Zaterdag 18/09/2021

Gebroken beloftes in Irak

Twee jaar geleden beloofde de Amerikaanse regering om 142 ziekenhuizen te bouwen in Irak. Ze zijn er absoluut nodig om de meest elementaire hulp te bieden in gebieden buiten de grote steden. Het zou een goede zaak zijn. Het zou de levens van onschuldige Irakezen redden, en sympathie opwekken voor de Verenigde Staten op plaatsen waar die nu heel miniem is. Er was al een contract opgemaakt met de Amerikaanse bouwfirma Parsons Inc., die de werken onder toezicht van het Army Corps of Engineers zou uitvoeren.

Momenteel is er al circa 200 miljoen dollar gespendeerd en het ziet ernaar uit dat de geldstroom vanuit Washington binnen negen maanden zal opdrogen. In zo'n situatie is het hoogst onwaarschijnlijk dat die ziekenhuizen ooit nog gebouwd zullen worden. Zoals The Washington Post eerder deze maand al zei, voorspelt het Army Corps of Engineers dat er maar twintig ziekenhuizen afgewerkt zullen worden. Van de beloofde 142.

De goede bedoelingen van Amerika zouden niet opgegeven mogen worden wanneer er nog maar zo weinig bereikt is. De drie jaar die Amerika in Irak doorbracht, zijn uitgedraaid op een rits verspilde kansen en onverwachte gebeurtenissen. Spijtig genoeg kunnen de meeste daarvan niet goedgemaakt worden, maar de niet-ingeloste belofte van de ziekenhuizen wel.

Blijkbaar worden er heel wat mensen met de vinger gewezen in deze zaak. De regering-Bush bijvoorbeeld, die koppig weigert om de steeds slechter wordende militaire situatie om te buigen in een situatie van heropbouw. Toen het contract getekend werd in de lente van 2004 was het toch al duidelijk dat er in veel gebieden speciale veiligheidsmaatregelen nodig zouden zijn.

Daarnaast rijzen er blijkbaar vragen bij de prestaties van Parsons en de kwaliteit van de supervisie van het Army Corps of Engineers. De speciale inspecteur-generaal voor de heropbouw van Irak bekijkt momenteel al deze feiten en zal daar waarschijnlijk in de loop van deze maand een rapport over uitgeven. Duidelijk stellen wie waarvoor verantwoordelijk is, is belangrijk om gelijkaardige problemen in de toekomst te vermijden.

Even belangrijk is het om de oorspronkelijke belofte houden. Er moet een nieuw plan komen dat realistischer is en beter rekening houdt met de veiligheidsomstandigheden. Er moeten nieuwe financieringsmiddelen gezocht worden en er moeten nieuwe en betere contracten getekend én uitgevoerd worden.

De voorbije decennia zijn wreed geweest voor de Iraakse kinderen. Dertig jaar geleden had het land nochtans de beste gezondheidsvoorzieningen van de hele regio. Maar dan kwam Saddam Hoessein, die de welvaart van Irak verspilde aan wapens, oorlogen en paleizen, twaalf jaar vernietigende internationale sancties en uiteindelijk de bezetting en de opstand. Er zijn waarschijnlijk meer kinderen gestorven aan een gebrek aan water, hygiëne, gezonde voeding en gezondheidszorgen dan aan de bommen van de binnenvallende legers en de opstandige bendes.

Die verschrikkelijke geschiedenis kan niet ongedaan gemaakt worden. Maar de Iraakse kinderen en hun ouders kunnen wel geholpen worden om de nefaste gevolgen ervan op hun gezondheid te overwinnen. Laat het niet zijn dat er duizenden Irakezen meer sterven omdat Amerika zijn belofte verbreekt wanneer ze nog geen 15 percent van het werk gedaan heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234