Zaterdag 19/10/2019

'Geef de erotiek de droom terug'

Als iedereen altijd maar ja zou zeggen, zouden we de kunst van het verleiden en de hofmakerij moeten missen.

Heerma van Voss: "Het zou als in de dierenwereld zijn."

Pefko: "Nou, zelfs daar is hofmakerij. Ik heb weleens een duif drie keer afgewezen zien worden door andere duiven. Het was een vieze, manke duif. Het punt is dat vrouwen wel graag willen dat je moeite voor hen doet."

Heerma van Voss: "Ook als ze niet geïnteresseerd zijn kunnen vrouwen nog genieten van de macht van de afwijzing."

De meest gehate Nederlander in België is Midas Dekkers omdat hij zogenaamde biologische nepargumenten gebruikt om de ongelijkheid tussen man en vrouw te rechtvaardigen. Tijdens een talkshow zei hij dat het normaal was dat vrouwen minder verdienen dan mannen omdat ze een week per maand minder productief zijn.

Heerma van Voss: "Daar moet ik namens het verbond der Seksisten tegen protesteren. Die uitspraak is niet seksistisch, maar gewoon ongekend stompzinnig."

Dezelfde biologische theorieën stellen mannen weleens voor als gewillige seksdieren, terwijl een vrouw toch meer behoefte heeft aan een verhaal, aan het opbouwen en uitstellen van verlangen.

Heerma van Voss: "Dat uitstel de essentie is van verlangen geldt evengoed voor mannen als voor vrouwen."

Pefko: "Die opdeling is onzin. Het gaat niet overal gelijk op, dat klopt. Er zijn inderdaad mannen die vervelend worden als ze het niet meteen krijgen. Maar je hebt ook mannen die met iemand naar bed gaan waar ze al heel lang achteraan zitten. En de tijd die ernaar toe leidt, is misschien wel de mooiste tijd. Verlangen is universeel."

Is dat de reden waarom erotische verhalen zo vaak beginnen met een hoofdpersonage dat getourmenteerd is?

Ouariachi: "Dat is een gegeven van literatuur in het algemeen. Pas als er conflict is, begint het interessant te worden."

Pefko: "Je wil toch niet over iemand lezen die welgezind opstaat en tweehonderd pagina's lang..."

Ouariachi (vult aan): "... topseks heeft en geen enkel complex? Seks is een intense uiting van een liefdesrelatie. De machtsverhoudingen tussen twee mensen tekenen zich in bed het scherpst af. Als iemand een probleem heeft, zal zich dat ook op het seksuele vlak manifesteren."

Heerma van Voss: "Of net niet. Sommige levens zijn een grote rotzooi, behalve op het seksuele vlak. Soms is seks nog het enige waarin men zich kan verliezen."

Jamal Ouariachi, David Pefko & Daan Heerma van Voss zijn te gast op het nagelnieuwe Eilandfestival in Antwerpen op zondag 29 september (Felixpakhuis, 14-14.45 uur). Gastheer is Pieter Embrechts. www.eilandfestival.be Cathérine Ongenae interviewt het trio op het literaire festival Het Betere Boek in Gent op zaterdag 12 oktober (Geuzenhuis, 16-17 uur). www.hetbetereboek.be

Jamal Ouariachi, 25, Querido, 256 p., 18,95 euro.

David Pefko, 45, Querido, 192 p., 18,95 euro.

Daan Heerma van Voss, 70, Querido, 176 p., 18,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234