Dinsdag 29/11/2022

Gebedslezer verdacht van dood Layla

ANTWERPEN

De raadkamer bevestigde zijn aanhouding, maar de advocaat van O.G. tekende gisteren beroep aan. ‘Mijn cliënt heeft het meisje op vrijdagavond levend en wel achtergelaten’, aldus Abderrahim Lahlali.

Het overlijden van Layla Hachichi (18) uit de wijk ‘den Dam’ in Antwerpen blijft de tongen beroeren. Het lesbische meisje stierf een tragische dood op 10 oktober: haar lichaam werd verbrand teruggevonden in de woning van haar ouders. Op school wist iedereen van haar geaardheid, maar het was niet duidelijk wat haar familie ervan dacht. Meteen stak het gerucht over een rituele moord de kop op, maar de omgeving van Layla ontkende. Ze zou zichzelf zwaar hebben verbrand met kokend water. Een ongeluk.Probleem: uit de eerste vaststellingen van de lijkschouwer bleek evenwel dat haar lichaam geen sporen van een brandende of kokende vloeistof vertoonde. Vorige week meldde zich dan een getuige bij de politie. O.G. werd prompt aangehouden op verdenking van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg.“Mijn cliënt is een jonge gebedslezer die op 7, 8 en 9 oktober contact had met Layla”, verklaart advocaat Abderrahim Lahlali. Over de aard van het contact is Lahlali formeel: er kwam geen vuur of water bij kijken, noch fysieke acties. “Een gebedslezer is iemand die vlot verzen uit de koran kan citeren, niets meer en niets minder. Hij is niet verbonden aan een bepaalde imam of moskee. Hij leest enkel voor.”Op vraag van Layla’s familie kwam O.G. drie opeenvolgende dagen lezen voor het meisje “om haar psychologische problemen te verhelpen”. Meester Lahlali: “Mijn client heeft nooit geweten welke geaardheid het slachtoffer bezat. Hij heeft gratis zijn diensten aangeboden toen hij hoorde dat de ouders van het meisje op zoek waren naar zijn hulp.” De man werd gisteren opnieuw verhoord, maar blijft zijn onschuld uitschreeuwen. Zijn advocaat tekende gisteren beroep aan tegen de verdere aanhouding. Het parket houdt de lippen stijf op elkaar. Of de ouders van Layla ook in het vizier komen, is niet duidelijk. Hen wordt voorlopig niets ten laste gelegd, al hebben ze inmiddels wel een advocaat onder de arm genomen. Begin deze week werd een korte reconstructie van de feiten gehouden in hun woning in de Maasstraat, maar die bracht weinig opheldering. “Het verslag van de drie aangestelde wetsgeneesheren zal uitsluitsel moeten bieden”, besluit Lahlali. “Tot dan is elke speculatie voorbarig.” Het zou evenwel niet de eerste keer zijn dat een serie ‘gebedssessies’ volledig uit de hand loopt. In april dit jaar werd een imam uit Wilrijk veroordeeld wegens verkrachting van een 25-jarige gescheiden vrouw tijdens gebedssessies. In 2004 overleed in Schaarbeek een 23-jarige vrouw, Latifa Hachmi, nadat ze had deelgenomen aan een duiveluitdrijving. De jonge bekeerling Xavier Meert deed haar grote hoeveelheden water drinken. Daarbij werd de vrouw ook geslagen en gewurgd, met de dood tot gevolg.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234