Zondag 22/05/2022

Geef Vlaanderen een eigen gezondheidszorg

In het artikel 'Geef Vlaanderen een eigen gezondheidszorg' (DM 12/1) haalt Wivina Demeester tot tweemaal toe aan dat de kostprijs van een diagnostisch borstonderzoek gemiddeld 100 euro duurder is dan de kostprijs van een screeningsmammografie. Dit is onjuist.

De kostprijs van een screeningsmammografie bedraagt vanaf 1 januari 2007 60,69 euro. De gemiddelde kostprijs van een diagnostisch onderzoek bedraagt vanaf 1 januari 2007 90,20 euro, hierbij rekening houdend met het feit dat in 84 procent van de diagnostische onderzoeken een echografie wordt uitgevoerd (gegevens IMA 2004); met een verhouding van 72 procent geaccrediteerde radiologen versus 28 procent niet-geaccrediteerde radiologen (gegevens Riziv november 2006); en met een verhouding rechthebbenden mét en zonder voorkeurregeling van 18 procent vs 82 procent (gegevens IMA 2004).

Deze berekening leert dat het werkelijke verschil 29,51 euro bedraagt en niet 100 euro zoals mevrouw Demeester in haar schrijven beweert.

Dr. R. Van Driessche, voorzitter Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie en voorzitter Paritair Comité voor Accreditering in de Radiodiagnose

Eicellen zijn begeerlijk

In België is commerciële handel in eicellen inderdaad verboden en is geïnformeerde toestemming van vrouwen nodig (DM 12/1). Dat gaat hoofdzakelijk over eigen gebruik of voor donatie aan vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen en daar is zeker niets mis mee. Maar de eicel is de moeder van alle stamcellen en voor stamcelonderzoek zijn enorm veel eicellen nodig. Wereldwijd worden eicellen wel massaal geoogst en verkocht, onder andere voor wetenschappelijk (stamcel)onderzoek en de biotechnologische industrie. Net zoals de Amerikaanse ethica Dickenson haar bezorgdheid daarover uitdrukt doet de Vrouwenraad dat ook.

Het afnemen van eicellen is geen banale ingreep. Wij willen het massaal oogsten van eicellen voor wetenschappelijk onderzoek op de manier waarop het nu gebeurt een halt toeroepen. Vandaar ons pleidooi voor onder andere onderzoek naar technieken voor de bewaring en de deling van eicellen.

Marijke Van Petegem

Nederlandstalige Vrouwenraad

De uitverkoop van België

Minister Reynders gaat in mei een nieuwe uitverkoop doen van overheidsgebouwen. Die procedure zou 200 tot 250 miljoen euro opbrengen. In de begroting werd echter het driedubbele ingeschreven. Die operatie heeft opnieuw veel weg van het doorschuiven van de verantwoordelijkheid naar de nieuwe regering. Niemand van de huidige regering lijkt zich te bekommeren om wie de huur van die gebouwen in de toekomst zal betalen. Uit eerdere voorbeelden blijkt dat zodra ze gerestaureerd zijn, de huurprijs op jaarbasis met 70 procent stijgt. Zo werd de Financiëntoren aanvankelijk verhuurd voor 25 miljoen euro (bijna 10 procent van verkoopprijs), maar werd na de restauratie de huurprijs opgetrokken tot bijna 43 miljoen euro per jaar. Een toekomstgericht beleid is een term die paars klaarblijkelijk nog steeds niet kent.

Koen Vereeken, Sint-Pieters-Leeuw

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234