Zaterdag 25/01/2020

Geef mij maar het platteland

In Think Rural verzamelden kunsthistoricus en journalist Piet Swimberghe en fotograaf Jan Verlinde de mooiste landelijke huizen en interieuren uit onze contreien. Wij publiceren twee fragmenten uit het boek. Of: hoe je je op den buiten kunt laten inspireren door uitersten, om een ruimte vakkundig naar je hand te zetten.

Ode aan Frank Lloyd Wright

Hier is niet alleen de omgeving mysterieus, maar ook de woning die rust op een oud duinenlandschap in een bos op de grens tussen België en Nederland. Doordat bijna alles begroeid is, merk je het pand amper op, het ligt helemaal verscholen. Het eerste wat je ervan ziet zijn trouwens ruwe, uit grote brokken natuursteen opgetrokken muren. Dat je meteen aan de illustere Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright denkt, en dan ook nog aan zijn meesterwerk, de op een beek gebouwde Fallingwater, spreekt voor zich.

De bewoner van dit bijzondere landhuis, internationaal fashionondernemer Michael Arts, woonde een hele tijd in de States en raakte daar gefascineerd door de creaties van Wright. Hij vindt vooral de ontwerpen waarin de meester dialogeert met de natuur uitermate boeiend. Net als Wright is Arts ook weg van de Japanse natuur en cultuur. Overal in dit huis hangen Japanse prenten en in de tuin staan bomen uit het land van de rijzende zon.

Arts ontwierp het landhuis tien jaar geleden, maar je krijgt de indruk dat het er al decennia staat. Het is opgevat als een heuse schuilplaats, een overhangende rots waarin je een veelheid aan verzamelobjecten ontdekt. De bewoner verzamelt sinds zijn kinderjaren en is bijvoorbeeld tuk op antieke designlampen. Hij houdt trouwens van gedempt, zacht en poëtisch licht vol intimiteit. Overal ontdek je zit- en leefhoeken met openhaarden. Arts stelt ook virtuoos maatwerk op prijs, wat je merkt aan het prachtige portormarmer en het Makassar-ebbenhout waarmee zelfs de deuren werden gefineerd.

Dit is een voorbeeld van de hedendaagse arts-and-craftsrevival van het hoogste niveau. De woning ontleent echter haar meditatieve kracht aan het bos en de tuin, waarvan je binnen overal glimpen opvangt dankzij de brede ramen. (...)

Naast Japanse prenten verzamelt Arts allerlei Japanse en Aziatische planten die hij rond het huis heeft geplant en die dialogeren met de geometrische architectuur, het beton en de natuursteen. De eetkeuken slaat een brug tussen de intimiteit van de woonruimte en de openheid van de tuin.

Terwijl het exterieur een uitgesproken constructivistisch silhouet heeft, word je binnen door ronde vormen en warme materialen verrast, zoals de met leder beklede muurwand. De oosterse bostuin schenkt de woning een bijzondere intimiteit en monumentaliteit.

Met talrijke vintagelampen uit de fifties en grote blokken natuursteen op de grond is dit huis een tempel vol contrasten tussen materialen, licht en donker, ruw en glad.

Huisje aan zee

Vele eeuwen terug lag deze plek in Zuid-Nederland nog bijna op het strand, want de kronkelende dijk waarop dit huis staat werd vermoedelijk in de late middeleeuwen aangelegd. Echt anders zag het landschap er amper uit, de lage polders waren toen meer slikken en schorren.

Dit huis is minder oud, zo'n anderhalve eeuw, maar lijkt nog op de dijkhuizen die daar vroeger vaak stonden. Het zijn een soort tenten, met wanden van baksteen, van ter plaatse gebakken klei, en daarop een simpel zadeldak. Het is beschut tegen de noorderwind en opent zich wat meer aan de zuidkant, naar de zon en het licht toe. Daar genieten Sofie en Kim van het immense landschap. Als de wind door het koren waait, is het alsof ze op zee dobberen.

Interieurarchitecte Kim Verbiest reist veel en is tuk op oude huizen en rust. Dit pandje in de polder is dus voor hen een gedroomd vakantiehuis. Het oude pand zag er lang zo mooi niet uit. Het werd onlangs grondig opgefrist, op een eenvoudige, landelijke, maar geraffineerde wijze. Kijk maar naar de details van de verlichting en de uitgezochte meubels.

Aan de wand hangen twee deuren uit een vissershuis afkomstig uit het Marokkaanse Essaouira. Let ook op de kleuren, die deels zeer traditioneel zijn, met hier en daar een modern accent. De alomtegenwoordige houten planken zorgen voor extra geborgenheid en landelijkheid.

Interieurarchitecte Kim Verbiest heeft al heel wat woningen ingericht. Ze houdt ervan om oude panden een nieuw leven te schenken zonder ze zwaar te verbouwen. Hier ging haar aandacht vooral naar de doorzichten. Ze koos er ook bewust voor om de vensters klein te houden, precies om het beschermende gevoel van de vakantiewoning te versterken. De houten planken zorgen voor een warm gevoel en bijna al het meubilair is vintage.

Think Rural telt 208 pagina's en is verschenen bij Lannoo, 39,99 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234