Dinsdag 26/01/2021

AchtergrondVaccinstrategie

Gedaan met ‘extreme voorzichtigheid’: overheid haalt reservespuitjes boven voor vaccinatie

UZ Gent-medewerkers verdelen de eerste dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin.Beeld Wannes Nimmegeers

Federaal minister Frank Vandenbroucke (sp.a) en Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) kondigen een versnelling aan in de vaccinatiestrategie. De ‘reservespuitjes’ zullen meteen worden gebruikt. Maar is het meer dan een symbolische inspanning?

De afgelopen dagen klonk de kritiek op de vaccinatiecampagne steeds luider. En ook vanuit de ziekenhuizen nam de druk toe. Daar staan ze te springen om te versnellen. “Maandag zijn er 14.000 dosissen geleverd bij ons, volgende week komen er nog eens zoveel aan. Deze week worden daarvan 2.380 toegediend”, zegt Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder UZ Gent aan De Morgen.

Volgens Mortier zijn er geen logistieke obstakels: er is meer dan voldoende opslagcapaciteit en ook het transport en de ontdooiing kan vlot verlopen. “Alles ligt klaar, de reden dat het niet vooruitgaat is de extreme voorzichtigheid van de overheid.”

De Belgische vaccinatiestrategie is inderdaad gericht op voorzichtig zijn, zegt ook Dirk Ramaekers, voorzitter van de bevoegde federale taskforce. De echte start van de campagne werd bijvoorbeeld uitgesteld na het nieuwjaarsweekend om grondiger te werk te kunnen gaan.

Tegelijk waren er nog geen spijkerharde garanties over de leveringen van het verlossende vaccin. Zo waren de eerder beloofde leveringen voor de eerste drie weken van januari door Pfizer al bevestigd, maar die van de week van 25 januari nog niet. En dus werd beslist om voor elke Pfizerspuit die gezet wordt ook een tweede spuit te bewaren in de diepvries. De beide dosissen moeten namelijk volgens de producent met een tussentijd van 21 tot maximum 42 dagen gezet kunnen worden. Voor Vlaanderen ging het om 80.925 dosissen waar nog geen zekerheid over was.

Minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld Photo News

Die kwam er dinsdag wel. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigden daarop aan dat de reservespuiten niet langer in de diepvriezer moeten blijven, maar evengoed gebruikt kunnen worden.

Vandenbroucke vroeg meteen aan de Taskforce om de strategie te versnellen. De werkgroep komt donderdag opnieuw samen om een nieuw plan op te stellen. Vandenbroucke wil dat plan vrijdagochtend toelichten in het parlement. Volgens Beke betekent zo’n versnelling dat het rusthuispersoneel vroeger kan gevaccineerd worden. Volgens het oorspronkelijk plan zou dat pas vanaf eind januari kunnen. 

Maar bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de uitrol in Vlaanderen regelt, blijft men toch voorzichtig. Nu de garantie op levering in de laatste week van januari er is, kan er inderdaad wat losser omgegaan worden met die ‘reservespuiten’. Maar hoeveel losser is nog helemaal niet duidelijk. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de mogelijkheid van ziekenhuizen om dosissen te ontdooien, maar ook de rusthuizen zelf moeten klaar zijn om die te ontvangen. “Dat is logistiek een hele operatie”, stelt Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap. Er zal volgens hem dan ook ‘gesofisticeerd rekenwerk’ aan te pas komen om te berekenen hoeveel er versneld kan worden en wanneer er personeelsleden van de rusthuizen mee gevaccineerd kunnen worden. Bovendien is er momenteel ook nog geen harde garantie dat Pfizer de voor februari beloofde leveringen nakomt, ook al heeft het bedrijf beloofd om de hoeveelheid tegen dan licht op te voeren. De Wolf: “Het tempo is afhankelijk van de leveringen en de garantie op levering.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234