Donderdag 08/12/2022

'Geef zorgverstrekkers duidelijke spelregels'

De assisenzaak van de vrijgesproken verpleegster Els Op de Weerdt zet het debat rond palliatieve zorgen in de Senaat op scherp. Senator Annemie Van de Casteele (VLD) pleit voor een strakker wetgevend kader en afspraken op de werkvloer om de grijze zones, waarin het verplegend personeel nu vaak werkt, te verkleinen.

"Verpleegsters zijn er altijd, dag en nacht. We mogen hen niet stigmatiseren, het is een aartsmoeilijke job. Zij komen voortdurend met de angsten en twijfels van de patiënten in contact. Betere spelregels moeten hun situatie uitklaren. Het huidige improvisatiewerk kun je hen niet kwalijk nemen", zegt Van de Casteele. Ze benadrukt dat de focus nu te veel op de artsen ligt. "Van een model waarin de arts de spilfiguur is en waarin hij beslist wat iedereen doet, evolueren we naar een multidisciplinair model. Maar niet alle artsen willen dat inzien." Van De Casteele hoopt dat het proces-Op De Weerdt als een catharsis werkt, zodat dit soort zaken niet meer in de rechtszaal moet worden uitgevochten.

Volgens haar moeten er ook een helder onderscheid gemaakt worden tussen euthanasie en palliatieve zorgen. "De koppeling tussen beide is een historische belasting. Een goede euthanasiewetgeving sluit goede palliatieve zorgen niet uit. Vaak worden palliatieve zorgen als concurrentie beschouwd voor euthanasie. Maar het is geen of-ofverhaal."

Jacinta De Roeck (sp.a-Spirit) grijpt het proces aan om een debat in de Senaat over palliatieve zorgen te vragen. In het kielzog van Wim Distelmans, voorzitter van de controlecomissie Euthanasie, denkt ze aan de oprichting van een Controlecommissie Palliatieve Zorgen. "In die commissie wordt alle knowhow gebundeld en zij vormt een buffer tussen een probleemgeval en justitie." Ook De Roeck vindt eenduidige richtlijnen voor verpleegkundigen een noodzaak. "In heel veel ziekenhuizen of rusthuizen bestaan er richtlijnen voor palliatieve zorgen. Eenvormige regels, die overal gelden, zijn een must."

Zowel VLD, sp.a als CD&V klagen over de beperkte budgetten en de tekortschietende opleiding voor geneesheren en verpleegkundigen. "Palliatieve zorgen komt 16 miljoen euro tekort volgens het laatste rapport. In België overlijden jaarlijks 40.000 mensen in een medische context. Er moet een kader komen voor medische beslissingen en een dialoog tussen medici en paramedici", aldus senator Mia de Schamphelaere (CD&V).

Het gebrek aan aandacht voor palliatieve zorgen in de opleidingen is een ander gemeenschappelijk aandachtspunt. "In de opleiding van alle zorgverstrekkers, van bejaardenhelpsters tot dokters, moet er aandacht voor zijn. Ze moet weten wat kan en niet kan, waar ze met vragen terechtkunnen, welke specifieke taken ze hebben", zegt De Roeck. Van de Casteele nuanceert: "Natuurlijk is het onmogelijk om een compleet logboek op te stellen voor de zorgverstrekkers en moeten ze uiteindelijk vaak terugvallen op hun individuele wijsheid." (TP)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234