Zondag 11/04/2021

Geef uw geld vooral niet aan 'de vriend van de koning'

Vrijdag staat de twintigjarige Francisco Nicolás Gómez voor een rechter in Madrid. 'De kleine Nicolás' deed zich voor als boodschapper van de koning en van de regering, en als spion. Hij kreeg geld los bij zakenlui, totdat hij werd ontmaskerd als bedrieger.

Hij was vorig jaar aanwezig bij de inhuldiging van de koning Felipe VI. De foto van zijn buiging voor de nieuwe vorst is zijn grootste trofee van jarenlang bedrog. 'De kleine Nicolás' zette het plaatje op zijn Facebookpagina, net als zijn foto's met de burgemeester van Madrid, de premier van de regio Madrid, een oud-minister en talloze andere hoogwaardigheidsbekleders, bijna allemaal gelieerd aan de regeringspartij Partido Popular (PP).

Hij kende iedereen, leek het, maar niemand wist wie hij was. Of zegt nu dat niet te weten, want de schaamte is groot bij vele bestuurders. Ze zijn immers gevallen voor de charmes van een nauwelijks twintigjarige snotaap met blauwe ogen, een keurig klassiek kapsel en meestal in pak met stropdas.

Nicolás bemachtigde zelfs het mobiele nummer van de vorige koning, Juan Carlos. "We stuurden elkaar Whatsapps", vertelde de kleine fraudeur in een tv-interview waarvoor hem 100.000 euro zou zijn geboden. "Mijn laatste bericht aan hem was de dag van zijn abdicatie. De koning antwoordde me: 'Duizendmaal dank voor die woorden, JC'."

Het koningshuis ontkende dat verhaal een dag later in een officieel communiqué. Ook de regering en de CNI (de nationale inlichtingendienst van Spanje) kwamen met communiqués om de woorden van Nicolás te ontkrachten.

'Bloemrijke verbeelding'

Maar behalve de woorden zijn er die foto's. En verklaringen van getuigen, benadeelden en politieagenten die de telefoon van Nicolás aftapten. Alsof hij een dreiging voor de nationale veiligheid was, werd hij in oktober door zes agenten van de Interne Dienst van de politie gearresteerd. Nicolás nodigde een van hen uit om hem te vergezellen op een zakenreis naar Equatoriaal Guinea, waar president Obiang de agent vervolgens tot minister zou benoemen.

Niet voor niets concludeerde een psychiater dat de kleine Nicolás last heeft van "een bloemrijke verbeeldingskracht en megalomanie".

Maar helemaal onschuldig is het niet, hij heeft wel degelijk enige delicten gepleegd. Justitie beschuldigt hem van identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en zich onrechtmatig voordoen als overheidsfunctionaris. Bij een huiszoeking trof de politie een zwaailicht, valse papieren van de CNI en authentieke legitimaties van de politie en Guardia Civil aan.

De grote vraag blijft echter waarom zo veel mensen voor zijn blauwe ogen en vlotte babbel vielen. Onderzoek van de media heeft inmiddels aangetoond dat Nicolás zich in de kringen van de PP opwerkte als lid van de jeugdbeweging van de FAES, een ultraconservatieve stichting van oud-premier Aznar. Zo geraakte hij binnen op belangrijke vergaderingen, zonder dat iemand hem daar vroeg wie hij nu eigenlijk was.

Bluf

Vaak deed de jonge bedrieger zich voor als bemiddelaar bij problemen. Zijn bluf was oneindig: hij bood het koningshuis bijvoorbeeld aan te voorkomen dat prinses Cristina wegens een fraudezaak voor de rechter zou komen; 'kleine Nicolás' had zelfs een gesprek met de advocaten van de prinses.

Nicolás komt uit een arbeidersgezin in Madrid, maar woonde in een grote villa die een bouwondernemer hem ter beschikking had gesteld. In ruil zou hij voor de bouwer bemiddelen in de verkoop van een huis van 11 miljoen euro.

Hij reed in dure auto's, of liet zich vervoeren, zoals de dag dat hij een afspraak met een ondernemer had op 600 kilometer van Madrid. Koning Felipe zou hem vergezellen, had Nicolás beloofd, en hij arriveerde bij het restaurant met drie auto's. In twee ervan zaten politieagenten uit Madrid als ingehuurde lijfwachten.

Het was de ondernemer met wie hij in dat restaurant afgespoken had, die argwaan kreeg bij het zien van de jonge fantast en vervolgens bij zijn kennissen binnen de regering ging informeren. Dat was het begin van het einde van de korte loopbaan van de kleine Nicolás. Hij kan wel uitkijken naar een grote toekomst op de Spaanse televisie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234