Maandag 05/06/2023
null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Bijzondere bijstand

“Geen alcohol drinken brengt jou geen vreugde”

Vraag van de week:

Katrin Swartenbroux

Bij wijze van goed voornemen hebben mijn vrouw en ik in januari geen alcohol gedronken. Zij vindt dat we deze ‘droge periode’ moeten volhouden en heeft ons nu ook ingeschreven voor Tournée Minerale. Maar ik mis onze wijntjes, ’s avonds. Wat moet ik doen?

Nathalie, Beringen

Beste Nathalie,

Mag ik je Nath noemen? Ik heb het gevoel dat we ­vriendinnen zouden kunnen zijn. God weet dat ik wel enkele nieuwe exemplaren kan gebruiken. Mijn ­vriendenkring telt sinds kort immers ook heel wat kersverse ­ geheelonthouders die voortaan gefermenteerde ­kruidenthee in mooie flesjes bestellen op café. Het idee van je schoon­geboende tempel niet te overgieten met cola ­veronderstel ik, al hebben verschillende huishoudgoeroes al aangetoond dat het drankje een béést van een vlekken­verwijderaar is.

Kombucha. En dan dat zelfvoldane glimlachje als ze bestellen. Kom-bú-cha. Alsof klinken als een niezende labrador je boven de rest plaatst.

Ik troost me met de gedachte dat ik hun paniekerige identiteitscrisis met een brede grijns om mijn mond en een Dark & Stormy in de hand zal gadeslaan in het terrasjes­seizoen.

Weet dat deze hipperds eigenlijk net niet mee zijn met hun tijd. Wie vandaag de dag iets uit zijn of haar leven wil bannen doet dat volgens de KonMari-methode. Ik vraag me af hoeveel van deze bekeerlingen werkelijk een fles Sancerre in de hand hebben genomen om aan te voelen: does this spark joy to me?

Alcohol, beste Nathalie, brengt jou vreugde. Of om het minder problematisch te doen klinken: geen alcohol drinken brengt jou geen vreugde. Bovendien ben ik het helemaal met je eens dat dingen drastisch schrappen zelden succesvol is, en dat de verboden vrucht – of in dit geval: het verboden ­bijproduct van die vrucht – zo des te aanlokkelijker lijkt.

Pas op: ik ga niet lullig doen over de gevaren van alcohol. Het is een drug die ook bij matige drinkers de nodige schade aanricht op lange termijn. Het excuus dat je maandelijkse tocht naar de glasbak met een uitpuilende Delhaize-zak op zich óók goed voor je gezondheid is, is even zwak als de wilskracht van zij die het bezigen. Ik vermoed echter dat je niet écht Een Probleem hebt, maar gewoon een paar fijne avonden letterlijk in het water ziet vallen. Dus waarom ­minder je niet gewoon? Ik weet het: dit antwoord laat je shaken noch stirred achter, maar soms is het leven (en mijn taak als raadgever) zo simpel.

Overtuig je vrouw dat ze op deze manier een partner naast zich heeft die met plezier nipt van haar Orangina – omdat ze kan vertrouwen op de wetenschap dat er in geval van nood een Oban opengetrokken kan worden. Want jawel, als je je alcoholconsumptie terugschroeft, hou je plots meer budget over om je tegoed te doen aan het kwaliteitsspul op de dagen waarop je wél drinkt.

Overtuig je vrouw echter niet om samen met jou haar nieuwe goede gewoonte overboord te gooien. Haar leven, haar lever, weet je wel.

Bovendien zou je gek zijn om je vaste bob te bekeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234