Woensdag 28/10/2020

Opinie

Geef het Oekraïense leger wapens: een taal die Moskou verstaat

Beeld REUTERS

Roger Cohen is columnist van The New York Times. "Het fascisme dat Lavrov Oekraïne verwijt, is veeleer in zijn eigen land te vinden", schrijft hij.

Er werd gelachen toen Sergei Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de Veiligheidsconferentie in München verklaarde dat de Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog geen verdeling van Duitsland had gewild. De Duitsers herinnerden zich iets anders. Maar toch had hij in zekere zin gelijk: de USSR had met plezier heel Duitsland opgeslokt. Net zoals Vladimir Poetin vandaag met plezier heel Oekraïne zou opslokken. Lavrovs uitspraken illustreren het alternatieve universum waarin Moskou lijkt te leven.

In de echte wereld was de Russische annexatie van de Krim een brutale schending van de territoriale integriteit en de politieke onafhankelijkheid van Oekraïne, en van de Russische belofte in 1994 om de grenzen van het buurland te eerbiedigen. Het 'nationalistische geweld' dat de vrede in Europa in het gedrang brengt, komt niet uit Kiev maar uit Moskou, waar Poetin absurde fabels cultiveert over het Westen dat Rusland zou willen omsingelen, vernederen en plunderen - een poging om hysterie op te wekken en in eigen land steun te krijgen voor de Russische agressie in het oosten van Oekraïne.

Het fascisme dat Lavrov Oekraïne verwijt, is veeleer in zijn eigen land te vinden. Poetin heeft de mensheid herinnerd aan de taal die het fascisme zo goed sprak: de leugen die zo grotesk is dat ze aan de waanzin grenst. Hij verwijst naar de geschiedenis en verandert ze in een klucht. Hij volhardt in de onzin dat Russische troepen en Russisch wapentuig in het oosten van Oekraïne hersenspinsels zijn.

De 'staatsgreep' in Oekraïne was geen coup, maar een opstand van het volk tegen een corrupte Russische marionet die toenadering van zijn land tot het Westen verhinderde. De Oekraïners zijn niet gek. Ze vinden Warschau en Berlijn aantrekkelijker dan Minsk.

'Twee plus twee is vijf' was een slagzin van de sovjets. Hij werd in 1931 bedacht als propaganda voor de ambitie om Stalins vijfjarenplan in vier jaar te voltooien. In Moskou is twee plus twee nog altijd vijf. Het loont de moeite om dat te onthouden in elke onderhandeling over Oekraïne.

In München werd gesproken over een mogelijk Frans-Duits initiatief voor een staakt-het-vuren, over de onmogelijkheid van een 'militaire oplossing' voor het Oekraïense conflict - behalve natuurlijk de oplossing die Poetin in gedachten heeft -, over de vraag of het wel of niet wenselijk is dat het Westen de Oekraïense regering met wapens steunt - Angela Merkel is tegen - en over de noodzaak om kordaat te zijn. Althans met woorden.

Het is tijd voor realisme. Poetin stuurt tanks en raketsystemen over de grens omdat hij een zwak Oekraïne wil. Een land met zijn eigen pro-Russische enclave in de stijl van Abchazië of Transnistrië, stevig binnen de Russische invloedssfeer. Hij heeft een definitieve strategische bocht gemaakt: geen nauwere samenwerking met het Westen, maar een confrontatie die hem aan de macht houdt terwijl de olieprijzen en de roebel vallen. Hij zal Oekraïne niet loslaten.

Er is een taal die Moskou verstaat: antitankraketten, verkenningsdrones. Zorg dat het Oekraïense leger die en andere wapens krijgt. Verander Poetins kosten-batenanalyse. Er zijn risico's, maar die zijn er bij elk beleid. Onthoud dat Oekraïne in 1994 meer dan 1.800 kernkoppen heeft afgestaan in ruil voor de valse belofte dat Rusland zijn soevereiniteit en grenzen zou eerbiedigen. Die toegeving verdient echt wel meer dan nachtkijkers. De huidige strategie van het Westen is niet realistisch. Twee plus twee is vier, in oorlog en in vrede.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234