporttrainingen en congressen, op voorwaarde dat geen vermenging mogelijk is van het publiek aanwezig in de verschillende compartimenten, voor, tijdens en na de activiteit. Hiertoe dient per compartiment in een aparte in- en uitgang en sanitaire infrastructuur te worden voorzien. De capaciteit van alle compartimenten samen mag niet meer dan één derde van de totale capaciteit van de sportinfrastructuur bedragen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234