Maandag 05/12/2022

FPC Antwerpen

Gebouw FPC Antwerpen is helemaal af, maar politiek treuzelt

Het gloednieuwe FPC op de Antwerpse Linkeroever staat al maanden leeg. Beeld Wouter Van Vooren
Het gloednieuwe FPC op de Antwerpse Linkeroever staat al maanden leeg.Beeld Wouter Van Vooren

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Antwerpen, waar 182 geïnterneerden opvang moeten krijgen, is al enkele maanden klaar. Ook de kandidaat-uitbaters hebben hun laatste offerte geruime tijd geleden ingediend. Maar politiek blijft het stil.

Sara Vandekerckhove

De grijze betonnen massa ligt verscholen op Linkeroever. Het gloednieuwe Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Antwerpen mag dan nauwelijks opvallen tussen het groen, het is wel degelijk klaar. Een paar maanden geleden werd het opgeleverd. Sindsdien staat het leeg.

FPC Antwerpen moet plaats bieden aan 182 geïnterneerde personen. Het is na FPC Gent het tweede centrum in ons land waar geïnterneerden die een gevaar zijn voor de samenleving, kunnen worden behandeld. Oorspronkelijk moest het midden 2016 de deuren openen. Dat werd uiteindelijk eind 2016, vervolgens begin 2017. En ook die deadline is inmiddels verstreken.

De oorzaak daarvan ligt op het politieke niveau. Het is de federale regering die moet beslissen wie het FPC Antwerpen mag uitbaten, op basis van de openbare aanbesteding die daarvoor werd uitgeschreven. Drie kandidaten dienden zich aan: de Broeders van Liefde met de Forensische Zorgspecialisten van Utrecht, FPC Gent (aandeelhouders Sodexo en Nederlandse zorgspelers Parnassia en De Kijvelanden) en het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem met Zorgbedrijf Antwerpen.

Geen van de drie kandidaten heeft de voorbije maanden nog iets vernomen van de overheid. Niemand weet wanneer de finale beslissing valt. “We zijn nog altijd aan het wachten op de beslissing van de bevoegde minister”, zegt Raf De Rycke, voorzitter van de Broeders van Liefde. “Het kan deze week zijn, of de week erna. Of nog later. Elke vrijdag, als het ministerraad is, kijk ik uit naar een mogelijke beslissing. Maar voorlopig blijft het stil.”

Ook bij FPC Gent en OPZC Rekem durven ze er geen datum meer op te plakken. “Het is koffiedik kijken”, zegt woordvoerder Sandra Vansteenkiste (FPC Gent). “We hebben totaal geen indicatie wanneer het komt.” Feit is dat een opening van het centrum sowieso niet voor morgen is. Zelfs al hakt de politiek nog deze week de knoop door, dan duurt het nog maanden eer de eerste patiënten er naartoe kunnen.

“Het neemt toch snel vier maanden in beslag om alles operationeel te krijgen”, zegt Kevin Pesout, clustermanager forensische zorg (OPZC Rekem). “Eerst is er een opstartperiode van drie maanden, vervolgens een maand ‘droog draaien’ en pas dan kunnen de patiënten komen.”

'Pure verspilling'

Voor de geïnterneerden is het dus nog even wachten vooraleer ze naar het behandelcentrum kunnen. Problematisch, vindt Groen-politicus Stefaan Van Hecke. “In de tussentijd moeten die mensen noodgedwongen in de gevangenis blijven. Dit kun je geen goed bestuur noemen. Je moet ervoor zorgen dat de exploitatie kunt starten op het moment dat het gebouw klaar is. Nu heb je heel veel geld in een gebouw gestopt dat leeg staat. Dat is een pure verspilling van middelen.”

Het kabinet van bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat administratieve procedures voor oponthoud zorgen. Zo moet er een advies worden gevraagd aan de bevoegde inspecties van Financiën en vervolgens ook aan de minister van Begroting. Pas daarna kan het op de ministerraad komen.

In de wandelgangen klinkt het dat politiek getouwtrek mogelijk mee de vertraging verklaart. Zo zou minister Geens een voorkeur hebben voor de Broeders van Liefde, de liberalen voor FPC Gent , terwijl N-VA goede banden heeft met Zorgbedrijf Antwerpen.

Geens benadrukt dat elk dossier de wetgeving voor overheidsopdrachten moet volgen en dat dit, zeker bij zulke complexe en omvangrijke dossiers, zorgvuldig en grondig wordt gedaan. “We zijn het eens dat het beter sneller zou gaan, maar we moeten deze procedures volgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234