Woensdag 07/06/2023

Gebouw ingestort na ontploffing in Antwerpen: 2 doden en 14 gewonden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In een gebouw aan de Paardenmarkt in Antwerpen heeft gisterenavond een ontploffing plaatsgevonden. Het gebouw is volledig ingestort. Er is sprake van 14 gewonden, "van wie één iemand in kritieke toestand verkeert en vijf anderen ernstig gewond zijn". Dat melden de politie en de brandweer via Twitter. Deze ochtend zijn nog twee mensen vanonder het puin gehaald, zij zijn allebei overleden. Er is nog geen officiële verklaring over de oorzaak van de explosie. Bewoners klaagden wel over een gasgeur.

Redactie

De hulpdiensten bleven de hele nacht zoeken naar overlevenden. Ze haalden zeven mensen levend vanonder het puin, onder wie een kind. Twee personen overleefden het drama niet: zij werden vanochtend vanonder het puin gehaald. Over hun identiteit is nog niks bekend.

Rond twee uur 's vannacht meldde de politie dat de eerste omwonenden van de veiligheidsperimeter onder politiebegeleiding terug naar huis mochten.

Bij de explosie zijn drie gebouwen vernield, in totaal liepen zeven gebouwen beschadigingen op. Dat zegt de Antwerpse lokale politie. Een van de panden is "totaal verloren" en de panden rechts en links daarvan zijn ook grotendeels vernield, al staan daar nog enkele verdiepingen recht. Ook een pand aan de achterkant liep zware schade op.

De explosie sloeg een metersbreed gat, verschillende huizen raakten daarbij beschadigd. Beeld BELGA
De explosie sloeg een metersbreed gat, verschillende huizen raakten daarbij beschadigd.Beeld BELGA

Zo’n 22 bewoners van de naastgelegen appartementen konden de nacht niet thuis doorbrengen. Ze kregen opvang aangeboden in een dienstencentrum in de buurt. De meesten konden terecht bij vrienden en familie. Voor 9 mensen werd opvang geregeld in een hotel.

De oorzaak van de explosie is nog niet gekend, maar de politie benadrukt dat het niet gaat om terrorisme. Tegenover de openbare omroep verklaarde een bewoner dat er geruime tijd een gasgeur in het gebouw hing, maar dat de huisbaas niet wou dat de bewoners de politie belden voor dat probleem. "Er is al meerdere keren politie of brandweer in het huis geweest en de huisbaas wilde dat niet meer", zegt de man op radiozender Joe. "We hebben hem verschillende keren proberen bellen, maar hij was onbereikbaar. Hij is met vakantie in Egypte."

"We hebben samen overlegd wat we moesten doen, maar we hebben dus geen politie of brandweer gebeld omdat de huisbaas dat niet wilde. "

De verklaringen van de man werden nog niet officieel bevestigd.

De politie roept getuigen intussen op om videobeelden te bezorgen.

14 gewonden

Er vielen 2 doden en 14 gewonden, waarvan één persoon in kritieke toestand verkeert en vijf anderen ernstig gewond zijn. De hulpdiensten haalden zeven mensen levend vanonder het puin. Vier mensen konden eerder op de avond bevrijd worden. Nadat de brandweer lange tijd in contact stond met drie anderen onder het puin, zijn ook zij levend uit de ravage gered. Het gaat om een man, een vrouw en een kind. "Een van de drie slachtoffers zat gekneld en moest bevrijd worden, de twee anderen zaten niet gekneld, maar bevonden zich op een moeilijk te bereiken plek", zegt Kristof Geens van de brandweerzone Antwerpen.

Civiele bescherming en brandweer hebben de hele nacht verder gezocht naar eventuele slachtoffers. Hiervoor werd een grote grijpkraan opgevorderd, om puin te ruimen.

Hondenteams

De Civiele bescherming zoekt met hondenteams verder om na te gaan of er niet nog meer slachtoffers onder het gebouw liggen. "We hebben momenteel geen reden om dat aan te nemen, maar het kan niet worden uitgesloten", liet politiewoordvoerder Wouter Bruyns in de loop van de nacht weten. "De brandweer zoekt van bovenaf met ladderwagens", zegt de lokale politie. De zoektocht en reddingsoperatie zal mogelijk nog een tijd duren.

Volgens politie en brandweer werden er intussen vier personen ter plaatse de eerste zorgen toegediend. Zeker twee gewonden hebben zware verwondingen. Mogelijk zijn er nog enkele andere gewonden met een ziekenwagen weggevoerd of op eigen kracht weggegaan.

Hulpdiensten massaal aanwezig

De hulpdiensten, waaronder ook twee mug-teams, waren na de ontploffing massaal aanwezig aan het ingestorte gebouw. Het Rode Kruis zette ter plaatse een grote tent op. "We vragen om in de omliggende straten plaats te maken voor de hulpdiensten die af en aan rijden", zei woordvoerder Wouter Bruyns. "Ook vragen we om de noodcentrale nu niet te overbelasten met telefoontjes over dit incident, tenzij men ongerust is." De perimeter rond het incident is intussen uitgebreid tot aan de Hessenbrug en het kruispunt met de Italiëlei.

Iets na twee uur vannacht liet de Antwerpse politie via Twitter weten dat bewoners van de Paardenmarkt die binnen de veiligheidsperimeter wonen onder begeleiding van de inspecteurs die de perimeter bemannen terug naar hun huis konden keren. Voor de bewoners van de panden 97 tot 103A, die zwaar zijn beschadigd door de explosie, wordt voor opvang gezorgd.

De Wever betuigt medeleven

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers.

"Zoals deze nacht gevreesd, zijn de laatste twee slachtoffers niet levend van onder het puin gehaald na doorgedreven zoekwerk van onze hulpdiensten", zegt hij. "In naam van alle Antwerpenaren wens ik mijn medeleven te betuigen aan hun familie en naasten."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234