Maandag 19/04/2021

Politiek

Geen activiteiten met Dries Van Langenhove toegestaan in auditoria UGent

Dries Van Langenhove. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove.Beeld Photo News

Studentenverenigingen LVSV en KVHV kunnen geen debat met of lezing van Dries Van Langenhove laten plaatsvinden in de auditoria van de UGent. Dat heeft rector Rik Van de Walle beslist. ‘Het risico op ernstige verstoring van de orde heeft hierbij de doorslag gegeven’, klinkt het. Het KVHV overweegt naar de rechter te stappen.

“Uiteraard beschouwt de UGent het recht op vrije meningsuiting en spreken als een fundamenteel recht”, stelt Van de Walle in een mededeling. “Het spreekt voor zich dat aan een pluralistische universiteit als de onze iedereen zijn of haar mening mag geven, óók als die mening stevig botst met de mening van anderen. Als rector ben ik evenwel verantwoordelijk voor de orde, rust en veiligheid binnen de UGent-gebouwen.”

Dries Van Langenhove, die in mei vanop de Vlaams-Brabantse Vlaams Belang-lijst verkozen raakte als Kamerlid, is nog steeds ingeschreven als student aan de UGent. Hij zei begin deze maand wel dat hij overweegt de universiteit te verlaten omdat hij door de ordemaatregel die tegen hem is ingesteld zijn scriptie niet tijdig kan indienen. Door de maatregel mag hij de universitaire gebouwen niet langer betreden, een gevolg van zijn betrokkenheid bij de extreemrechtse studentenvereniging Schild en Vrienden, die hij aan de UGent zelf heeft opgericht.

“Er is geen dwingende reden om - desgevallend ingaand tegen de weloverwogen argumenten die aan de basis liggen van de lopende ordemaatregel ten aanzien van dhr. Van Langenhove - een debat met of een lezing van hem te laten plaatsvinden in een gebouw van de UGent”, stelt de rector nog. “Na afweging primeert voor mij in deze het risico op onrust en veiligheidsproblemen. Daarom werd beslist dat de studentenverenigingen LVSV en KVHV geen debat met of lezing van dhr. Dries Van Langenhove kunnen laten doorgaan in auditoria van de UGent.”

Van Langenhove en KVHV leggen zich niet zomaar neer bij de beslissing

Van Langenhove zegt dat hij “er alles aan zal doen” om de activiteit alsnog te laten doorgaan. “De rector is niet de eigenaar van de universiteit”, klinkt het. “Die is van alle Vlamingen en die hebben mij verkozen tot volksvertegenwoordiger.”

Van Langenhove lijkt erop aan te dringen dat de openingsactiviteit binnen de universiteitsgebouwen kan doorgaan en niet in een andere zaal. “KVHV, LVSV en ikzelf zullen vermoedelijk stappen ondernemen om mijn recht op vrije meningsuiting aan de universiteit te garanderen”, zegt hij.

Ook studentenvereniging KVHV Gent, die op 26 september federaal parlementslid Dries Van Langenhove had uitgenodigd in een auditorium in studentengebouw Ledeganck, bekijkt juridische stappen om die activiteit alsnog te laten doorgaan. Dat zegt voorzitter Robin Gouwy.

De rector vreest dat een lezing of debat met Van Langenhove een risico inhoudt op ernstige verstoring van de orde. “Een drogreden”, vindt Gouwy. “Wij zijn niet in de positie om de veiligheid te garanderen. Dat is een verantwoordelijkheid van de gevestigde autoriteiten.”

De studentenvereniging wil de activiteit niet op een andere locatie organiseren. “Wij hebben geen eindeloze geldput”, aldus de studentenvereniging. “Wij zijn een erkende studentenvereniging aan de universiteit en hebben het recht om universiteitsgebouwen te gebruiken voor debatten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234