Vrijdag 03/04/2020

Geef ook je ogen de kost

Van high tea in een roze en gouden decor tot lunch in een magazijn in de stijl van het Braziliaanse brutalisme. Vijf horecazaken om je vingers bij af te likken.

Domestic

De bekende Antwerpse bakkerij Domestic opende eind september twee nieuwe en opmerkelijk ingerichte ruimtes, speciaal voor liefhebbers van de typisch Britse 'high tea', op de eerste verdieping van het pand in de Lange Gasthuisstraat. De twee ruimtes werden toepasselijk 'het roze salon' en 'het gouden salon' gedoopt. "Het pand, een voormalige dokterswoning, heeft de stijl gedicteerd", zegt Sophie Verbeke, die op Zurenborg nog een Domestic-bakkerij (en tot juni het bekende visrestaurant Dôme sur Mer) uitbaat. "Zo'n hip Scandinavisch interieur zou hier niet staan. Ik wilde echt iets anders. Uiteindelijk zijn de kleuren - roze en goud - voortgevloeid uit de stoffen die ik al had gekozen voor de poefen en de bankjes. Het resultaat is een 'macaron-interieur' dat goed past bij de bakkerij. In tegenstelling tot de benedenverdieping hebben we hier geen structurele werken moeten laten uitvoeren. In het verleden hebben we steeds met aannemers gewerkt, nu niet. Dit was echt mijn project en mijn zoektocht naar het perfecte interieur. Het plafond heb ik laten restaureren door een kunstschilder, de lampen zijn gecustomized door een vriendin (Deluci in Nevele, red.), alle stukken in messing zijn gecreëerd door een ambachtsman. Het resultaat is een rijkelijk maar modern interieur. Bij high tea is het grote gevaar om in kitsch te vervallen. Door de aankleding kan het gauw te veel zijn. Dat wilde ik vermijden. Wat leuk is, zijn de familiestukken die hier her en der staan. Het tapijt in het roze salon heeft jaren in de keuken van mijn moeder gelegen, dat in het gouden salon komt dan weer van mijn grootouders. De glazen druiven zijn een verlovingscadeau dat mijn ouders ooit hebben gekregen."

Lange Gasthuisstraat 5, Antwerpen. High tea salons open van woensdag tot zaterdag, van 11 tot 18 uur, op Facebook: domesticbakkerij en cuisinettedomestic

Chez Richard

Sadri Rokbani, Mallory Saussus, Thomas Kok en Fanny Schenkel - vier Brusselse vrienden - hebben een missie: oude buurtcafés nieuw leven inblazen. Ze deden het eerder met Chez Franz in Elsene en recenter met Chez Richard aan de voet van de Grote Zavel. Dat iconische plekje van 37 vierkante meter kreeg een nieuwe look volgens de regels van de kunst. "Het voelt misschien een tikkeltje ouderwets aan, maar buiten de oude elektriciteitskast blijft hier niets over van het ietwat vervallen instituut dat Chez Richard al een hele tijd was", vertelt Sadri. "We zijn echt van nul begonnen om ons droomproject waar te kunnen maken. Dit is de nieuwe generatie van bistro's op de Zavel, met de nadruk op kwaliteit: in de details, in de vormen en in de ingrediënten."

Het Brusselse viertal wist voor de verbouwing al zeer goed hoe Chez Richard 2.0 er precies uit moest zien. Om hun visie te realiseren, werd een beroep gedaan op de Parijse architect Nicolas Hannequin. Thomas: "Wij waren volledig verliefd geworden op een cafeetje in Parijs en zijn zo bij Hannequin terechtgekomen. Hij voelde perfect aan wat we wilden: een afgeronde bar, een granito vloer, mozaïek in de toiletten, bijzondere kleuren tegen muren en plafond. Haast alles is artisanaal en op maat gemaakt. Dit moest en zou ons klein bijou worden en daar zijn we in geslaagd. We combineren op maat gemaakte lederen bankjes en drankrekken met antieke meubels en jaren 30-lampen die we in oude hangars hebben gevonden, met als pièce de résistance de bar zelf. Maar de charme zit hem hier echt in de details: in de verborgen stopcontacten, het gebrek aan merknamen op onze tapkraan, de glooiing in de bar waar tooghangers hun ellebogen plaatsen en de gouden lijntjes die overlopen van de toog in de vloer."

Miniemenstraat 2, Brussel. Elke dag open van 8 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts, chezrichard.be

SANBA

Op de Antwerpse Rijnkaai, in een voormalig magazijn van de Red Star Line, springt het hippe interieur van coworking space en ontbijt- en lunchplek SANBA onmiddellijk in het oog. De daders: ontwerpersduo PJ MARES. "Ik heb Tom en Peter-Jan leren kennen tijdens de bouw van mijn eigen huis", vertelt Werner De Smet, niet de acteur, wel eigenaar van het gebouw en van communicatiebureau oona dat boven SANBA ligt. "Omdat deze ruimte al een aantal jaar leegstond en het idee van een horecazaak me aansprak, kwam ik weer bij PJ MARES terecht. Op dit ontwerp hebben we uiteindelijk maandenlang gebroed, het was echt geen makkelijke bevalling."

SANBA combineert ruw beton met een opvallende bar, lange tafels, pastelkleuren, veel planten en een verhoogd houten podium. De tafeltjes werden speciaal door PJ MARES ontwikkeld, als prototype. Ze passen perfect bij de Nederlandse S16-stoelen van Galvanitas die het ontwerpersduo als eerste in België heeft opgepikt. Tom: "Overal ter wereld, van New York tot Berlijn, beginnen 'hippe' zaken enorm op elkaar te lijken: betonnen ruimtes, een soort ruwheid en goedkope materialen. Dat wilden we vermijden. Maar we zaten natuurlijk wel met deze enorme ruimte van beton. En zo zijn we bij het Braziliaanse brutalisme terechtgekomen. We werken met veel textuur en kleur, zodat de ruwe basisstructuur van het gebouw een ander gevoel opwekt. De lamellen boven de bar zijn trouwens een knipoog naar het werk van Oscar Niemeyer. Tegen de onderkant hebben we spiegels geplakt, waardoor je het gevoel van een zwevende bar creëert. Die loopt trouwens mooi over in het verhoogde podium, dat nu een evidentie lijkt, maar toch een bijzondere ingreep was."

Rijnkaai 22, Antwerpen. Open van maandag tot vrijdag, van 9 tot 19 uur, op Facebook: magazijnsanba

The Cobbler

Achter de neogotische gevel van het nieuwe Gentse hotel '1898 The Post' schuilt een elegant interieur in de stijl van de jaren 1900. Geraldine Dohogne, de interieurontwerpster van hotelgroep Zannier Hotels, verzamelde unieke stukken antiek en zeldzame voorwerpen en combineerde die met moderne technologie. Dat concept trok de Gentse door naar The Cobbler, de sfeervolle cocktailbar op de eerste verdieping die uitkijkt over de Graslei.

"Ons merk, Zannier Hotels, heeft een sterke filosofie wat interieur en design betreft: de inrichting vloeit voort uit de geschiedenis van het gebouw, de stad waarin het gebouw zich bevindt en zelfs het land. Daar heb ik dus ook mijn inspiratie gehaald. Ik werk graag met sterke materialen die een lange geschiedenis ademen en interieurelementen die warmte uitstralen. In The Cobbler heb ik gespeeld met kleuren en texturen om die specifieke sfeer te creëren. De bar heeft prachtige, oude houten vloeren waarop houten tafels en sofa's in de stijl van begin 20ste eeuw staan. De stukken antiek ben ik in België en in het Verenigd Koninkrijk gaan uitzoeken, elk portret is uniek en het behangpapier heeft een stoffen textuur. Aan elk detail is aandacht besteed. Het interieur is met andere woorden een ode aan het gebouw.

"De enige moeilijkheid was wellicht de gedeelde functie van de ruimte. Overdag heet The Cobbler The Kitchen en is het een plek voor ontbijt. Je zit dus met twee verschillende soorten ambiance, maar we zijn er toch in geslaagd om de twee te combineren in een fantastische ruimte."

Graslei 16, Gent. Elke dag open van 17 uur tot middernacht, 1898thepost.com en op Facebook: TheCobblerGhent

Texas Coffee

Aan het begin van de zomer kreeg Antwerpen er een nieuwe, naar smeuïge pindakaas en Amerikaanse pannenkoeken geurende hotspot bij: Texas Coffee. De zaak in de Volkstraat maakte meteen furore met 's werelds strafste en duurste koffie, met coffee cones (hoorntjes vol koffie) en freakshakes (van de pot gerukte drankjes). Maar ook met de inrichting is iets bijzonders aan de hand: elke zes weken verandert Texas Coffee van interieur. "In een stad vol koffiebars moet je creatief uit de hoek komen om op te vallen", vertelt Cheeru Mampaey, die samen met haar kersverse echtgenoot Alexander Provoost de zaak runt. "Enerzijds doen wij dat met onze kaart, anderzijds met ons interieur. Ik ben een fervent Instagrammer en vind het geweldig om mijn klanten visueel uit te dagen. Daarom werken we samen met interieurwinkel Rodendijk 18 uit Zoersel, die om de zes weken onze ontbijt- en lunchplek in een nieuw jasje steekt. Zo vermijden we dat ons interieur na een half jaar al gedateerd aanvoelt. Meubels en interieurspullen zijn niet goedkoop, dus als je daarin investeert, moet je daar een aantal jaar mee verder. Wij kennen dat probleem niet. Om de zes weken staat hier een bestelwagen voor de deur vol nieuwe spullen. Dat bespaart ons een forse investering in meubels en bezorgt Rodendijk 18 een nieuw cliënteel. Een win-winsituatie dus. Zo kunnen we razendsnel inspelen op de trends en de seizoenen. Volgens mij worden zulke creatieve samenwerkingen trouwens een toekomsttrend. Ik ben nu de eerste in Antwerpen met dit idee, maar dit concept zal ongetwijfeld gekopieerd worden."

Volkstraat 63, Antwerpen. Elke dag open van 7 tot 18 uur (op zaterdag en zondag vanaf 9 uur), texas-coffee.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234