Donderdag 05/08/2021

Video

Geen akkoord bereikt: spoor staakt voort tot morgen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het overleg tussen de spoorbonden en HR Rail over de kredietdagen heeft nog geen akkoord opgeleverd. Het gesprek wordt morgen voortgezet. In afwachting van het nieuwe overleg, om 11.30 uur, blijft de staking bijgevolg duren. De avondspits op het spoor dreigt moeilijker te verlopen dan de ochtendspits. De impact van de staking is groter geworden naarmate de dag vorderde. "De hinder is aanzienlijk", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. In Wallonië rijden bijna geen treinen, maar ook in Vlaanderen is er grote hinder.

Om 12.00 uur zei de NMBS dat in het noorden van het land 80 procent van de treinen reed, tegen 14.00 uur was dat nog 60 procent en sindsdien heeft het spoorbedrijf geen nieuw cijfer meer gegeven. Op de informatieborden in de Brusselse stations staan hoog oplopende vertragingen en verschillende afgeschafte piekuurtreinen.

Volgens ACOD-secretaris Ludo Sempels is er geen breuk en ging het om een constructief gesprek. "We zitten morgen opnieuw samen en proberen om tot een oplossing te komen", aldus Sempels. In afwachting verandert er niets op het terrein, en blijft met andere woorden de staking duren. Die is voornamelijk voelbaar in Wallonië.

Michel Abdissi, voorzitter van de socialistische spoorvakbond, was duidelijk: "Zolang de maatregel niet wordt ingetrokken, blijft de staking duren". Toch omschreef ook hij het gesprek met HR Rail en met de NMBS en Infrabel als "niet slecht". Abdissi: "De wil bestaat om tot een oplossing te komen".

Luc Piens, sectorverantwoordelijke van de christelijke vakbond, bevestigt dat de deur tussen de partijen open blijft. "We hebben niet opgeroepen tot staking, en doen dat nu ook niet. Er is een reactie bij het personeel en we begrijpen die. Belangrijk is nu om uit deze situatie te raken."

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, bevestigt dat donderdag "constructief" overleg heeft plaatsgevonden over de situatie op het terrein tussen de directies van de spoorwegen en de spoorvakbonden. Er is een nieuwe ontmoeting gepland vrijdag om 11.30 uur.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Impact morgen?

Wat de impact zal zijn van acties morgen is nog niet duidelijk. De NMBS waarschuwt de reizigers opnieuw om rekening te houden met verstoord verkeer. "Het is onmogelijk om de exacte impact en de plaats van stakingsacties te voorspellen", luidt het in een persbericht.

De Franstalige spoorbonden riepen woensdag op tot een staking, uit protest tegen de beslissing van HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, om de kredietdagen te herberekenen. Die verlofdagen, ter compensatie van de langere werkweek van spoorlui, worden voortaan berekend op basis van de werkelijk gepresteerde dagen. Voorheen kregen de werknemers ook kredietdagen voor de dagen dat ze bijvoorbeeld ziek of met vakantie waren.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Vakbonden spelen met toekomst van het land"

Vlaamse werkgeversorganisaties Voka en Unizo zijn kwaad dat de spontane staking bij het spoor blijft voortduren en eisen snel wetgeving over een minimumdienstverlening. Unizo dankt tegelijk de Vlaamse medewerkers van de NMBS die niet aan de staking deelnemen.

"Wij zijn verbolgen over deze spontane wilde staking, die de burger gijzelt", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka. "In de Brusselse binnenstad heerst verkeerschaos, en morgen opnieuw. Dit veroorzaakt enorme schade aan onze economie. De havens vrezen nu al voor de 'just in time' leveringen. De bonden spelen een gevaarlijk spel en spelen met de toekomst van het land, net nu we proberen ons imago op te vijzelen."

"Het loopt de spuigaten uit", vindt ook Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Vakbonden die wakker liggen van de toekomst van hun bedrijf en vooral de medewerkers, moeten voorstellen uitwerken om de productiviteit en dienstverlening te verbeteren in plaats van om de haverklap te staken." Volgens Unizo ligt de globale productiviteit bij de NMBS "20 tot 40 procent lager dan bij andere Europese operatoren".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234