Maandag 17/02/2020

Gedachten lezen

Al drie jaar verschanst Astrid Wittebolle zich koppig achter haar computer en weigert ze elk bezoek. Ze gebruikt onvermoede, hilarische, intrigerende of potsierlijke plekken op het wereldwijde web, als uitvalsbasis voor haar verwoede (vaak vergeefse) schijnaanvallen op de brutale buitenwereld.

In een memorabel mobiel moment haasten we ons die middag naar wat gemeenzaam een boekpresentatie wordt genoemd. Stel u er in dit geval geen literaire vriendjeskring bij voor, maar een hoop jongelui die plaatsnemen op houten treden. Allemaal om te luisteren naar wat oudere jongeren te vertellen hebben over de teksten die ze pleegden, om mee te roepen met de 'rapper' die de entr'acte opvoert. Een aangeboden receptie volgt.

En? Iets na het negentiende uur lijkt het ineens al laat. Zijn we de tijd bijster in de alcoholische nevel, of matte het uitvoerige gesprek over politiek en engagement ons af? Een onbekend meisje (ze zat daarstraks nog voor ons op een tree) vraagt of we iets in het boek van haar lief willen schrijven. Graag. En hoe ze dan wel mag heten. Even later nemen we alweer afscheid met een hand: aan haar en haar jongen. En op dat moment gebeurt het - heel zeldzaam - dat iets wat op vuurwerk lijkt door je hoofd schiet. Neem ons die term niet kwalijk. Laat ons u vooral in woorden geruststellen: als het u allemaal té emotioneel lijkt, wendt u zich best tot een veiliger alternatief: het Atelier Feu d'Artifice: selecteer uw pijlen, kies er een gepaste kleur en de juiste volgorde voor en aanschouw het pyrotechnische spektakel. Of (als u dezer dagen in een altruïstische bui zou verkeren) 'mail' het hele feest voor oog en oor naar de elektronische brievenbus van vriend of vriendin.

Of we elkaar eerlang zullen ontmoeten? Natuurlijk willen we schrijven. Moeten we wachten op een reden? Kunnen we niet gewoon afspreken onder een van die eeuwenoude hoeders van het bos zoals ze beschreven staan in The Tree Register of the British Isles? Een digitale databank aan bomenpracht. Trouwens, wie daarnet nog een mooi exemplaar in zijn tuin heeft ontdekt, wordt vriendelijk verzocht een foto annex gegevens toe te sturen. Er bestaan toch helemaal geen seizoenen meer! Mocht het de dag van het rendez-vous vriezen dat het kraakt, dan zullen we alsnog, neergeploft tegen de stronk, een parlando afsteken over de schoonheid van de The Leaning Tower of Pisa. Kent u de virtuele plek waar, zowel in het alomtegenwoordige Engels als in het fel gesmaakte Italiaans, over elk van de acht etages tellende klokkentoren een uitvoerige historiek wordt geschetst? Bijzonder leuk ook om er, al is het dan in gedachten, een uitzicht op de gekantelde omgeving te krijgen. Of hebben jullie beiden last van hoogtevrees? Dan houden we de acht voeten op de grond en trakteren we elkaar op apennootjes en op de pathetische verhalen die te lezen zijn op Dime Novels & Penny Dreadfuls. Geen zweem van blos op onze wangen na het bekijken van deze door de geschiedenis veredelde stationsromannetjes. Het leven erin beschreven is simpel als 'bonjour'. Ach zo; jullie spreken Frans onder de bomen? Als we het nu eens zouden uitroepen, in tongentaal, liefst grammaticaal in perfecte zinnen gegoten. (Met de bereidwillige medewerking van het Web of On-Line Grammars zien we zelfs de mogelijkheid er het Assyrisch, Bengali, Koptisch en/of het 'Dutch/Flemish' tegenaan te gooien!)

Laat wat van jullie horen! Nu. Het is hoog tijd dat we elkaar spreken.

Atelier Feu d' Artifice * * * http://www.vif.fr/proxima/fpyro/pyro.htm * * * The Tree Register of the British Isles * * * http://www.tree-register.org/frames.html * * * http://torre.duomo.pisa.it/ * * * Dime Novels & Penny Dreadfuls * * * A Web of On-Line Grammars * * * http://www.facstaff.bucknell.edu/rbeard/grammars.html

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234