Zondag 17/01/2021

subsidies

Gedaan met cafévoetbal?

Amateurvoetballers zullen volgend jaar wellicht een pak meer lidgeld moeten betalen.Beeld Bas Bogaerts

Vlaams sportminister Muyters (N-VA) zal geen subsidies meer toekennen aan de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond, omdat die niet wil fuseren met andere voetbalbonden. De hobby van 22.000 voetballers - van Racing Kiel tot Romania Brussels - is zo in gevaar.

"Zonder subsidies zitten we met een put van 300.000 euro en die moet dicht. Er zit niets anders op dan de lidgelden te verhogen, maar ik vrees dat de clubs dit niet zullen slikken. En hoe meer clubs afhaken, hoe meer de rest moet bijleggen om te overleven."

Yves Raguet zucht. Samen met tientallen vrijwilligers houdt hij al jaren de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond (KVV) overeind. Want voor elke jongen die droomt dat hij de nieuwe Messi wordt, is er een die zich vooral graag amuseert met zijn vrienden. Voor elke volwassene die zaterdagmiddag zijn noppen slijpt voor de wedstrijd van die avond, is er iemand die zich liever opwarmt met een Stella van het vat.

"Wij zijn er speciaal voor de tweede soort, de pure liefhebbers," zegt Raguet, "maar we zitten financieel in de knoei."

Eén federatie per sport

De bond heeft al verschillende fusiepogingen ondernomen maar de deals zijn altijd afgesprongen. Naar eigen zeggen omdat de liefhebbersbond te weinig garanties krijgt over zijn vrijwilligerswerking. De deadline om een fusie te ondertekenen was eind vorige maand. Bijgevolg raakt het bestuur vanaf volgend jaar zijn subsidies kwijt. Op een vergadering woensdagavond zijn de clubs ingelicht.

Hoe is het zo fout gelopen? Het is Vlaams sportminister Philippe Muyters (N-VA) - een ex-speler bij de bond - die de steun heeft gekoppeld aan een fusie. Hij vindt dat Vlaanderen moet evolueren naar één sportfederatie per sport, zodat meer geld bij de clubs en de spelers zelf belandt. Zo zullen de Voetbalfederatie Vlaanderen, Vlaamse Minivoetbalfederatie en Koninklijke Belgische Liefhebbers Voetbalbond vanaf volgend jaar samen de federatie Voetbal Vlaanderen vormen. Dit wordt de Vlaamse poot van de Belgische Voetbalbond.

Waarom is de Vlaamse voetbalbond niet meegestapt in die fusie? Volgens Raguet werd er te weinig rekening gehouden met de belangen van de liefhebbers. Die zouden snel een bijgedachte worden. "We zouden in één hap opgeslokt zijn. Dat wilden we niet."

► Amateurvoetballers in Hamme en hun supporters. Wellicht zullen de spelers volgend jaar een pak meer lidgeld moeten betalen.Beeld Bas Bogaerts

Andere bronnen spreken dit tegen. Daar klinkt het dat de liefhebbersbond te veel bestuurszetels opeiste. Een goed ingelichte bron reageert: "We begrijpen dat iemand na zoveel jaar niet zomaar zijn kindje afstaat. Maar nu dreigt de bond ten onder te gaan."

Want ook andere fusiemogelijkheden - met de brede sportbond Sporta of met de veel kleinere Koninklijke Antwerpse Vereniging Van Vriendenclubs - sprongen in extremis af.

En dus blijft de Vlaamse voetbalbond alleen achter. Concreet gaat het dan om 665 clubs uit Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Of 22.000 voetballers, van wie zowat de helft jeugdspelers en de helft volwassenen. Raguet: "We hebben zes personeelsleden in dienst. Drie van hen moeten we nu ontslaan. En het lidgeld zal dus een stuk omhoog gaan volgend jaar."

De meeste clubs vragen tussen 50 en 100 euro lidgeld. Vraag is of dit bedrag veel omhoog kan. Liefhebbersvoetbal is vaak ook een manier voor mensen die het niet breed hebben om zich te ontspannen. Elke euro die er dan bijkomt, voelen ze in hun portemonnee.

Raguet: "We wachten nu op een reactie van de clubs. Als er te veel zijn die bezwaar maken, moeten we op zoek naar een andere oplossing. Of Muyters moet ons een uitzondering toestaan. Hij heeft altijd gezegd dat hij ons niet ten onder zou laten gaan."

Aan een uitzondering denkt Muyters niet. Maar hij wil wel nog een inspanning doen om een fusie op poten te zetten. "Eigenlijk is het te laat, maar ik ben bereid om nog te bemiddelen en mee naar een oplossing te zoeken. Dat heb ik ook altijd al gezegd."

Muyters denkt dat de bond wel degelijk een nieuwe thuis kan vinden zonder zijn eigenheid te verliezen. "Ik blijf achter de fusies staan. Dit is de toekomst. Het zou heel jammer zijn dat een reeks voetbalclubs ermee moeten stoppen door de keuze van het bestuur."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234