Dinsdag 28/06/2022

Gezondheid

‘Geef patiënten die niet komen opdagen een boete’

null Beeld ROBIN UTRECHT
Beeld ROBIN UTRECHT

Een afspraak maken bij de dokter en gewoon niet gaan, zonder af te bellen? Bijna 1 patiënt op de 10 doet het schaamteloos, blijkt uit een rondvraag van NSZ. ‘Er moet paal en perk aan gesteld worden, want heel onze werking komt in het gedrang’, zeggen artsen.

PHG

Patiënten kennen steeds minder schaamte in hun omgang met dokters en kinesisten. Twee jaar geleden kwam nog 5 procent niet opdagen zonder te verwittigen, nu is dat al 8 patiënten op de 100. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bevroeg daarover 558 beoefenaars van medische en paramedische beroepen. “Gemiddeld lopen de (para)medici hierdoor wekelijks 100 tot 250 euro mis”, aldus NSZ.

“Het loopt de spuigaten uit”, bevestigt Bart Dehaes, specialist nucleaire geneeskunde en ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). “Ik hoor dat verschillende collega’s ermee te maken krijgen. Patiënten worden steeds onverschilliger. Nochtans stuurt ons systeem automatisch een sms de dag voor de afspraak. En toch komen ze niet opdagen.”

In het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL), waar Dehaes werkzaam is, krijgen patiënten die niet afbellen een boete van 25 euro. “Als we ze dan achteraf contacteren met de vraag waarom ze niet gekomen zijn, horen we de gekste excuses. “Ik heb vannacht niet goed geslapen”, of “mijn kat is ziek”. Intussen wordt onze goede werking wel in het honderd gestuurd. We werken al met wachtlijsten. Als je dan tenminste tijdig afbelt, kunnen we nog een andere patiënt in de plaats nemen.”

In de rondvraag van NSZ antwoorden 9 op 10 (para)medici dat er een duidelijke wettelijke regeling moet komen. “Nu zeggen vier op de tien dat ze nooit een schadevergoeding vragen, omdat ze vrezen patiënten te verliezen of omdat ze geen discussies willen en ook niet weten welk bedrag ze moeten vragen”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws. “We willen geen boeman spelen maar vinden wel dat er een uniforme regeling moet komen”.

Geen briefje voor ziekenfonds

Een goed idee, vinden de betrokkenen. “Nu kan je niets afdwingen. Een boetesysteem zoals in het ZOL is vooral bedoeld om patiënten te responsabiliseren. Het zou goed zijn als er een wettelijk kader is waaraan iedereen zich kan houden”, zegt dokter Dehaes. Tandartsen hebben eerder dit jaar al de regel ingevoerd dat een patiënt na twee niet-afgezegde afspraken geen nieuwe meer krijgt. Kinesist Gerrit De Loose uit Grimbergen ziet het niet-opdagen de eerste keren door de vingers. “Maar als het herhaaldelijk gebeurt, reken ik wel een consultatie aan. Dan mogen ze 26,50 euro betalen maar krijgen geen ‘briefje’ voor de ziekenkas”.

NSZ stelt voor om een patiënt die zich niet de moeite troost om zijn afspraak te annuleren of dat op het laatste moment doet, een schadevergoeding te laten betalen. “Alleen zou het niet meer dan logisch zijn dat de hoogte van die schadevergoeding wettelijk vastgelegd wordt, zodat de artsen en (para)medici daar ook in alle transparantie kunnen naar verwijzen tegenover hun patiënten zonder in discussies verzeild te geraken”, aldus Mattheeuws.

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open vld) hebben ze begrip voor de problematiek. “Je moet als patiënt respect hebben voor zorgverleners. Als dat er niet is, moet je mensen daar op kunnen wijzen. Daarom is het goed dat dit onder de aandacht komt. Maar je kan niet alles vastleggen in regels en wetten. Dat is niet mogelijk en niet wenselijk. Het zou ook een zoveelste verzwaring betekenen van de administratieve last die voor velen nu al gigantisch is. Hoe ga je alles controleren? Wat als de patiënt niet akkoord gaat met de schadeloosstelling? Wie bemiddelt er dan? Enzovoort.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234