Zondag 07/03/2021

'Geen aansluiting bij bestaande jeugdverenigingen'

Brussel / Antwerpen

Eigen berichtgeving

De moslimscouts die in september van start zullen gaan in Antwerpen (zie De Morgen van gisteren), zijn van plan om uit te groeien tot een overkoepelende allochtone scoutsbeweging waarin alle 'vreemde' culturen en godsdiensten een eigen afdeling hebben. Dat zegt Dyab Abou Jahjah van het Platform Allochtone Jongeren (PAJ) in Antwerpen, dat zich bezighoudt met de oprichting van de moslimscouts.

"Wij hanteren geen verborgen agenda", stelt Dyab Abou Jahjah van het PAJ formeel. Met die stelling pareert hij mogelijke kritiek als zouden de moslimscouts gettovorming van jonge allochtonen in de hand werken. "Wij hebben geen andere bedoeling dan het jeugdwerk op zich. De moslimscouts willen jongeren de kans geven te experimenteren en zich te ontwikkelen, binnen een omgeving die zowel voor hen als voor hun ouders vertrouwd aandoet. Wij vinden immers geen aansluiting bij de al bestaande jeugdverenigingen in België. Als je in de lokalen van de VVKSM (Vereniging van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen) komt, word je onmiddellijk geconfronteerd met een Jezus aan het kruis. En zo heeft elke vereniging wel zijn symbool. Wel, wij willen onze eigen symbolen en onze eigen tekens."

De moslimscouts komen er op vraag van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en de Unie van Turkse Verenigingen in Antwerpen. Die wilden dat allochtone jongeren mogelijkheden zouden krijgen om hun vrije tijd zinvol te besteden. De stad Antwerpen kon of wilde dat niet organiseren. "Daarom hebben we het maar zelf gedaan." De eerste moslimscouts gaan in september in Antwerpen-Noord van start en mikken in de eerste plaats op jongeren uit de Seefhoek, het Damkwartier en de Stuyvenbergwijk. Volgens het PAJ is daar de nood aan een jeugdvereniging voor allochtone jongeren het grootst. De moslimscouts zijn overigens geen doel op zich. "Ze zijn de voorbode van een grote multiculturele scoutsbeweging in ons land", legt Dyab Abou Jahjah uit. "Afrikaanse scouts, hindoescouts, noem maar op. Elke 'vreemde' cultuur of godsdienst kan een eigen afdeling hebben."

De VVKSM en de FOS (Federatie voor Open Scoutisme) zullen de leiders voor de moslimscouts opleiden, net zoals ze dat voor hun eigen leden doen. Alleen zullen hier en daar wat accenten veranderd moeten worden. "We moeten op zoek naar een evenwicht", zegt verbondscommissaris An Verheyen van de VVKSM, die overigens perfect kan leven met het idee van een islamitische scoutsbeweging. "Het is duidelijk dat allochtonen en kansarmen maar moeilijk de weg vinden naar een jeugdbeweging. Wij hebben de nodige initiatieven ondernomen om allochtone leden te werven, maar dat gaat zomaar niet. Lid zijn van een jeugdbeweging vereist een wekelijks engagement en een aanpassing aan de westerse organisatiestructuur. Bovendien is het altijd onze fout geweest de allochtonen op een hoop te gooien en hen de grootste gemene deler aan te bieden. Daarmee maak je natuurlijk geen enkele allochtoon warm voor scouting."

Filip Van Acker, federaal verantwoordelijke van de FOS, plaatst enkele kanttekeningen bij de moslimscouts. "Ik ben bereid ze alle steun te geven, maar vind dat het idee toch een beetje haaks staat op de principes van een jeugdbeweging: met en niet naast elkaar samenleven en samen spelen. Ik ben bang dat de moslimscouts snel een eiland zullen worden met een hoge instapdrempel." (SS)

Moslimscouts willen op termijn uitgroeien tot overkoepelende allochtone scouting

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234