Vrijdag 09/12/2022

Assisen

Gebeden van Chaves konden Devriendt niet redden

Johan Devriendt (46) wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne (29) in hun appartement in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003. Beeld BELGA
Johan Devriendt (46) wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne (29) in hun appartement in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003.Beeld BELGA

Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven kwam vandaag de Braziliaanse vrouw getuigen die mogelijk en ongewild aan de basis lag van de dood van Christel Van Bourgogne in de zomer van 2003. Voor Libia Chaves wilde beschuldigde Johan Devriendt zijn vriendin Christel Van Bourgogne verlaten. De gebeden van de Braziliaanse konden hem niet redden tijdens het eerste proces en al evenmin in hun relatie.

Johan Devriendt (46) wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Christel Van Bourgogne (29) in hun appartement in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003. De onderwijzeres kwam om het leven door een schot met het dienstwapen van de gewezen politie-inspecteur.

Op 20 juni 2003 was Libia Chaves samen met haar dochter aan het liften in Beersel toen Devriendt passeerde. Hij maakte rechtsomkeer, als door de bliksem getroffen. De toevallige ontmoeting zou het verloop van enkele levens danig beïnvloeden. Devriendt liet er geen gras over groeien. "Het was een coup de foudre", zei de Braziliaanse vrouw van inmiddels middelbare leeftijd tijdens haar getuigenis.

De relatie startte met een leugen. "Johan zei me dat hij feitelijk gescheiden was. Hij bevond zich in een crisis. Ik was naïef en wilde hem helpen." Een maand later, terwijl Devriendt en Van Bourgogne zes weken door Europa trokken, schreef Chaves in haar dagboek dat ze "een nieuwe man zou ontvangen". "Ik ben protestants en doe aan voorspellingen. Samen met Johan naar Brazilië trekken was mijn droom. Vandaag bekijk ik dat anders: het was de start van alle problemen waarmee ik sindsdien te kampen kreeg."

Knoop doorgehakt
Bij zijn terugkeer uit vakantie had Devriendt de knoop doorgehakt. Op 18 augustus 2003 stond hij bij Chaves aan de deur met een bestelwagen met al zijn persoonlijke spullen. Inclusief een cadeautje: het boek "Mannen komen van Mars" van John Gray. Naast de relatietips van de auteur bevatte het boek een opdracht om "verenigd te worden in de liefde". "Voor mij was hij een onschuldige jongen, ook toen hij kwam vertellen dat zijn vriendin zich van het leven beroofd had."

De dag van de vaststelling van de dood van Van Bourgogne richtte Chaves zich tot God. "Ik vroeg hem hulp om Johan te leiden." Wat ze daarmee precies bedoelde, wilde of kon ze niet kwijt. Tot ergernis van voorzitter Peter Hartoch, die wees op haar "niet altijd even eenduidige verklaringen tijdens het onderzoek" en die er zich aan stoorde dat haar geheugen haar geregeld in de steek liet.

"Ik wist niet wat er in het hoofd van Johan omging. Hij is de enige die weet of hij zijn partner gedood heeft. Ik geef toe dat ik tijdens het onderzoek in 2003 één keer gelogen heb. Op vraag van Johan heb ik verklaard dat ik Van Bourgogne kende." Die was niet op de hoogte van de prille relatie maar rook wel onraad. Chaves en Devriendt traden in het huwelijk op 6 november 2004.

Na zijn veroordeling tot levenslang door het hof van assisen in 2006 bleef zij hem trouw. "Acht jaar lang ben ik hem vier keer per week in de gevangenis gaan bezoeken. Het was mijn plicht om hem te steunen. Tot ik zijn rotkarakter beu was en begreep dat hij nooit zou veranderen." De scheiding op 24 juni 2014 werd mee in de hand gewerkt door de nieuwe relatie van Devriendt met de ex-schoonzus van Chaves.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234