Maandag 27/03/2023

'Gebrek aan hygiëne kan hepatitis B veroorzaken'

De correctionele rechtbank van Luik heeft een 31-jarige piercingspecialist uit Luik vrijgesproken. De man werd vervolgd omdat hij in maart '98 een piercing bij een minderjarig meisje had aangebracht. De ouders van het meisje klaagden hem aan voor het toedienen van slagen en verwondingen en voor het illegaal uitoefenen van geneeskunde, maar de man werd vrijgesproken. Volgens kenners is dit het zoveelste geval dat aantoont dat de body art-sector nog steeds niet grondig geregulariseerd is: 'Dat heeft nadelige gevolgen voor zowel de kunstenaar als de consument.'

Luik

Eigen berichtgeving

Ben Bleys

Het meisje was zelf naar de piercingspecialist gestapt met de vraag om een piercing te plaatsen. Om de pijn te verzachten diende de man een verdovend middel toe. De Luikenaar beschikte echter niet over een diploma van geneesheer. Na een klacht van de ouders besloot het parket de man te vervolgen voor toedienen van slagen en verwondingen en voor het illegaal uitoefenen van de geneeskunde. De piercingspecialist bekende wel de feiten, maar ontkende de inbreuken. Hij legde aan de rechtbank uit dat hij het werk had uitgevoerd in de hygiënische omstandigheden die zijn cliënte had gevraagd. De rechter oordeelde dat er wel sprake was van inbreuken. Het verzachten van de pijn is in feite het beoefenen van de geneeskunde en mag dus niet worden gedaan door een niet-gediplomeerde persoon. Maar de rechter voegde eraan toe dat het product om de pijn te verzachten in alle apothekers verkrijgbaar is en dat de dosis die de man had toegediend te klein was om strafbaar te zijn.

Duidelijke richtlijnen rond de gevoelige materie ontbreken blijkbaar nog altijd. Op de vraag of er van overheidswege initiatieven genomen worden om duidelijkheid te scheppen of wantoestanden in de sector tegen te gaan, antwoorden ze bij de infolijn piercing van de Belgian Body Art Association (BBAA) dat ze van niets te weten. Dirk Van Der Auwera van de BBAA vindt het hoog tijd om, nog maar eens, te reageren: "Ik weet wel dat het er, wat piercings en tattoos betreft, heel onprofessioneel aan toe gaat op het ministerie van Volksgezondheid. Als organisatie zijn wij er al meer dan dertig jaar mee bezig, maar de laatste tijd zijn we serieus gehandicapt door een gebrek aan middelen. Toen de materie volop in de belangstelling stond, gaven wij workshops, lezingen en bijscholingen voor body art-artiesten, verleenden wij allerlei informatie aan de consument en werkten wij samen met professionele laboratoria. Maar momenteel draait ons medisch, technisch en juridisch team niet onmiddellijk op volle toeren. Dat zal de veiligheid en duidelijkheid in de sector zeker niet bevorderen."

Ook Mylle Robert, beter bekend als Tattoo Bertje uit Oostende, is vragende partij: "Ik hou me al sinds 1980 bezig met de steriele werking bij tattoos en piercings, maar een duidelijke antwoord op mijn aangetekend schrijven aan minister Aelvoet daaromtrent krijg ik niet." Hij zegt al van een concrete wet gehoord te hebben, maar absoluut zeker is hij daar niet van. Ook bij het BBAA is het gissen naar een Belgische wet rond lichaamskunsten: "Er bestaat wel een vrij vage Europese wetgeving die stelt dat iedereen die actief ingrijpt op het menselijk lichaam aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Bijvoorbeeld als het gaat om een steriele werking. Maar in België durf ik daaraan te twijfelen."

Tattoo Bertje geeft toe dat er in de body art-sector nog altijd niet hygiënisch gewerkt wordt: "Zo'n 80 tot 90 procent van de artiesten zou niet volledig steriel werken, terwijl het gevaar op besmetting soms niet gering is. Ik zeg niet dat alle artiesten charlatans zijn, bij sommigen wordt er zelfs even hygiënisch gewerkt als in een moderne operatiekamer. Maar het wordt tijd dat we het kaf van het koren scheiden. Anders zou er wel eens een epidemie van bijvoorbeeld hepatitis B kunnen uitbreken". Dirk Van Der Auwera van de BBAA schat dat er reeds zo'n miljoen Belgen met een tatoeage of piercing rondlopen.

Ouders dienden klacht in na piercing van minderjarig kind maar rechter spreekt piercer vrij

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234