Vrijdag 13/12/2019

Gebouw Antwerps hof van beroep brokkelt af: zittingen vroegtijdig beëindigd

Beeld vmma

Het gerechtsgebouw aan de Waalse Kaai in Antwerpen, waar het hof van beroep en het arbeidshof zetelen, verkeert in slechte staat. Deze namiddag moesten een aantal zittingen vroegtijdig beëindigd worden omdat er brokstukken van de balkons aan de buitengevel naar beneden dreigden te komen. Dat werd vernomen bij de persdienst van het hof van beroep.

Het is al jaren de bedoeling om het hof van beroep en het arbeidshof naar het oude justitiepaleis aan de Britse Lei te verhuizen. "Het gerechtsgebouw aan de Waalse Kaai wordt daardoor ook al jaren slechts minimaal onderhouden. De verhuis wordt echter steeds weer op de lange baan geschoven. Best case scenario is nu 2020", zegt Tom Hoorens van de persdienst.

Gebrek aan onderhoud
Door het gebrek aan onderhoud, bevinden de balkons zich in slechte staat. Vandaag dreigden er opnieuw brokstukken naar beneden te komen. De brandweer en de stadsingenieur kwamen ter plaatse en die laatste oordeelde dat de toestand zeer verontrustend is.

"De balkonplaten zitten deels los door verzuring van het beton en oxidatie van de bewapening, waardoor er een acuut gevaar is dat ze kunnen loskomen en neerstorten. Aangezien de balkons zowat 300 kilo wegen, moesten er meteen maatregelen worden genomen om de veiligheid van het personeel en de bezoekers te waarborgen", aldus Hoorens.

Veiligheidszones
Er werden in en rond het gerechtsgebouw veiligheidszones ingesteld en bepaalde gedeelten werden afgesloten. Een aantal zittingen moesten daardoor vroegtijdig beëindigd worden en sommige mensen mochten ook niet meer in hun kantoor.

"Door het efficiënt ingrijpen van de stadsdiensten is men vandaag al kunnen beginnen met het wegnemen van de gevaarlijke balkons. Morgen zal een aantal zittingen verplaatst worden, maar we verwachten dat het gerechtsgebouw binnen korte termijn terug veilig toegankelijk zal worden", besluit Hoorens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234