Zaterdag 29/02/2020

GEVANGENISSEN

Geblunder met opgesloten terroristen: verboden wapens en communicatie met andere jihadisten

De gevangenis van VorstBeeld BELGA

De aanpak van opgesloten terroristen en honderden geradicaliseerde gedetineerden in onze gevangenissen is veel slechter dan gedacht, schrijft De Tijd. Zo slagen de gedetineerden er vanuit de gevangenis in versleuteld te communiceren met hun familie, het criminele milieu en zelfs met andere jihadisten in de gevangenis en in Syrië en Irak. Er zijn ook al verboden wapens ontdekt in de Deradex-afdelingen waar de zwaarste terroristen zitten.

De wantoestanden staan volgens De Tijd te lezen in nota's van de veiligheidsdiensten die het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet vrijgaf. Ze waren geschrapt uit de definitieve antwoorden die Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) als senator daarover kreeg van Geens. De info is nu toch gelekt omdat het kabinet-Geens per ongeluk aan tientallen vragen ook de ruwe info van de veiligheidsdiensten toevoegde.

Minister van Justitie Koen Geens Geens ontkent met klem dat er wantoestanden bestaan in de vleugels van de gevangenissen bestemd voor geradicaliseerden. Dat zegt hij zaterdagmiddag in een reactie op berichtgeving in De Tijd. De minister verwijst ook naar het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in ons land. "Daarin maakt de staatsveiligheid tot twee keer toe duidelijk dat een hermetische opsluiting onmogelijk is, dat geen enkele gevangenis ter wereld in staat is om volledig hermetisch te functioneren, zodat er geen contact met de buitenwereld is".

Geens zegt nu dat hij enkel de definitieve versie van het antwoord nakijkt, die hem ter ondertekening wordt voorgelegd. "Het enige geldige antwoord op een schriftelijke parlementaire vraag is steeds het antwoord dat ondertekend werd door de minister. Dat is ook het enige antwoord dat de parlementair kan gebruiken", luidt het.

Verdacht maken

Het kabinet Justitie krijgt jaarlijks gemiddeld zo'n 1.750 vragen, mondeling en schriftelijk, die het probeert "met grote toewijding en zorg" te beantwoorden. Het kabinet baseert zich voor die antwoorden op de input van verschillende diensten. "Het spreekt voor zich dat de beleidscel soms nog aanpassingen (schrappingen dan wel toevoegingen) doet. Bijvoorbeeld omdat het om ongenuanceerde informatie gaat, om achterhaalde info of om informatie waarvan de publicatie om veiligheidsredenen te kies lijkt", luidt het. Hier gaat het bijvoorbeeld om een veiligheidsissue waar de Staatsveiligheid zich mee bezig houdt. "Bovendien stond in een geschrapte zin niet dat het gaat om telefonische contacten, noch dat het gaat om rechtstreekse contacten".

Geens haalt ook uit naar De Gucht. "Het kabinet stuurt standaard altijd een Word-versie mee, met de beste bedoelingen. De minister vindt het dan ook bijzonder dat deze Word-versie die enkel voor de diensten bestemd is, door parlementairen wordt gebruikt om zijn kabinet verdacht te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234