Dinsdag 18/05/2021

Standpunt

Geef studenten tijd om te twijfelen, geef hun ruimte om te falen

null Beeld KOS
Beeld KOS

Remy Amkreutz is journalist bij De Morgen.

Er zijn brochures en folders, studie-informatiedagen, kennismakingsmomenten en oriëntatieproeven. Vragen over kennis, motivatie en interesses moeten jongeren op het pad naar de juiste opleiding zetten. Het zijn stuk voor stuk goedbedoelde hulpmiddelen.

Toch krijgen nieuwe studenten al voor het academiejaar van start gaat te maken met stress en onzekerheid. Ze hebben hun hoofd gebroken over hun studiekeuze. Ze hebben gepiekerd en getwijfeld, soms zelfs – zoals enkele jongeren in deze krant vertellen – tot het allerlaatste moment.

Zo vreemd is dat niet. Onze universiteiten en hogescholen functioneren hoe langer hoe meer in een economische logica. Het nutsdenken overheerst. Studenten mogen niet zomaar een studie aanvatten. Ze moeten de juiste keuze maken. Niet alleen om hen te behoeden voor slechte cijfers en grote teleurstellingen, maar ook om de efficiëntie van ons systeem te vergroten.

Zowel politici als universiteitsbestuurders hebben terecht de zogeheten langstudeerders aangepakt. Het valt inderdaad niet meer te verantwoorden dat jongeren jarenlang vruchteloos de ene na de andere studie blijven proberen. Vandaag moeten ze sneller, bij voorkeur binnen de voorziene drie jaar, een bachelordiploma behalen. En dan nog het liefst in een richting waar de samenleving volgens de overheid nood aan heeft. Vergeet filosofie of taal- en letterkunde dan maar. Kijk vooral naar economie, ingenieurswetenschappen of fysica.

Het utilitaire denken heeft ook een schaduwkant. Eén misstap kan nog net. Een tweede verkeerde keuze kan al voor bijzonder grote problemen zorgen. Het zorgt voor veel druk, ondanks alle hulp en informatie.

Jongeren staan lang stil bij welke job ze later willen uitoefenen. Ze denken aan hun toekomstig salaris en houden de werkzekerheid in het oog. Het mag ook daarom niet verbazen dat sommigen verkrampen als het op hun studiekeuze aankomt. “Het heeft mij nooit van de wijs gebracht, maar bij andere jongeren voel je wel dat er veel druk en stress bij komen kijken”, zegt een van de nieuwbakken studenten.

Onzekerheid hoort er natuurlijk bij. Maar we moeten studenten ook student laten zijn. Vandaag zijn ze te zeer uitgegroeid tot klanten van de diplomafabriek. Tijd om te kiezen of te wennen krijgen ze nauwelijks nog.

“Ze komen hier, vaak voor het eerst, in Gent aan”, zei UGent-politicoloog Carl Devos onlangs. “Als achttienjarigen leren ze de stad en de vrijheid kennen. Maar als ze even proeven van het leven – wat wij vier maanden lang konden doen – hebben ze meteen een pro­bleem.”

Devos hemelt niet klakkeloos het verleden op. Zijn woorden mogen niet zomaar terzijde worden geschoven. Natuurlijk heeft het rendementsdenken nut, maar wel slechts in beperkte mate. Geef studenten tijd om te twijfelen. Geef hun ook ruimte om te falen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234