Maandag 26/07/2021

Theater

"Geef NTGent terug aan de Gentenaars"

Geert Balpaeme (links naast de lantaarn) en zijn confraters van NieuwTG, voor het NTGent- gebouw op het Sint-Baafsplein. Beeld Wouter Van Vooren
Geert Balpaeme (links naast de lantaarn) en zijn confraters van NieuwTG, voor het NTGent- gebouw op het Sint-Baafsplein.Beeld Wouter Van Vooren

Hoe haal je het NTGent uit zijn crisis? Een groep jonge theatermakers neemt vanaf donderdag drie dagen het Gentse stadstheater over met als doel: een stadstheater maken voor álle Gentenaars. Een collectief van elf mensen krijgt daarin alle verantwoordelijkheid, in plaats van enkele dikbetaalde directeurs.

"Het is tijd voor verandering. Tijd voor verrassing." Met een open sollicitatie die ze begin november 's nachts aan de gevel van het NTGent plakten, eiste een groep dramastudenten en jonge afgestuurde theatermakers en -spelers hun plaats op in het debat over de toekomst van het NTGent. De crisis na het vertrek van artistiek directeur Johan Simons en enkele acteurs was voor Nieuw Toneel Gent (NieuwTG) het moment om te pleiten voor een drastische hervorming.

Met resultaat, want na een eerste gesprek met de NTGent-directie volgde al snel de uitnodiging om enkele dagen het stadstheater over te nemen. Vanaf donderdag gaan de jonge theatermakers drie dagen lang aan het Gentse Sint-Baafsplein logeren en debatteren over de toekomst van het NTGent en stadstheater. Iedereen met een mening daarover kan zijn zegje doen, maar bij NieuwTG hebben ze hun denkwerk al klaar.

Geheel passend in de tijdsgeest, waar burgerbewegingen de top-downstructuur van de bestaande machtscenakels het vuur aan de schenen leggen, pleiten ze bij NieuwTG ook voor een NTGent als collectief, zonder directie. "Alle verantwoordelijkheid komt te liggen bij een ensemble van elf mensen: acteurs, theatermakers, schrijvers, scenografen en dramaturgen", legt Geert Belpaeme uit in naam van NieuwTG. "Zij denken het artistieke plan uit en krijgen de hulp van vijf coördinatoren die hen onder meer helpen op zakelijk en technisch vlak."

Geert Balpaeme. Beeld Wouter Van Vooren
Geert Balpaeme.Beeld Wouter Van Vooren

Over wat het NTGent dan op de planken moet brengen - veel repertoire? Of net een verbod op Shakespeare? En wat met experimenteel theater? - willen ze zich bij NieuwTG niet vastpinnen. "Repertoire is in ieder geval geen vereiste. Een stadstheater moet breder gaan dan het klassieke theater, dat wel. Maar het is aan het ensemble een koers uit te stippelen."

NieuwTG pleit voor een gezonde mix met verschillende platformen: een groot platform met werk voor een breed publiek, een experimenteel platform en een broeikas waar de focus ligt op ontwikkeling en onderzoek. "Experimenteel theater moet evengoed in de grote schouwburg kunnen."

Levend instituut

Belangrijk voor NieuwTG vooral is dat het NTGent opnieuw een echt stadstheater wordt dat alle Gentenaars bereikt. "Een stadstheater heeft een bredere functie dan alleen maar theater maken", zegt Belpaeme. "Daarom moeten de mensen van het ensemble ook buiten de schouwburg gaan werken en moeten alle locaties opengezet worden. Maak plaats voor buurtkeukens, voor debatten of lezingen. De schouwburg is nu nog te gesloten. Om dat open te breken moet het NTGent een levend instituut worden dat beïnvloed wordt door wat er in de stad gebeurt."

Om de bubbel van de theaterwereld te doorprikken wil NieuwTG ook een groep met filosofen, straathoekwerkers, imams en kunstenaars oprichten die het NTGent een spiegel moet voorhouden en inzicht bieden in wat er buiten de muren van het NTGent speelt.

NieuwTG geeft zijn plan deze namiddag af aan het NTGent, dat ook al een artistieke adviesraad oprichtte om de toekomst te herdenken. Die adviesraad moet tegen midden januari met een verslag komen. Is het werk van NieuwTG dan geen verloren moeite? Nee, denkt Belpaeme. "Twee van onze mensen zitten in die adviesraad en zorgen er zo voor dat er over onze voorstellen gepraat en nagedacht wordt. We hopen dat enkele van onze ideeën gestolen worden, maar vooral dat onze kerngedachte van een open huis meegepakt wordt in het uiteindelijke advies."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234