Woensdag 23/10/2019

Onderwijs

Gedaan met kamperen? Doorbraak over nieuwe inschrijvingsregels in het onderwijs

Ouders kamperen aan de schoolpoort om hun kind in te schrijven. Beeld Photonews

Het Vlaams Parlement heeft het inschrijvingsdecreet goedgekeurd, het decreet dat de inschrijvingen in het Vlaamse onderwijs regelt. Die nieuwe inschrijvingsregels werden maandenlang geblokkeerd door een belangenconflict dat eind 2018 werd ingediend door de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel. De nieuwe regels worden vanaf het schooljaar 2020-2021 ingevoerd. 

Even terug naar het najaar van 2018. De Vlaamse meerderheidspartijen bereikten toen een moeizaam compromis over het nieuwe inschrijvingsdecreet. Dat decreet moet komaf maken met het schoolkamperen. Het decreet bepaalt onder andere dat secundaire scholen met capaciteitsproblemen verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingsregister.

Het veelbesproken systeem van de dubbele contingentering, een mechanisme om de sociale mix op school te bevorderen, gaat op de schop, of toch in het secundair onderwijs. Scholen kunnen wel beslissen om tot 20 procent van hun plaatsen vrij te houden voor “ondervertegenwoordigde groepen”.

Voorrang Nederlandstaligen

Specifiek voor Brussel wil Vlaanderen de voorrang voor Nederlandstaligen optrekken van 55 naar 65 procent. Daarbovenop krijgen leerlingen die al negen jaar schoolliepen in het Nederlandstalig basisonderwijs ook nog een voorrang van 15 procent in het secundair onderwijs.

Maar de Franse gemeenschapscommissie in Brussel protesteerde daartegen met een belangenconflict. Daardoor werd de behandeling van het inschrijvingsdecreet stilgelegd en konden de nieuwe inschrijvingsregels niet van start gaan zoals gepland.

Op de valreep

Het overleg tussen de beide gemeenschappen over het belangenconflict leverde geen doorbraak op, maar intussen is de procedure voor het belangenconflict volledig afgerond. Daardoor kon het Vlaams Parlement het decreet vandaag - op de laatste plenaire van de legislatuur - op de agenda zetten en stemmen. Dat gebeurde ook meteen. Het decreet werd goedgekeurd. Oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang onthielden zich.

De oorspronkelijke timing, namelijk het schooljaar 2019-2020, is echter niet meer haalbaar. De invoering van de nieuwe regels schuiven op naar het schooljaar 2020-2021.

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) Beeld Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is blij dat het belangenconflict van de baan is en juicht de doorbraak in het dossier toe.

Ook Open Vld-onderwijsspecialist Jo De Ro, een van de indieners van het decreet, reageert tevreden. Volgens hem bevat het decreet tal van voordelen. “Het decreet voert één tijdslijn in voor alle scholen, gaat dubbele inschrijvingen tegen en maakt het mogelijk om ondervertegenwoordigde groepen voor 20 procent voorrang te verlenen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234