Zaterdag 19/10/2019

'Geef ons maar een winkel waar alles halal is'

Hadden de gebroeders Djaziri maar een eigen winkel geopend in de Parijse voorstad Evry. Zonder alcohol en met halal vlees, dat volgens moslimrituelen werd behandeld. Maar varkenskoteletten en wijn bannen uit een Franse Franprix, een soort kleine GB, breekt de Tunesische franchisenemers zuur op. De burgemeester heeft hen de oorlog verklaard en beschuldigt hen van omgekeerd racisme en het in de hand werken van gettovorming in een zwarte wijk die al wordt geteisterd door criminaliteit en werkloosheid. De strijd nam groteske proporties aan en wordt nu uitgevochten in de nationale media. 'En als de burgemeester blijft liegen, halen we Al-Jazeera erbij. Die vertellen de moslims wel de waarheid.'

Evry

Van onze verslaggeefster

Ayfer Erkul

Monter haalt de besnorde man achter de koeltoog een geslacht en schoongemaakt kalfje uit de koelruimte. Gewillig poseert hij voor de foto. Dit is niet de eerste keer voor hem, de afgelopen dagen kwam de ene na de andere journalist. Dan gaat hij weer over tot de orde van de dag. Een kip voor de Afrikaanse dame, een lamskotelet voor de Marokkaanse meneer en nog een konijn. Niemand bestelt varkensvlees. De Marokkaanse slager haalt zijn schouders op. "Zodra ze hier een moslim zien staan, denken ze er zelfs niet aan om varkensvlees te vragen", grijnst hij.

De slagerij, achter in de Franprix-supermarkt, een soort kleine GB, doet goede zaken. De hele winkel eigenlijk, sinds de opening eind oktober. Toen de huidige eigenaars de zaak overnamen, was de Franprix al maanden gesloten na een hele tijd verlieslatend geweest te zijn. De klassieke ketenformule, inclusief varkensvlees en alcohol, werkte blijkbaar niet op deze Place Jules Vallès, een quartier chaud in de Parijse voorstad Evry, waar de kleine criminaliteit welig tiert en klantentrouw volledig zoek is.

Dus beslisten de Tunesische broers Djaziri het anders aan te pakken. Ze zouden de klanten binden met een scherpe prijzenpolitiek en hun vertrouwen winnen met halal waar, door de islam goedgekeurde producten. "De buurt bestaat hier uit 75 procent moslims", zegt Abdel Jawed Djaziri. "Geef ons maar een winkel waar alles halal is, en waar je dus ook niet moet afkomen met alcohol of varkensvlees."

De porc werd na de overname uit de slagerij gebannen, net als de ingeblikte worstjes van Cochonou. Geen Cointreau meer, noch pinot noir of bier. Alcohol is taboe voor de echte islamiet en wie sterke drank ziet in een winkel zou kunnen twijfelen aan de halalwaarde van het vlees. "Het is voor ons dus enerzijds een commerciële zet geweest", zegt Djaziri. "We gehoorzamen aan de wensen van de buurt."

De Franprix-hoofdzetel was op de hoogte en vond het geen probleem. De winkel werd opnieuw ingericht, hier en daar met een exotischer ingrediënt dan in een andere Franprix, maar voor de rest dezelfde groenten, afwasproducten en yoghurts, en zonder een spoor van de twee taboeproducten in de rekken. Op 29 oktober openden de Djaziri's, maar het feest duurde niet lang. Enkele buurtbewoners kloegen dat het toch niet kon, een Franse Franprix zonder varkensvlees en alcohol. De ontevredenen waren oudere autochtonen, die hun jambon nu toch nog in de verre Carrefour moesten gaan halen. Alle andere winkels op de Place Jules Vallès verkopen immers ook uitsluitend halal producten. Zelfs het vlees van de Griekse pitabar is moslimveilig.

Het duurde niet lang of de socialistische burgemeester mengde zich in het dispuut. Dreigend legde Manuel Valls begin vorige maand, met enkele medewerkers, een 'controlebezoek' af aan de supermarkt om te constateren dat er inderdaad geen alcohol noch varkensvlees werd verkocht. Er volgde een al even dreigende brief naar de Djaziri-broers met een hele tirade waarin woorden als 'inacceptable', intolérable en agressive niet werden geschuwd. En, sluit de burgemeester zijn brief in met vet gedrukte letters af, of de franchisenemers zo snel mogelijk de normale gang van zaken in de zaak wilden herstellen. Anders "j'utiliserai, dans les jours prochains, tous les pouvoirs de police dont je dispose". Burgemeester Valls sprak ook al over gettovorming omdat hij vreesde voor het verdwijnen van de laatste autochtone Franse bewoners van het plein. "Gettovorming? Hij heeft zelf het woonbeleid in deze stad uitgestippeld en gezorgd dat in Les Pyramides vooral allochtonen wonen."

Les Pyramides is de sociale woonwijk van Evry. Grote appartementsblokken domineren het zicht, donkere huidtinten het straatbeeld. Een voorstadswijk zoals Parijs er vele telt, compleet met de problematiek van werkloosheid, criminaliteit en uitzichtloosheid. De Place Jules Vallès, waar de Franprix van de gebroeders Djaziri ligt, baadt niet echt in een kerstsfeer. Aan een appartementsgebouw branden zwak de lichtjes 'Bonnes Fêtes'. Dat is alles, maar meer dan genoeg voor de islamitische gemeenschap die het plein domineert. Hier een Turks café, daar een Marokkaanse kapper en iets verder een Afrikaanse winkel. "Het zou inderdaad handig zijn als ze varkensvlees en alcohol verkochten", zegt Joseline, een buurtbewoonster. "Dit is de enige winkel in de buurt die op zondag open is. Als je onverwacht bezoek krijgt, zou je dan even wat ham of een fles wijn kunnen gaan kopen. Maar voor de rest heb ik er geen problemen mee. De burgemeester heeft alles een beetje te veel opgeblazen."

Het zijn niet enkel autochtone Fransen die protesteerden. Een beetje verder dan de 'halal Franprix' houdt Kadou asbl-Boucherie Muselmane huis. Hier wordt al jaren halal vlees verkocht en Moutaoiffiq Mohamed, de jonge slager met witte jas, vindt het initiatief van de Djaziri's maar niets. Mohamed is een van de islamieten die zijn beklag ging doen bij de burgemeester. Niet omdat Franprix concurrentie is, zegt hij. "Franprix is een Franse keten, dus op zich al niet-halal. Dan moet je daar niet een islamitische zaak van willen maken. Dat geloven de mensen nooit."

De eerste aanval tegen de halal Franprix van de Djaziri's werd al ingezet. Afgelopen week kwam de hygiënische inspectie plots langs. Abdel Jawed Djaziri zucht: "Vijf jaar hebben ze geen voet gezet in een zaak in deze buurt. En nu plots stonden ze in de winkel." Ook de hoofdzetel van Franprix zelf veranderde plots van houding en stuurde een brief om te benadrukken dat de winkelketen een bepaald concept en een bepaald gamma producten heeft die niet slechts een gemeenschap aanspreken, maar iedereen. "Tegen hen dienen we nu klacht in."

Nu het dispuut in de nationale media wordt uitgevochten, groeit de koppigheid aan beide kanten. "De stad heeft zelfs onderzoek gedaan naar onze achtergrond. Hoe fundamentalistisch we waren, waar we ons geld vandaan hadden. Nog even en ze hadden de stempel terrorist op ons geplakt. We wilden eventueel wel een rekje met alcohol zetten voor de bejaarden, omdat wij het ook wel erg vinden dat ze zo ver moeten lopen voor alcohol. Enkel voor hen, op een goed afgebakende plaats. Maar ik weet niet of ik dat nu wel doe. Zij zijn het die gingen klagen bij de burgemeester. En dat die maar eens ophoudt met het verkopen van leugens aan de Franse media. Binnenkort schakelen wij Al-Jazeera in. Dan horen de moslims wel de waarheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234