Zaterdag 31/07/2021

NMBS

Geen akkoord tussen vakbonden en directie: langere spoorstaking lijkt onafwendbaar

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Spoordirecties en vakbonden hebben nog geen akkoord bereikt in het dossier van de kredietdagen. De bonden gaan een tekst voorleggen aan hun basis, maar een staking vanaf zondagavond lijkt nog maar moeilijk af te wenden. Morgen neemt de socialistische bond daarover een definitief standpunt in.

De vakbondsvertegenwoordigers konden hun ontgoocheling maar moeilijk verbergen na afloop van de vergadering die bijna 4 uur duurde. "Dit is echt een teleurstelling", stelde Michel Abdissi van GSP Cheminots, de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond. "Telkens als wij een stap vooruit zetten, zetten de directies een stap achteruit en vragen ze bijkomende zaken."

Volgens de bonden leek het overleg te zullen uitmonden in een verdedigbaar akkoord, totdat de directies plots nuances aanbrachten in de door de bonden gevraagde bevriezing van de productiviteitsverhogende maatregelen voor het personeel tot begin 2019.

"De directies waren bereid een moratorium te aanvaarden voor het geheel van het personeel, maar sloten maatregelen voor bepaalde categorieën van werknemers niet uit", klonk het. Zo zou er sprake zijn van werkdagen van 9 of 10 uur in de werkplaatsen. Ondanks de ontgoocheling, zullen de vakbonden de tekst voorleggen aan hun achterban, aldus Ludo Sempels van de Vlaamse vleugel ACOD Spoor.

Michel Abdissi van GSP Cheminots. Beeld photo_news
Michel Abdissi van GSP Cheminots.Beeld photo_news

Voorleggen, niet verdedigen

Het woord "verdedigen" nam hij niet in de mond. "We gaan de tekst voorleggen", herhaalde hij meermaals.

Morgen komt bij de socialistische bond een nationaal uitvoerend bureau samen om een standpunt in te nemen. Om 14.00 uur wordt dat overgemaakt aan de directies van HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel), NMBS en Infrabel. Dan zou definitief duidelijk moeten zijn of de stakingsaanzegging van een week (vanaf 12 juni om 22.00 uur) al dan niet behouden blijft.

De christelijke vakbond ACV/CSC-Transcom consulteert volgende week zijn basis. Ook daar zal de tekst "voorgelegd" worden, zegt ACV'er Luc Piens.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Spoordirectie houdt de moed erin

In schril contrast met de duidelijke ontgoocheling bij de spoorbonden, staat donderdagnamiddag het persbericht van de directie van HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel). Zij spreekt van een vergadering in een constructieve sfeer die echter nog geen akkoord opleverde en die vrijdag om 14.00 uur wordt voortgezet.

HR Rail geeft ook een overzicht van de voorstellen die op tafel liggen. Een deel ervan lijkt intussen voor alle partijen aanvaardbaar: de schrapping van de extralegale feestdag 15 november (Koningsdag) dit jaar, de schrapping van een bijkomende feestdag vanaf volgend jaar, en een vermindering van het aantal kredietdagen per 28 dagen van ziekte. Ook zouden "de principes van de 36-urige werkweek" niet ter discussie worden gesteld.

null Beeld belga
Beeld belga

Struikelpunt is het punt over de bevriezing van de aan het personeel gevraagde inspanningen gedurende twee jaar. "Tot januari 2019 geen bijkomende algemene productiviteitsinspanningen voor het geheel van het personeel, andere dan degene die beslist zijn, voor zover sociale acties niet verder ingrijpen op het huidige productiviteitsniveau", klinkt dat in het persbericht van HR Rail. Volgens de vakbonden sluit de directie extra maatregelen voor bepaalde categorieën van personeel echter niet uit.

De voorstellen "zullen worden uitgevoerd wanneer alle stakingsaanzeggingen worden ingetrokkenen over deze onderwerpen en geen nieuwe acties worden gevoerd", besluit HR Rail.

De socialistische vakbond, die een aanzegging indiende waarmee vanaf zondagavond staking mogelijk is, raadpleegt vrijdagochtend zijn achterban en legt het resultaat daarvan 's namiddags voor aan de spoordirecties.

Studenten betreuren timing stakingen

Zowel de Vlaamse als de Waalse studenten zijn er niet over te spreken dat ze uitgerekend in de examenperiode met stakingsdreigingen bij het spoor krijgen af te rekenen. Dat blijkt uit een mededeling van de studentenkoepel VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten) en zijn Franstalige tegenhanger FEF (Fédération des Etudiant(e)s Francophones).

"Voor VVS en FEF kan het niet dat de examenperiode van studenten gebruikt wordt om maatregelen betreffende de toekomst van de openbare diensten door te voeren", zo luidt het in een gezamenlijke mededeling. "Deze staking treft vele mensen: zowel pendelaars als studenten in volle examenperiode komen hierdoor in moeilijkheden."

De studentenkoepels roepen nu zowel studenten als niet-studenten op solidair te zijn met elkaar, bijvoorbeeld door samen naar alternatieven te zoeken. Zo had VVS eerder via sociale media al "Afrit campus: samen komen we er" opgestart, een platform waarmee studenten op zoek kunnen gaan naar iemand om bijvoorbeeld mee naar het examen te carpoolen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234